Awara Południowa
-
Traktatu jeszcze nie czytałem, a poza tym nie widziałem jeszcze żadnych informacji, że ktoś go czytał. Mam nadzieję, że podpisanie traktatu poprzedzać będzie referendum. No chyba, że w naszej republice panuje dyktatura. Liczę też, że tempo dalece będzie odbiegać od normi PIS-orów.
-
Z tego co pamiętam ratyfikacja jest przez Radę.
-
Szanowni Baridajczycy!
Odnosząc się do Traktatu:
- Brak jest informacji o przekazaniu Awary Południowej przez Baridas oraz brak informacji co się z nią stanie gdyby Unia upadła. Poza tym nazwa miasta Arminborg zgodnie z decyzją Rady Baridasu została zmieniona na Nikolaopol w dniu 17 listopada 2017 roku,
więc poniższy cytat jest niezgodny z prawem baridajskim. Nikolaopol został też usankcjonowany w prawie o podziale administracyjnym Baridasu oraz wielu przedsięwzięć takich jak: "Na skrzydłach fal", "
Nikolaopolitańskie rytmy" - organizator Andronik, "Ćwiczenia TYTAN-2019", " Operacja humanitrna-wyspy vallhalijskie" itp.
"...PREZYDENTKA BARIDASU,
JEGO KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓL DREAMLANDU,
GUBERNATOR KONFEDERACJI SCLAVIŃSKIEJ,
JEJ KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓLOWA TEUTONII,
ZDECYDOWANI przejść do nowego etapu procesu integracji mikronacyjnej,
PRAGNĄC pogłębić ponadpodziałową przyjaźń, jako dowód i poręczenie
przekazując tereny wyspy Awary pod Wspólnotową kuratelę,
MAJĄC NA UWADZE kroki, które należy przedsięwziąć na rzecz zapanowania
nowego mikronacyjnego ładu, postanowili ustanowić Unię Niepodległych
Państw, w tym celu zbierając się w mieście Arminborg na wyspie Awara:..."-
Co to za delegacja jednoosobowa, że niby w imieniu Narodu Baridajskiego, a gdzie dyskusja w tej sprawie i jaka realizacja woli: "...KTÓRZY realizując wolę swych obywateli uzgodnili, co następuje:.."?
-
Czytając postanowienia wspólne czuć system Księstwa Sarmacji, więc gdzie ta niezależność narodowa?
Co to ma być i czym się to różni od tego co miała prowincja w Sarmacji m- nazwami?
Żądam debaty ogólnonarodowej!
- Brak jest informacji o przekazaniu Awary Południowej przez Baridas oraz brak informacji co się z nią stanie gdyby Unia upadła. Poza tym nazwa miasta Arminborg zgodnie z decyzją Rady Baridasu została zmieniona na Nikolaopol w dniu 17 listopada 2017 roku,
-
Nie żeby coś, ale w pracach nad traktatem może wziąć każdy. Ale zmieniać go mogą tylko głowy państw Unii...
-
Kolejny raz zaproponuję, żeby debaty na tematy społeczne poruszać na łamach Rady ze względu na ich polityczno-społeczny charakter.
-
Zwracałem na to uwagę już wielokrotnie na discordzie, wielokrotnie jednak byłem zbywany i pouczany nie tylko przez obywateli baridajskich ale również i teutońskich. Pani Prezydent traktuje Baridas jako własne, prywatne podwórko. Walczyłem z tym za monarchii, będę przeciwstawiał się temu w Republice. Czy to naprawdę duży problem przedstawiać pomysły i projekty pod debatę oraz głosowanie przed Radę lub jakkolwiek będzie w przyszłości nazwany ten organ?
-
Pani Prezydent na siłę próbuje wprowadzić swoją wizję "starej" Republiki być może nazewnictwo wynika z podobnych tendencji. Powinno być jednak traktowane jako błąd.
-
Co do dyskusji i delegacji odniosłem się wyżej. Pozwolę sobię przywołać w tym punkcie zapisy w jedynym, póki co, obowiązującym akcie prawnym:
art. 1 ust. 2. Republika Baridas jest dobrem wspólnym całego narodu baridajskiego.
art. 5 ust. 1. Naród sprawuje władzę i kontrolę nad działalnością władzy poprzez Radę Republiki.
art. 8. ust. 1. Prezydent jest głową państwa i jej przedstawicielem w relacjach zewnętrznych.
Prezydent nie jest władcą a przedstawicielem, władza należy do narodu a ten ostatnio jest pomijany.
- Również zaczynam się zastanawiać czymże ta Unia ma się różnić od Imperium Sarmackiego.
-