Navigation

Unia Niepodległych Państw

• Login
    • Search
    • Centralny System Unii
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Już tylko krok w stronę Furlandii i Luindoru

Życie Królestwa
    3
    4
    103
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Leszek van der Fryssau
      Leszek van der Fryssau last edited by

-text alternatywny

Drodzy Furlandczycy,
      Drodzy Luidorczycy,
      Drodzy Dreamlandczycy z pozostałych krain.

Naszą małą ojczyznę nie oszczędzał los ostatnimi czasami. Zostaliśmy rozczłonkowani na wiele małych krain, które porzuciły myśl o powrocie do chwalebnej przeszłości. Jednak nie wszyscy chcieli o tym słyszeć. Pierwsze próby zjednoczenia podjeła grupa grupa Furlandczyków z JKW Maciejem II na czele. Tym samym powstała Prefektura Małej Furii, będąca kamieniem milowym na drodze do pełnego zjednoczenia. W 2020 roku do Dreamlandu wrócił syn ziemi Luidorskiej. Luidorczyk z krwi i kości - Leszek van der Fryssau, który rozpoczął nierówną walkę o to, żeby kwiat furlandzko - luidorski ponownie "zakwitł" Zapoczątkował najpierw pomysł na stworzenie nowego projektu Federacji Furlandii i Luidoru, przekształcony w nowy projekt, nawiązujący do tradycji Unii Saudadzkiej - Federalne Księstwo Furlandii i Luidoru. Wielu uważało van der Fryssau, za szaleńca. Mówilim iż jest odgrzewany "kotlet". Jednak siła i wola tkwi, nie trwanie w marazmie. W tym co jest i nie modernizowanie, a stawianie na sprawdzone pomysły, ale w nowoczesnym wydaniu. Van der Fryssau w ten projekt wkłada całe swoje "serducho". Walczy jak Dawid z Goliatem, który pomimo nierównej walki wygrywa. Tak się właśnie dzieje Furlandią i Luidorem. Pomysłowi przyklaskuje JKM Król Aleksander. Również przyszła konstytucja nowej prowincji mu się podoba. Jednak czy Rząd i Parlament nie zablokuje pomysł. Możliwe, że nie. Zwarzywszy na to, iż JKM jest na tak temu pomysłowi. Jeżeli Rząd i Parlament, będą umiały wykorzystać umysł i zatwierdzą projekt, będzie to krok, ku lepszym czasom, które pomogą tylko w rozwojowi, naszego Dreamlandu.

Antoni Moskwicz 1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • Antoni Moskwicz
        Antoni Moskwicz @Leszek van der Fryssau last edited by

Założeniem Prefektury Małej Furii nie było zjednoczenie całej Furlandii i Luindoru, a sprawna administracja w obrębie wyspy Małej Furii, koordynacja i wsparcie w utrzymaniu wspólnej infrastruktury, także zarządzanie przestrzenią wykorzystywaną przez wszystkie lenna, jak i nieulennioną na Małej Furii.
        O ile nie sprzeciwiam się utworzeniu Federalnego Księstwa Furlandii i Luindoru, o tyle forma, tryb jego wprowadzenia i uzasadnienie prób utworzenia owej jednostki administracyjnej budzą moje wątpliwości - podpisanie pod moim nazwiskiem, że się zgadzam, to nadmierne uproszczenie.

Zacznę od uzasadnienia i celu takiej operacji. Jak najbardziej, historycznie miałoby to uzasadnienie, ale zapis o podziale na 3 prowincje został zniesiony z tej przyczyny, że nic nie dawał - jakby był potrzebny, na pewno nie zostałby pominięty. Lenn jest mniej więcej tyle, ilu aktywnych mieszkańców. Każdy dłubie w swoim, a centralna władza nadrzędna zdecydowanie wystarczała. Sądzę, że podległość bezpośrednio pod władzę centralną wystarczy przy takiej ilości lenn, a bardziej potrzebne byłoby przejęcie władzy nad terenami bez lenna, by ułatwić nowym mieszkańcom start z miastami bądź większymi jednostkami administracyjnymi. Ewentualnie też po to, by również je rozwinąć, ale zostawiając miejsce nowym mieszkańcom celem dania im miejsca na własną inicjatywę.

Jednak to jeszcze nic, ponieważ rozumiem, że władza centralna nie jest od drobiazgów i wspomniane lepiej zrzucić niżej. Bardziej zastanawia mnie powiązanie rzekomej destabilizacji Dreamlandu ze zniesieniem podziału na Unię Saudadzką, Domenę Królewską i Scholandię. To nic nie zmieniło, ponieważ nie było zwierzchnika żadnej z tych prownicji, a z przyzwyczajenia i tak każdy będzie używał starych nazw w odniesieniu do terenów. Moim zdaniem, jest to pozorna korelacja obniżenia się aktywności, podziału aktywności między forami (forum oryginalne KD i forum wspólne UNP) i zmian w prawie znoszących dawny podział.

Jest jeszcze jedna kwestia, którą muszę pilnie wyjaśnić. W tej prośbie autorstwa WE pojawił się zapis, jakoby zjednoczenie miało być również na moją prośbę. O ile rozumiem zapał w tworzeniu prowincji, nie mogę zgodzić się, by moje personalia były używane bez pozwolenia do składania jakichkolwiek wniosków. Na następny raz proszę zaniechać używania tego typu zapisów i prosić o jawne potwierdzenie w wątku, że dana osoba zgadza się bądź nie z danym wnioskiem.
        Pomysł mnie zaciekawił, aczkolwiek nie było z mojej strony jednoznacznej zgody z planami. Zdanie o moim zaciekawieniu pomysłem padło przed przedstawieniem mi projektu konstytucji Federalnego Księstwa.

Słowem podsumowania, nie widzę potrzeby przywracania dawnego podziału. Natomiast zauważam próby przepychania tego pomysłu wszelkim kosztem, co nie służy dobremu prawodawstwu. Parlament nie dostał projektu aktu prawnego w sprawie utworzenia Federalnego Księstwa, zatem nie może pracować, ale widzę nacisk na wprowadzenie planu w życie jak najszybciej, podejrzewam, że nawet z pominięciem Parlamentu. Na koniec pragnę zaapelować o spokojniejszy tryb prac nad projektem, danie czasu na dyskusję, przemyślenia, dokładniejsze przedstawienie planów i opublikowanie projektów aktów prawnych gotowych do uchwalenia.

Pozdrawiam serdecznie!

Maciej II 1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • Maciej II
          Maciej II @Antoni Moskwicz last edited by Maciej II

@antoni-moskwicz Dorzucę swoje 3 grosze: oprócz tego, że w 100% zgadzam się ze zdaniem mojego drogiego syna, również zostałem dopisany do wniosku bez mojej wiedzy oraz zgody (jak już wytłuściłem szanownemu baronowi, to mój syn reprezentuje mnie w kwestiach lennych, więc chyba nie bardzo rozumiem dopisywanie mnie do jakiegokolwiek wniosku).

1 Reply Last reply Reply Quote 1
          • Leszek van der Fryssau
            Leszek van der Fryssau last edited by

godlowielkies.png

Drodzy politycy
            z Prefektury Marii Furii.

Rozumiem wasze obawy, to że podałem iż jesteście za w/s jedności oraz to iż w nowym organizmie możecie "zniknąć". Pracuje nad "Dekretem w/s podziału administracyjnego terytorialnego oraz jego funkcjonowaniu". W miejsce dotychczasowej Prefektury Małej Furii(która obejmuje Wyspę Małą Furię), powstanie (po poszerzeniu o Wielką Furię) Elektorat Furii, który obok Furlandzkiej Domeny Palatynackiej(pozostałe terytorium Furlandii nie należące do Elektoratu) i Palatynackiego Miasta Bureen(stolicy Furlandii) wchodzą we skład nowo powołanej prowincji - Palatynatu Furlandii, który obok Palatynatu Luidoru i Książęcego Miasta Agendart wejdzie we skład Federalnego Księstwa Furlandii i Luidoru. Tzw. Delfinat Avizon(ziemia dla następcy tronu), stanie Domeną Książęcą(nie ujętą jako w ustawie Domeną Książęcą) jako ziemia podległa Księciu Furlandii i Luidoru tzn. iż Książę mianuje Palatynów Prowincji, Burgrabiów miast i Zarządców Osad podległych Księciu oraz następcę do tronu. Palatynaci mogą wybierać Burgrabiów miast i Zarządców Osad, które nie podlegają Księciu, a Palatynowi.
            To mogłem uchylić wam dla uspokojenia sytuacji.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • first-post
              last-post