Navigation

Cesarstwo Teutonii (Emporrak Teutonie)

• Login
    • Search
    • Cesarski System Centralny
    • Główna
    • Discord
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups
    • Archiwalna strona Królestwa Teutonii

Wiadomości zagraniczne

Życie Teutonii (Úr Teutonienlejb)
    8
    32
    1776
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Joanna Izabela
      Joanna Izabela last edited by

Sprawa Kompasu ciag dalszy:

1. Po tym jak przemieszczono na punkt 0 Kompas reaktywowal sie ledwo bo ledwo ale Dreamland. Jak w kraju jest zle, to wiadomo ze innym nie moze byc lepiej. Spowodowalo to problemy z miejscem 0,0.

2. Na discordzie Osieka stwierdzilam, ze w ramach obrony suwerennosci innego kraju zaproponowlam inne rozwiazanie.
        Zrzut ekranu 2024-08-28 o 18.07.11.png

3. Na Bastionie Ronon z RIGICZEM i tez ma dosc sytuacji

4. Nasze starania zostaly ladnie zauwazone przez Osiek.
        Zrzut ekranu 2024-08-28 o 18.03.59.png

Sytuacja mnie troche przeraza. Mamy na mapach mikronacje historyczne, mamy na mapach rozne klimaty obok siebie a wyspa w kwadracie komus wybitnie nie pasuje i niszczy tak naprawde checi dzialania w mikronacjach paru zainteresowanym.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
      • Vladimir ik Lihtenštán
        Vladimir ik Lihtenštán last edited by

Śmieszą mnie te argumenty o szlakach komunikacyjnych. Jesteśmy w mikronacjach. Teraz piszę post na forum Teutonii, a za pięć minut mogę napisać coś na forum Leocji. Czy powinienem odczekać x godzin do zalogowania się na leockiem forum, bo przecież muszę dopłynąć statkiem do Nowego Brzegu? Niektórym narracja chyba za mocno wchodzi w krew.

Poza tym wydaje mi się, że zapomniał wół, jak cielęciem był. Swego czasu, kiedy powstawały pierwsze polskie mikronacje, również istniało środowisko (wówczas związane z Leblandią), które uważało wprowadzane w nowych v-państwach innowacje (systemy gospodarcze, listy dyskusyjne) za niedopuszczalne. Dzisiaj niektórym z nas, często starym wyjadaczom, nie podoba się nowa formuła wirtualnej państwowości wykształcona przez kraje Kompasu. Nie rozumiem, dlaczego rzucamy kłody pod nogi tym, którzy chcą budować Pollin.

P 1 Reply Last reply Reply Quote 3
        • P
          Piwski Żmij-Sroczyński @Vladimir ik Lihtenštán last edited by

@vladimir-ik-lihtenštán Psy szczekają, karawana idzie dalej! Chociaż nie ukrywam, że te głosy podważające mikronacyność państw Kompasu... no cóż - przykre. Przez całe to zamieszanie wstrzymałem też póki prace nad Arcybiskupimi Liniami Lotniczymi, bo zmiana położenia Kompasu mogłaby oznaczać konieczność wyrzucenia wszystkiego do kosza...

1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • Vladimir ik Lihtenštán

Bywały takie czasy, kiedy nie tak bardzo przejmowano się opinią innych. Po prostu mikronacja lokowała się w wolnej przestrzeni. Jeśli ktoś tego nie uznawał, to po prostu nie uwzględniał delikwenta na swoich mapach. Ronon Dex chce jednak, żeby mapa była oparta na ogólnym porozumieniu. Chwalebne to, ale jakże męczące.

• Joanna Izabela
              Joanna Izabela last edited by

Rownie meczace dla mikronacji ktore chca sie gdzies ulokowac, zeby nikogo nie obrazic

• Vladimir ik Lihtenštán

W sprawie lokacji nowej mikronacji wypowiadać powinni się jej ewentualni najbliżsi sąsiedzi. Państwo, które znajduje się na drugim końcu mikroświata, nie jest wszak szczególnie dotknięte pojawieniem się nowego tworu.

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                • Akrypa Ali Shariati
                  Akrypa Ali Shariati last edited by Akrypa Ali Shariati

Chyba nikt się nie obrazi jak napiszę post. ^^
                  Nie widzę przeciwwskazań by informować moją ukochaną Teutonie o tematyce do której należy ten temat. Także ten, stało się:

text alternatywny

Bialenia Powraca!
                  Z woli Allaha informujemy Królestwo Teutonii: 8 września 2025 roku odtworzono państwowość Bialeńską w postaci powołaniaL [b]II Dżamahiriji Bialeńskiej[/b].

DB odwołuje się do wieloletniej tradycji niezależnej państwowości na wyspie. Uznajemy się za kontynuacje wielkiej Republilki Bialeńskiej która przez dekadę jednoczyła całą wyspę tworzą złotą Erę Bialenii. Druga tradycja do której nazwa i symbolika się odwołuję to czasy sprzed Republiki. Dżamahrije nosiło kilka tworów mikronacynych Bialenii w okresie od Powstania Marcowego do powstania RB. W 2013 upadła ostatnia "Dżamahirija Bialeńska", dlatego współczesną możemy nazywać II Dżamahiriją. Republika Bialeńska będąca kompromisem między ideami dawnych państw post-marcowych a klasycznymi monarchiami Polinu stała się główno-nurtową Republiką, teraz wracamy do korzeni - Dżamahiriji.

II Dżamahirija to jednak także nowości!
                  Staramy się stworzyć mikronację w oparciu nie o fora internetowe, lecz korzystając z różnorodnych możliwości jakie zapewnia Discord. Serwer DB to główne miejsce życia naszej mikronacji. Obok tego zachęcamy mieszkańców do korzystania z kanałów na Telegramie - odpowiednie linki znajdują się w ⁠ważne-linki. Zabawa ma łączyć w sobie klasyczną formułę mikronacji z postami i czatami oraz bardziej roleplayową i rpgowymi przygodami. Uważam, że Bialenia ma świetny klimat, historie, narracje itd. pod prowadzenie różnych takich przygód i grzechem jest tego nie wykorzystać.

Naszą flagą jest Zielony Sztandar, naszą stolicą Bengazi. Rządzi nami Ludowy Komitet Polityczny a za granicą reprezentuje go Najwyższa Prawnik - w tym momencie - Akrypa Ali Shariati (to ja :3 ).

Zachęcamy wszystkich chętnych do przybycia na nasze ziemie, byłych mieszkańców do powrotu, nowych chętnych do odnalezienia nowej magii w Bialenii a turystów do przychylnego spojrzenia.

Sława Bialenii!

Link do discorda, gdzie żyje Bialenia:
                  https://discord.gg/VrpNVJvwnw

Link do pierwszej gazety (telegram):
                  https://t.me/Bialenia

Jesteśmy także na stempelku:
                  https://stempel.org.pl/kraj/354

Joanna Izabela 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                  • Joanna Izabela
                    Joanna Izabela @Akrypa Ali Shariati last edited by

@akrypa-ali-shariati
                    Nieoczekiwany powrót. Koncepcja z discordem pewnie zniechęci starych wyjadaczy mikronacja ale sama pamietam, ze więcej w sumie w UNP działo się na samym disc ordzie niż na forum. Łatwiej było o kontkakt, tez szybsze były te odpowiedzi.

Akrypa Ali Shariati 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                    • Akrypa Ali Shariati
                      Akrypa Ali Shariati @Joanna Izabela last edited by Akrypa Ali Shariati

@joanna-izabela
                      Wydaje mi się, że z Discordem warto spróbować właśnie taką pełną działalność korzystając z opcji właśnie takich kanałów "forum" a nie tylko "tekstowych". Wszystko oczywiście wyjdzie w praniu. Ja się przekonałam do tego, że warto spróbować bo prowadziłam kilka sesji rpg w tym coś o rewolucji francuskiej i odkryłam trochę możliwości jak fajnie na discordzie można to poprowadzić i po krótkiej rozmowę z starymi Bialeńczykami i na konfie z Wandejczykami skusiło mnie odtwarzanie Bialenii. Kilka dni minęło i mimo, że na początku wszyscy byli sceptyczni to chyba kilku osobom się udzielił mój entuzjazm i maszyna ruszyła. Zobaczymy jak wyjdzie w dłuższym okresie.

Odniosę się jeszcze do tej możliwości, że komuś może się nie spodobać. Władz pierwszej Dżamahiriji nikt nie pytał o zgodę na utworzenie Republiki na jej byłych terenach. Mimo wszystko też osoby najbardziej związane historycznie z Bialenią siedzą u nas. Nie zamierzamy też się wykłócać o wszystkie pixele. Najważniejsze z mojej perspektywy to było zapewnić sobie przestrzeń gdzie jest potencjał pod dobre przygody, narracje i historię.

• K
                        Krzysztof Hans last edited by Krzysztof Hans

Dzisiaj o 20:25 zakończono przyjmowanie zgłoszeń krajów do 13 edycji Our Sound w której to wystartuje 13 krajów przedstawionych pod tym linkiem: https://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?p=410502#p410502
                        Od jutra o godzinie 20:25 do 1 grudnia o 20:25 będzie przeprowadzane głosowanie międzynarodowe.
                        Zasady ustalą poszczególne kraje ale punktacja powinna być w skali eurowizyjnej. Punktacje zbieram głównie mailowo na poland7@op.pl lub na prywatnej wiadomości (Poczcie Konnej) Księstwa Sarmacji lub ostatecznie na PW w krajach uczestniczących lub Discordzie. Nie głosujemy na własny kraj. Wyniki zaczną pojawiać się gdy wszystkie kraje zagłosują.

• first-post
                          last-post