Mensajer (od #3)
-
Zdecydowałem się przenieść Mensajera na forum - prasa obecnie w Unii widzę nie jest najsprawniejsza (w sumie bym publikował już 4 artykuł pod rząd), a post na forum, to zawsze post na forum
Słowo od autora
Od ostatniego wydania Mensajera minęło trochę czasu - niemniej pora wrócić, może trochę skokowo - do dalszej aktywności prasowej w tej niszy. Szczególnie, że ostatnio trochę się działo. Dzisiejsze wydanie będzie w całości poświęcone ostatnim wyborom i nominacjom, jakie miały miejsce w mikroświecie. Zatem, zapraszam serdecznie do lektury!
Nowe władze w krajach mikroświata
Sarmacja wybrała niedawno nowy Sejm, który już zdążył się raz zmienić. Wybrany został również Kanclerz Księstwa Sarmacji - Alfred Fabian von Tehen-Dżek. W Związku Winkulijskim wybrany został na urząd Króla Mateusz Żmigrodzki, w międzyczasie odbyły tam się również wybory na Premiera, którym został Adam Aleksander II, znany również jako Jan Lubomirski-Dostojewski. Również Dreamland wybrał Pierwszego Premiera - którym został Leszek van der Fryssau. Nie zapominajmy również o papieskim konklawe, gdzie na Ojca Stolicy Papieskiej wybrany został Mikołaj Dreder, który przyjął imię Benedykta II.
Rozpoczęto rozgrywki Mikroświatowej Unii Piłkarskiej
Dzisiaj rozpoczęła się rywalizacja w Lidze Mikroświatowej - dokładnie 20 reprezentacji zmierzy się w zawodach o mistrzostwo mikroświata. Chociaż tak naprawdę, wszystkie oczy skierowane będą na górną tabelę, gdzie znajdziemy jedynie 10 najsilniejszych reprezentacji - Austro-Węgry, Trizondal, Dreamland, Teutonię, Slawonię, Loardię, Starosarmację, Wandystan, Baridas i Hasseland. Po pierwszej kolejce liderem jest reprezentacja Austro-Węgier, która w bardzo wyrównanym pierwszym meczu pokonała zawodników z Mandragoratu Wandystanu 2-1. Bardzo wymowny jest również komentarz trenera Karakachanowa dotyczący meczu: "Nu, na wyjezdzie musi obleciec.".Święto Leotów
W Palatynacie Leocji, z okazji 3 rocznicy powstania kraju odbył się Kiermasz Leotów, na którym można było poznać kulturę tego regionu. Wodzirejem wspaniałej zabawy był Apolinary Montserrat, który poprowadził festiwal w koncertowy sposób. Chociaż część oficjalna trwała tylko 2 dni, to zabawa trwała jeszcze przez wiele dni, a razem z Leotami bawili się również goście z zagranicy - m.in. z Austro-Węgier oraz Rzeczpospolitej Obojga Narodów.
-
Mój błąd, nie wiem jak, ale moja matematyka mnie jakoś zawiodła, akurat tutaj nie mogę wyedytować już. Oczywiście, nie były to obchody 3 rocznicy Palatynatu Leocji, za co przepraszam
-
@alfred-fabian-von-tehen-dżek mozemy ci zalatwic podforum jak potrzebujesz z moderacja ;d jezeli zamierzasz tak publikować artykuły
-
@joanna-izabela c'mon, każdemu zdarzy się pomyłka
Ale tak, jedno miejsce, gdzie każdy artykuł byłby oddzielnym wątkiem, który można komentować byłby przyjemniejszą alternatywą, niż obecnie planowane publikowanie każdego wydania w tym jednym wątku (w Winkulii nie mam tego problemu, bo sam mogę sobie taki dział zrobić
), żeby nie zrobić zbyt dużego bałaganu w głównym dziale Baridasu (chociaż na razie i tak nam to nie grozi, bo Baridas obecnie nie grzeszy aktywnością
)
-
@alfred-fabian-von-tehen-dżek Zgrabnie napisane, podoba mi się skondensowanie najistotniejszych wiadomości z mirko, chociaż nie bardzo rozumiem pisania na forum :P.