Navigation

Cesarstwo Teutonii (Emporrak Teutonie)

• Login
    • Search
    • Cesarski System Centralny
    • Główna
    • Discord
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups
    • Archiwalna strona Królestwa Teutonii

Struktura forum

Cesarski Komitet Inżynieryjny
    teutonia
    4
    26
    387
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Juarez
      Juarez last edited by Juarez

Úren Teutonen,

W związku ze zmianami jakie zachodzą na forum i niebawem zajdą na stronie głównej, chciałbym zapytać jak widzicie układ forum. Lepiej żeby wszystkie organizacje/miejsca/instytucje były widoczne od wejścia czy może wolicie aby forum było na pierwszy rzut oka bardziej zwięzłe z siatką podforów w kilku działach tematycznych jak za czasów Królestwa? Dla lepszego wglądu, forum bardziej rozległe ma strukturę mniej więcej taką jak teraz. Natomiast forum bardziej zwięzłe wizualnie wyglądałoby następująco:

Zrzut ekranu 2024-07-24 153040.png

A i druga sprawa. Czy działy UNP jak i państw stowarzyszonych lepiej pozostawić ukryte, czy wolicie żebym wrzucił je do jawnego archiwum?

Gdybyście mieli jakiekolwiek uwagi niezwiązane ze strukturą forum bądź strony to śmiało piszcie.

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • Joanna Izabela
        Joanna Izabela last edited by

1. Wydaje mi sie ze zwiezle forum bedzie lepsze zeby od razu nie straszylo
        2. Ukryte. Jezeli projekt by w jakims momencie wzbudzil zainteresowanie i chec dolaczenia czy ponownej ingerencji to zawsze mozemy przywrocic.
        • Vladimir ik Lihtenštán
          Vladimir ik Lihtenštán last edited by

Osobiście uważam, że bardziej rozbudowana struktura może się lepiej sprawdzić. Pozwoli to, o ile dobrze sobie to wyobrażam, przechodzić od ostatniego aktywnego wątku w podforum z widoku głównego.

Co do jawności archiwum również jestem zdania innego niż Jej Cesarska Mość. Z nieukrytego archiwum mogłyby skorzystać osoby, które byłyby zainteresowana jakimiś informacjami zgromadzonymi na forach byłych państw członkowskich UNP. Warto więc dać możliwość przeglądania archiwum potencjalnym archeologom.

Joanna Izabela 1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • Joanna Izabela
            Joanna Izabela @Vladimir ik Lihtenštán last edited by

@vladimir-ik-lihtenštán O ile moge sie dac przekonac do argumentu jawnego archiwum o tyle nadal pozostaje przy zdaniu, ze jak ktos zobaczy na raz za duzo zakladek to sie pogubi.

Juarez 1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • Juarez
              Juarez @Joanna Izabela last edited by

W zwięzłym forum faktycznie nie widać ostatniego aktywnego wątku, ale zawsze można skorzystać z menu nawigacyjnego na górze, gdzie widnieje zakładka Ostatnie pod ikoną zegara. W przypadku rozległego forum można zastosować trafne opisy, które będą od razu wskazywały, co w danym dziale można zrobić itp., tak aby ktoś nowy nie czuł się jak w labiryncie. Niezależnie od tego, który układ zastosujemy proponowałbym opracowanie jakiegoś samouczka dla nowych mieszkańców, w którym zostanie uwzględniona kwestia poruszania się po stronie i forum żeby nikt nie czuł się zagubiony.

• Vladimir ik Lihtenštán
                Vladimir ik Lihtenštán last edited by

Nie będę się upierał przy bardziej rozległym układzie działów na forum. Jak widzę, Jej Cesarska Mość i Czcigodny ik Thórn-Mákovski popierają raczej zwięzłą strukturę. Niech i tak będzie. 😉

• Juarez
                  Juarez @Vladimir ik Lihtenštán last edited by

@vladimir-ik-lihtenštán ja jestem bezstronny, że tak powiem. Dla mnie to kwestia wizualna, gdyż jak napisałem w obydwu układach można zastosować rozwiązania, które ułatwią poruszanie się między działami.

Vladimir ik Lihtenštán 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                  • Vladimir ik Lihtenštán
                    Vladimir ik Lihtenštán @Juarez last edited by

@juarez Możemy spróbować z widokiem uproszczonym. Jeśli okaże się niezbyt poręczny, zawsze możemy powrócić do tego bardziej rozbudowanego. 😉

Juarez 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                    • Juarez
                      Juarez @Vladimir ik Lihtenštán last edited by Juarez

@vladimir-ik-lihtenštán jak najbardziej. 👌

Na dniach zacznę porządkować stare posty m.in. uchwalone ustawy itp., które walają się po działach. Szczególnie w Senacie i w Pałacu.

Ciekawe... Napisanie skrótu m.in. tworzy hiperłącze.

• Juarez
                        Juarez last edited by

Wracając do meritum, wprowadzić zwięzły układ forum?

• Vladimir ik Lihtenštán

@juarez Możemy spróbować innego układu. Jestem otwarty. 😉

• Juarez
                            Juarez last edited by Juarez

Nowy układ już zaimplementowany. Wygląda trochę martwo. Może wypadałoby nadać sekcjom nazwy bardziej narracyjne np. Plac Cesarza Jakoba, Aleja Błękitnego Października lub coś w ten deseń, zamiast Społeczeństwo, Władze itd. Przydałyby się też odmienne ikony dla poszczególnych działów. W obecnej formie trochę przypomina mi to nasze stare forum KS.

• Vladimir ik Lihtenštán
                              Vladimir ik Lihtenštán @Juarez last edited by Vladimir ik Lihtenštán

@juarez Tak, rzeczywiście forum wygląda teraz skromniej. Pomysł z nazwami narracyjnymi uważam za świetny. Powinien uwzględniać naszą historię i kulturę.

• Rynek Cesarza Jakoba w Srebrnym Rogu (Miejsce spotkać mieszkańców)

• Dzielnica Hergoliena Wielkiego (dzielnica reprezentacyjna Srebrnego Rogu, gdzie znajdują się budynki najwyższych władz Cesarstwa)

• Aleja Bohaterów Teutońskiego Maja i Błękitnego Października (instytucje kultury) - nazwa może przydługa, ale chciałem zawrzeć w niej to, co z historii dawnej i to co z tej nowszej. 😄

Dział "Kwestie techniczne" można byłoby też wyciągnąć jako poddział bezpośrednio pod "Społeczeństwo" i też nazwać go narracyjnie, np. Cesarskie Służby Informatyczne lub Cesarski Inspektorat Techniczny lub jeszcze inaczej.

• Juarez
                                Juarez last edited by

Teraz wygląda to o wiele lepiej. Gdybyście mieli jeszcze jakieś uwagi, prośby itp. związane ze strukturą forum to napiszcie w tym wątku.

• Joanna Izabela
                                  Joanna Izabela last edited by

Zastanawiam sie czy nie podlinkowac gdzies u gory lacza do naszego discorda. Jest co prawda dostep na stronie glownej ale wysypany jak wszystko.

• Juarez
                                    Juarez last edited by

Już się za to zabieram Wasza Cesarska Mość.

• Vladimir ik Lihtenštán

@juarez Ja bym chyba dodał też gdzieś odnośnik do tej strony. Co prawda jest to strona Królestwa, ale jest tam wiele materiałów. Można ją nazwać "stroną archiwalną".

• Juarez
                                        Juarez last edited by

@Joanna-Izabela @Vladimir-ik-Lihtenštán łącza dodane. 👌

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                                        • Juarez
                                          Juarez last edited by

Posprzątałem nieco sale w Pałacu Cesarskim i Senacie ze starych wniosków i uchwał. Wszystko znajduje się w Archiwum. Jak już strona będzie ogarnięta to uzupełni się dziennik ustaw, bo nie wszystko zostało opublikowane. Pozostawiłem jedynie nierozpatrzone wnioski.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                                          • Vladimir ik Lihtenštán
                                            Vladimir ik Lihtenštán last edited by Vladimir ik Lihtenštán

Mam dwa pomysły, które przedkładam Cesarskiemu Komitetowi Inżynieryjnemu pod rozważenie.

Może warto byłoby utworzyć dwa dodatkowe działy. Pierwszy poświęcony byłby lennom, miastom i innym jednostkom, których narrację chciałyby rozwijać chętne osoby. Nazwa, którą proponuję, to po prostu Ziemie i lenna. Jeśli ten pomył przypadnie do gustu, prosiłbym o utworzenie przestrzeni dla Palatynatu Lichtensteinu (teu. Pfaltsgrafšaft Lihtenštán), choć, co pragnę zaznaczyć, jeszcze nie wiem, czy uda mi się znaleźć ciekawy pomysł na jego rozwój.

Drugi dział, a w zasadzie poddział, mógłby znaleźć się w Dzielnicy Hergoliena Wielkiego i dotyczyłby Ambasad (teu. Úren Botšaften). Dotąd odpowiednie umowy, jeśli się nie mylę, zawarliśmy tylko z nieaktywną już Republiką Bialeńską i Palatynatem Leocji (teu. Pfaltsgrafšaft Leotsie). Na horyzoncie jest konkordat z Najjaśniejszym Miastem Osiek i Niebieską (teu. Úre Fórhellišesse Štata Osjek ond Njebjeska). Warto zapewnić przedstawicielom tych nacji, choćby tylko dla formalności, przestrzeń.

• first-post
                                              last-post