Kwestia Dreamland vs. Awara Południowa
-
Szanowna Pani Prezydent!
W związku z tym, że się znamy to pozwolę sobie przejść do jednego z kluczowych problemów, które dotyczą stosunków baridajsko-dreamlandzkich tj. przynależności Awary Południowej do Baridasu. Jak Pani Prezydent chce rozwiązać ten problem?
-
Nie było co prawda jeszcze na ten temat formalnego głosowania, ale w sytuacji, kiedy ten problem mógłby potencjalnie stac się zarzewiem konfliktu wewnątrzunijnego, jestem - wbrew sercu, ale za rozumem - za tym, aby Awara (cała! nie tylko Południowa) nie należała ani do Baridasu ani Dreamlandu, a aby tam ulokować stolicę Unii.
-
@Ola-Marcjan-Chojnacka napisał w Kwestia Dreamland vs. Awara Południowa:
Nie było co prawda jeszcze na ten temat formalnego głosowania, ale w sytuacji, kiedy ten problem mógłby potencjalnie stac się zarzewiem konfliktu wewnątrzunijnego, jestem - wbrew sercu, ale za rozumem - za tym, aby Awara (cała! nie tylko Południowa) nie należała ani do Baridasu ani Dreamlandu, a aby tam ulokować stolicę Unii.
Historia lubi się powtarzać, a Awara była siedzibą OPM: http://awara.sarmacja.org
-
@Laurẽt-Gedeon-I Zgadza się, z tym, że wtedy był to wydzielony kawałek na środku.
Ja opowiadam się za całą. I zdanie Sarmacji na temat północnej połowy mnie, delikatnie rzecz ujmując, mało obchodzi.Natomiast co myśli o tym Dreamland - nie wiem. Jest szansa, że nam się uda.
-
A północna część Awary nie należy czasem do Sarmacji?
-
@Ola-Marcjan-Chojnacka Ja bym ograniczył się do dysponowania wyłącznie naszą częścią wyspy. Gdy Dreamland i Baridajczycy uznają, że Awarę Południową można przekazać na siedzibę władz Unii Państw Niepodległych to i ja będą za. Jeśli chodzi o sarmacką część wyspy to dyplomatycznie radzę tą sprawę pozostawić Sarmacji. Niech sami zdecydują, bo nie możemy dysponować ziemią, która do nas nie należy
-
@Joahim-von-Ribertrop A kogo to obchodzi?
-
A po co mamy jątrzyć w sprawach sarmackich? Niech sobie siedzą na północy.
-
Ewentualna okupacja północy trochę odwróci karty historyczne. Ale biorąc pod uwagę to, że Sclavinia wysuwa aktywne roszczenia do Południowego Brzegu i Troi, to zabór tamtejszej ziemi nie będzie niczym zaskakującym.
-
@Ola-Marcjan-Chojnacka Sarmację na pewno
-
@Aluś-de-la-Ciprofloksja Znaczy - moje stanowisko jest takie, jak wyrażone.
Jeśli w traktacie/innym akcie prawnym zostanie wymieniona Awara POŁUDNIOWA, to nie będe protestowała.
W końcu RFN do któregoś tam roku nie uznawało granicy na Odrze i Nysie -
Można iść trochę z nowym Realpolitik i granicy na Awarze Północnej na razie nie uznawać. Na pewno nie za nic.
-
@Maciej-II Trochę zepsuje nam to narrację, że to wszak Sarmacja stała na drodze pokojowi, porozumieniu i pojednaniu, zaś po odpadnięciu imperialistycznych wichrzycieli wolne narodu baridajski i dreamlandzki dogadały się w imię pokoju
-
Szanowny Laurencjuszu!
Na początek chciałbym powiedzieć, że cieszę się widząc Cię na rodzimej, niepodległej ziemi. Wracając do tematu. Kwestia Awary na pewno jest mocnym ukłonem z naszej strony jako Baridajczyków, kwestia za pewne zostanie formalnie poruszona dopiero po wyłonieniu władz, struktury i uprawienia funkcjonowania technicznego Unii. Jesteśmy jednak po luźnych rozmowach z mieszkańcami i administratorami Dreamlandu i wydaje mi się, że dalsze rozmowy będą również kontynuowane w przyjacielskiej atmosferze.
-
@Adrian-Józef-Alatristé Ja również cieszę się, że Cię widzę. Liczę, że w sprawie Awary Południowej Dreamland postąpi roztropnie
-
To jeden z ciekawszych sprawdzianów na początek dla całej Unii.
-
Możemy, jak sądzę, ustalić raz na zawsze, że Awara Południowa jest baridajska.
-
-
@Markus-Arped No chyba nie srałeś.
-
@Markus-Arped przejęzyczyłeś się, chciałeś powiedzieć "Scholandzka"