-
Historia Ravenspell nie jest specjalnie znana, właściwie nikt o tym miejscu nie słyszał, a trzeba wam wiedzieć, iż miejsce to od dawien dawna omijane było przez miejscową ludność, albowiem krążyły pogłoski, że kto tam nocą deszczową schronienia szuka, rychło przez kruki zostanie zadziobany.
Miejsce to zapomniane i w niełasce ludzi pozostało, zarosło dziką roślinnością i straszyło tylko znakiem przydrożnym.
Przodkowie moi pochodzili właśnie z tych terenów, dawno temu, kiedy czasy były niespokojne, a ludziom żyło się źle opuścili te tereny, aby szukać lepszego miejsca, jednak niewielki cmentarz znajdujący się w wielkim kamiennym kręgu, otoczony żywopłotem tarniny mówi wiele o dawnych czasach.
Podtrzymując rodzinne tradycje zaopiekowałam się tymi terenami, gdzie mam zamiar osiąść na stałe.
Budowa nowego domostwa i uporządkowanie terenu trwało dość długo, z wielką uwagą zostały wykonane wszelkie prace, tak aby nie zniszczyć naturalnych enklaw i posągów kultu ówczesnych mieszkańców.Dom został odbudowany zgodnie z planami, jakie znaleziono zakopane pod wiekowym świerkiem.
Kruki zadomowiły się na dobre w tych okolicach, w dzień ich nie widać, jednak po zmierzchu strzegą domostwa przed ciekawskimi oczami.
Ravenspell to praktycznie w całości las, mój dom znajduje się na niewielkiej polanie w jego środku. Las dostarcza mi ziół, grzybów i owoców leśnych.
Tymczasem jednak w Baridasie potrzebna jest chwila wyciszenia i przemyślenia, nie ważne na którym brzegu rzeki stoimy, ważne abyśmy mogli razem wybudować choćby kładkę, która nas połączy i da spokój naszej duszy, a nerwom ukojenie.
Tedy odsuńmy na bok antypatie i pozwólmy aby czas działał na naszą korzyść.
Napijmy się ziołowej herbatki, wejrzyjmy w nasze wnętrze i zastanówmy się czego chcemy, co sprawi nam radość, odsuńmy wszelkie uprzedzenia, wszak wszyscy jesteśmy dziećmi baridajskiej ziemi i to od nas zależy czy będą na niej rosły dorodne rośliny, a zbiory będą obfite, czy stanie się odłogiem, piachem niezdolnym do urodzenia choćby jednej roślinki.Wszystkich chętnych zapraszam zatem do Ravenspell na pogawędki, chętnie poczęstuję domowym wypiekiem i napitkiem własnej roboty.
Wasza wiedźma
-
Zastanawiam się czy zioła które się zbiera w Ravenspell mógłby być w jakiejś części dostarczane do Teutońskiej Akademii Medycznej? Jestem pewna, że niektóre mieszanki mógłby uratować nie jedno życie.
-
@Joanna-Izabela oczywiście, że tak, zioła są zbierane w najbardziej odpowiednich porach dnia, co daje im odpowiednią moc oraz skutki lecznicze.
-
A czy są też zioła na poprawę nastroju? ; )
-
@Kristian-Arped proponuję ciasteczka z migdałem i konfiturami "paluchy wiedźmy"
-
@Sorcha-Raven to bym poprosiła o spis mieszanek i co konkretnie leczą oraz cenę
-
Czy wróży Pani również z kart? Chciałabym, by ktoś wywróżył mi, którego kandydata na małżonka powinnam wybrać. Gdy już będę rozważała zamążpójście. Albo na ten moment przyszłość po prostu.
-
Ja umiem wróżyć, jednak tylko z płynów, np. Herbaty, kawy.
Jeśli Szanowna Pani zechce to mogę spróbować swoich sił. -
Proszę mi zatem powróżyć. Co czeka mnie w przyszłości?
-
Nie mam przy sobie herbaty ani kawy. Jednak może pani ma?
Możemy pójść do kawiarni, tam zapewne jest dużo kawy.
Jednak ktoś powiedział, że oczy są zwierciadłem duszy i patrząc w pani oczy widzę świetlaną przyszłość. -
Złapał mnie Pan w pułapkę słów. Wygląda na to, że nie mogę odmówić.
-
Mamy już chyba zbyt późną porę na kawę, przynajmniej tak mi się zdaje.
Dlatego na kawę zaprosiłbym innym razem o wcześniejszej porze.
Natomiast teraz zaproponować mogę herbatę. Jednak zatrzymałem się w biedniejszym hotelu i nie jestem godzien aby Pani osoba w takim się zatrzymała, odwiedzała. Zatem jedyne co mogę zaoferować to spacer z odprowadzeniem, Szanownej Pani. -
Zatem czy zechce zaszczycić mnie pani wspólnym spacerem?
-
Oj, zdarzało się kiedyś wróżyć z kart
-
@Ludwik-Tomović ja wróżę z kart
-
@Sorcha-Raven To teraz się zainteresowałam
to może jakiś zbiór wrożenia niedługo przecież Andrzejki
-
@Natalia-Helena-von-Lichtenstein-Hergemon chętnie
Sorcha tasuje lekko podniszczoną talię kart baridajskiego taroka...
Zastanawia się....
Po chwili mówi....
Droga panno Natalio sytuacja nie jest ostateczna, wszystko może ulec zmianie. Na Pani drodze pojawia się szlachetny mężczyzna, dobrze urodzony, jednak musi Pani pilniej się rozglądać.
Karta jaką dla Pani wylosowałam radzi aby nie przestawać szukać tego jedynego i bacznie rozglądać się, bo jest blisko tylko może nie ma odwagi ujawnić swych uczuć. Proszę być dobrej myśli, karty nakazują cierpliwość uwieńczoną sukcesem.
Niech tak się stanie -
@Joanna-Izabela bardzo możliwe, kto wie
W Baridasie mieliśmy Wyrocznię Świętych Kamieni czy jakoś takA przepisy ziółek w przygotowaniu.
-
@Sorcha-Raven napisał w Ravenspell:
@Ludwik-Tomović ja wróżę z kart
Ja wróżyłem z kart z postaciami z bajek
-
@Ludwik-Tomović ze wszystkiego można wróżyć, nawet z kolorowych guzików, wszystko jest umowne, a potrzebna do tego tylko wyobraźnia. Tak jak horoskopy w gazetach, zawsze komuś coś przypasuje