-
Tak w sumie, to ciężko jest witać się po raz 10, w miejscu, które zawsze traktowało się jako dom rodzinny.
Stare przyzwyczajenia zostały, nie ukrywam, że czuję się teraz, wracając do tego domu jakoś obco i nieswojo - niemniej to dalej dom rodzinny, w którym stawiałem pierwsze mikronacyjne kroki.
Śmieszne, że z tego domu wychodziłem w dosyć... nieprzyjemnej atmosferze i teraz próbuję, po zasianym fermencie, wrócić. Bo co ja mam powiedzieć po ostatnich kilku tygodniach, kiedy zarzekałem się, że odchodzę całkiem z mikronacji. Co, po tych ostatnich kilku miesiącach, kiedy mówiłem, że więcej moja noga w Baridasie nie postanie.
No i w tym miejscu, dziękuję Heinzowi za wytrwałość w organizowaniu rajdów - to chyba one właśnie przekonały mnie ostatecznie do tego, że warto dalej bawić się w mikronacje, że nie powinno to mieć znaczenia, czy bawimy się w Sarmacji, Baridasie, Austro-Węgrzech czy Skarlandzie. Bo warto wszędzie. Chociaż te samobójcze myśli powrotne nadchodziły już wcześniej.
W każdym razie, po tym jakże bezsensownym wstępie - wiele osób już teraz działa jednocześnie w kilku miejscach i nie mają z tym problemów. Ja też postanowiłem, że pora zacząć zabawę od nowa, przestać ograniczać się do jednego miejsca - kiedy mikroświat się kurczy, trzeba... znaczy się można zaglądać gdzie się tylko chce.
Chcę wrócić do Wedli, chcę wrócić do miejsca, które było mi przez wiele lat tak bliskie. Chcę wrócić do Baridasu, bo chociaż nie jest już Królestwem, to z baridajskości się nie wyrasta, nie rezygnuje, ona zawsze tam w sercu kiełkuje. Chcę zaangażować się w więcej niż jednym miejscu w mikroświecie, mieć kilka ciepłych norek, palmę przed domem, psa który mnie przywita przy każdej wizycie i huśtawkę przy krzewie różanym w ogrodzie.
Pora odświeżyć kilka miejsc w Wedli - ważnych dla mnie - m.in. budowany jeszcze w "sarmackim Baridasie" port morski i kilka inicjatyw, jak turniej wędkarski. Szczegóły się jeszcze dopracuje - terminy tak samo.
Pora napisać kolejne tomy historii Wedli. Pora poprowadzić trochę narracji i się pobawić. Pora drobnymi wzmiankami trochę rozbudzić ten uśpiony Baridas, w którym ludzie chowają się po chatach i boją wyjść na ulicę, niosąc na sztandarach hasła lepszego jutra.
Czy mogę liczyć na szansę - i na pochowanych tutaj Baridajczyków?
-
Co prawda Baridajczykiem nie jestem - ale cieszę się że przybyłeś
-
No siema.
-
Firanek obecnie ma troszeczke realioze zreszta ja tez ale nic nie stoi na przeszkodzie przeciez zebys dzialal. To milo, ze nie zrezygnowales z mikro i chcesz dalej tworzyc na rzecz Baridasu
Kazdy mile widziany w Unii. No dobra nie bede klamac, ze kazdy ale prawie kazdy. Jak bedziesz czegos potrzebowac od innych panstw to daj nam znac.
-
No cóż, liczę że wróci. A jak nie wróci, to trudno - moje priorytety nie wymagają pozwoleń od organów władzy państwowej
No i fajnie by było, jakby osoby, które wcześniej deklarowały działalność w Baridasie, a nawet wnioskowały o obywatelstwo w niedawnym czasie też się pokazały
-
@alfred-fabian-von-tehen-dżek Cieszę się niezmiernie, że "mam te moc" (zawsze wiedziałem, że Elsa jest bliska mojemu sercu.
) i własnie moje inicjatywy zatrzymały Cię z nami. Baw się dobrze gdziekolwiek by to nie było, byle byś czerpał z tego radość.
Skol! -
Cześć Alfred
-
Zanim ruszę z jakimiś inicjatywami, ciekawi mnie jeszcze kwestia finansów w Unii, bo jakoś wcześniej nie starałem się w to wgłębiać. Jak można zarabiać kr i może nawet co ważniejsze - na co można je wydawać? Jest sens tworzyć jakieś miejsca, gdzie można "wydawać" walutę, czy lepiej sobie odpuścić jakiekolwiek próby angażowania unijnej waluty, czy to w nagrody, czy "koszta" udziału?
-
@alfred-fabian-von-tehen-dżek W tym momencie tak jak wszedzie nie ma na co wydawac, zarabiac mozna przez inwestycje takze kazda apka ktora by dawala jakis obieg koron by byla ważna.
-
@joanna-izabela na inwestycję z tego co widziałem, trzeba wyłożyć jakieś pieniądze na start. Jakieś dofinansowania są przez Unię przewidywane?
Co do apek, dających obieg - jak wygląda sprawa tworzenia subdomen i dostępów do nich? + czy jest już jakiś skrypt "autoryzacyjny", tak jak w Sarmacji, czy jednak tutaj trzeba nawiązywać połączenie z użytkownikiem i jego stanem konta na własną rękę? (zgaduję, że to raczej pytanie do @Andrzej-Fryderyk)
-
@alfred-fabian-von-tehen-dżek akurat osoby z kontem w sarmacji przed odejsciem do unii maja tranfer srodkow taki jaki byl w czasie wejscia wiec obie rzeczy do Andrzeja
-
Jeśli chodzi o subdomeny – dla ułatwienia staramy się raczej mieć osobne katalogi niż subdomeny. Lepiej się tym zarządza, a różnica dla użytkownika prawie zerowa.
Jeśli zaś chodzi o integrację – póki co nie istnieje. Jeśli chodzi o zarządzanie kontem – myślę że dałoby radę się porozumieć jak to rozwiązać w inny sposób tymczasowo.
Oczywiście wersja „tak jak być powinno” jest w planach i będzie – mam nadzieję że całkiem niedługo, jeśli mi real pozwoli
-
@andrzej-fryderyk napisał w No hejka:
różnica dla użytkownika prawie zerowa.
Dla mnie jest gigantyczna.
-
@andrzej-fryderyk w takim razie poczekam jeszcze na narzędzie, bo obecnie boję się czegoś zepsuć grzebiąc na własną rękę, a też nie od razu będę kod pisał, jakby jednak się okazało, że będzie to (dla mnie) pilniejsze, żeby napisać dedykowaną do danej rzeczy aplikację wymagającą przelewów to oczywiście będę się odzywał.
Poza tym, jak wygląda kwestia dostępów? Mam nadzieję, że w przypadku większej ilości użytkowników, dostęp do nich mają tylko właściciele + administracja całego UNP. Szkoda mi byłoby, gdyby ktoś wywalił moją pracę do kosza (i znając siebie, nie chciałbym przez przypadek podmienić pliku index.php w cudzym folderze, co mi się już raz zresztą zdarzyło)
@Joanna-Izabela nie do końca rozumiem. Transferowane są liberty, które miałem w momencie wyjścia Teutonii, Baridasu i Sclavinii z Sarmacji, czy swój obecny stan sarmackiego konta? Jeżeli pierwsze, to czy są jakieś wyciągi z tego okresu, czy muszę sam szukać?
-
@alfred-fabian-von-tehen-dżek damy sobie rade, generalnie w stanie wyjscia
co do serwera dostep pelny ma tylko Andrzej i nikt ci nie bedzie tam grzebał. Ewentualnie kazde panstwo moze wyznaczyc kogos do administracji ale to w mniejszym zakresie. Wiec o wywalenie sie nie martw
-
@ola-marcjan-chojnacka polityka nie jest sztywna
@Alfred-Fabian-von-Tehen-Dżek dostęp pełny obecnie mam ja i Kwazi. Generalnie jak będzie większa grupa osób to w takim przypadku będę przygotowywać szeroki plan bakcupu
A. I transferu dokonałem. Kwity wszystkie są
-
@andrzej-fryderyk wszystko jasne, będę miał z tyłu głowy.
Pieniądze dotarły i zostały ulokowane. Dziękuję!
-
Cieszę się podwójnie, nie tylko dlatego, że w zasadzie w pełni zgadzam się z powodami, dla których autor się tu zjawił, ale także zawsze o cichu tegoż autora podziwiłem, więc dodam po Scholandzku: Prost za autora.