⚽ Reprezentacja Teutonii ⚽
-
Bry, gratulacje i wgl
Miałem uzupełniać wątek ale widzę że już nie ma potrzeby
-
kochani, skoro już się zalogowałem.
za reprezentacją teutonii świetny turniej. przyszedłem do repry, żeby wnieść ją na wyższy poziom. udało się. mamy tytuł mistrza mikroświata.
zbudowałem drużynę, dla której to była ostatnia szansa na duży sukces. tym lepiej on smakuje. nic nie trwa jednak wiecznie. zatoczyło się pewne koło.
jeszcze kilka miesięcy temu w rozmowie z prezesem związku sygnalizowałem, że czas na zmianę. nowy selekcjoner, nowe podejście. czas idealny, drużyna wymaga przebudowy. niestety, kilku kandydatów odmówiło. przyszedł mundial, skupiłem się na robocie.
rozpoczął się nowy sezon, zdążyłem nawet zacząć odświeżanie zespołu. chcę jednak podkreślić, że moja deklaracja jest aktualna. wolałbym zejść ze sceny, bo to dobry moment. mam nadzieję, że wspólnie znajdziemy nowego selekcjonera, który poprowadzi drużynę na kolejnych mistrzostwach. traktuję się więc jako trener tymczasowy.
-
@henryk-leszczyński to by była wielka strata tak szczerze, jakby nie patrzeć jesteś świetny w prowadzeniu drużyny. Natomiast zrozumiem jeżeli zabawa już nie sprawia przyjemności
-
drodzy, na kogo winienem przekazać głos teutoński w głosowaniu w mup? co na to związek?
-
@henryk-leszczyński myślę że skoro Teutonia jest jedną z kandydatur, to odpowiedź się nasuwa sama....
-
Czekamy na decyzję..i przede wszystkim głos. Na kogo by nie był, jest ważny.
-
jeśli do końca poniedziałku nie otrzymam wytycznych, zagłosuję w zgodzie z własnym sumieniem.
-
@henryk-leszczyński Poprosilabym na UNP
-
drodzy, patrzę po nazwach innych reprezentacji, widzę też niejaką dynamikę w kształcie ustrojowym teutonii: czy nie byłoby na miejscu, by w x11/mup jako nazwa reprezentacji widniało po prostu: Teutonia [obecnie jest: Królestwo Teutonii, a to nieaktualne, a inne repry nie mają dwuczłonowych nazw].
łaskawie też przypominam, że chętnie po mundialu zwolnię stołek. przyda się świeże powietrze w kadrze.
-
@henryk-leszczyński Jak najbardziej może być po prostu Teutonia.
-
@henryk-leszczyński A ja już zwracałem na to uwagę i Szanowny był zupełnie innego zdania.
Nie mniej warto to "zreperować". Natomiast co do dalszej części posta, odnośnie zwolnienia. Planuje Szanowny teraz czy po V-mundialu?
Taki mamy akurat niefortunny termin.... -
@heinz-werner-grüner tylko krowa nie zmienia zdania jeśli faktycznie miałem inną opinię (moi diukowie, nawet nie pamiętam), to pewnie było w czasach, kiedy i wiele innych zespołów miało podobny sznyt. trochę się pozmieniało.
najwcześniej zostawiłbym stanowisko po mundialu. nie chciałbym też porzucać drużyny zupełnie, bez następcy.
-
@joanna-izabela napisał w Reprezentacja Teutonii :
@henryk-leszczyński Jak najbardziej może być po prostu Teutonia.
dziękuję, konotuję, zadziałam w stosownym kierunku.
-
@henryk-leszczyński A to chyba było jednak zdecydowanie później, ale mniejsza o to.
Cieszy mnie natomiast fakt, że Teutonia będzie jeszcze przez następny sezon prowadzona przez "sztab" trenera Leszczyńskiego. -
@heinz-werner-grüner Patrzac po idealnym prowadzeniu i wygranych mnie rowniez
-
@joanna-izabela Co nie zmienia faktu, że czas pomału myśleć o zmienniku.
-
Dotoczyliśmy się. Styl nie był szczególnie porywający, sprawy stały na ostrzu noża, decydowały nawet nie detale, ale tych detali drobne, gołym okiem niedostrzegalne elementy.
To, co można na pewno zaliczyć na plus to defensywa. W fazie grupowej nie straciliśmy bramki, w pucharowej zaś, z gry, jedną, ze Starosarmacją. Sanevuori zanotował 100 proc. skuteczność w obronie. Szacun.
Ata jednak niepokoił. Warman zazwyczaj był kryty, a Hyvarinen mimo swoich 12 cegieł wciąż nie był w stanie wziąć na siebie ciężaru gry.
Więc się czołgaliśmy.
W ćwierćfinale 1-0 z Trizondalem po bramce Warmana z wolnego w doliczonym czasie gry.
W półfinale po karnych (4-2) ze Starosarmacją. Trener Bouboulina-à-la-Triste, jak to on. Najpierw „cegły nie kłamią”, a później walczy jak kukuł. Choć więc Viljala już w siódmej minucie otworzył wynik, to Sarmaci odpowiedzieli błyskawicznie nieuznaną bramką Powały. A na kwadrans przed końcem wyrównali z kontry. Znów mieliśmy więcej sytuacji bramkowych, znów ich nie wykorzystaliśmy. I nie pomogła czerwona kartka dla rywali w końcu pierwszej części dogrywki. Uratowały nas gorące głowy Sarmatów, którzy zmarnowali dwa pierwsze karne.
W finale czekał nas Dreamland. Dreamland, który pokonał faworyzowany (nie bez przyczyny) Hasseland. Ale trener Michaelus znany jest jako nieprzewidywalny taktyk. Wczoraj grał z lewej, dziś z prawej, jutro zrobi podkop pod bramkę.
Efekty? Teutonia grała w dziada w środku boiska, a rywale odgryzali się (bo owszem, odgryzali się) zza wysokich obronnych szańców.
Nie obyło się bez wpadek. W 70. minucie tej bezpłciowej kopaniny trener Leszczyński zdjął z boiska... Warmana, lidera drużyny, wprowadzając w jego miejsce młodziutkiego Barlina. Szok, niedowierzanie, gradobicie pytań granicznych.
Odpowiedzi? Trenerski algorytm zmian implodował. Rywale tak skutecznie kryli Warmana, że okazał się najsłabszym graczem w ataku. Graczem do zmiany.
Siedem minut później, a jakże, karny. Etatowy ich egzekutor, a jakże, na ławce. A Lewis, a jakże, pudłuje.
Dwie minuty przed karnymi krytykowany kilka akapitów temy Hyvarinen dał nam zwycięską bramkę i tytuł. Więc może jednak jakiś tam ciężar doniósł.
Udało się obronić tytuł mistrzowski, choć rywale postawili ciężkie warunki. Ale jak już to gdzieś wspomniałem, takie tytuły smakują bardziej.
Tym samym, zgodnie z zapowiedziami, żegnam się z kadrą Teutonii. To były piękne niemal cztery lata, 15 sezonów. Dwa złota mundialu, jedno srebro, jedno złoto Ligi Mikroświatowej i kilka sreber. Wystarczy.
Prowadzenie reprezentacji teutońskiej było dla mnie wyróżnieniem i radością, zwłaszcza że przychodziłem jako trener niedoświadczony między-v-narodowo. Takie zadanie to jednak poczucie obowiązku, chwile presji, a zarazem i wypalenia. Przyda się odrobina świeżej krwi.
Nie będę przedstawiał mojego znakomitego następcy, zwłaszcza że jest znany z wielu mikroświatowych boisk tak jako trener, jak i działacz. Mam tylko nadzieję, że wszelkie czynniki i kibice dadzą mu czas i przestrzeń do zbudowania drużyny wobec własnej koncepcji, a kadra wymaga odmłodzenia.
Dziękuję za te lata, dziękuję za frustracje, radości i wszelkie inne emocje. Dziękuję wszystkim trenerom i kibicom. Do zobaczenia!