Wyrazenie zgody co do umowy konkordatowej
-
Wasze Łaskawości,
Link do umowy konkordatowej miedzy Teutonią, a OsiekiemProsze Wasze Łasawości o wyrażenie swojej opini, a następnie przejdziemy do glosowania.
-
Wasza Cesarska Mość,
Strona osiecka w artykule 14 uczyniła zadość naszym uwagom. Niektóre zapisy wydają się jednak dość kontrowersyjne. Artykuł 9 mówi o katechezie. Mam nadzieję, że nie będziemy musieli zapewnić wykładów z teologii na powstającym uniwersytecie, chyba że znalazłby się chętny do ich prowadzenia. Niemniej uważam, że katechezy strona kościelna mogłaby organizować w swojej przestrzeni. Natomiast w artykule 10 czytamy o kulcie Bożym i uroczystościach państwowych. Mam nadzieję, że nie będzie to żądanie oprawy mszalnej dla świeckich ceremonii. Co innego przestrzeń kościelna - tutaj modlitwy mogą być zanoszone przy jakiejkolwiek okazji.
-
@vladimir-ik-lihtenštán
Tutaj rozumiem nie przeciwstawianie sie katechezie ze strony koscielnej. Jezeli wyjdzie ze strony Kosciola Polinu chec teologii na uniwersytecie nie widze z tym problemow. Uwazam nawet za ciekawe gdyby ktos chcial poprowadzic dyspute miedzy wizja koscielna, a wiara w Hergoliena i boska moc jego potomkow. -
No cóż, jeśli będą chętni do uczestnictwa w takich przedsięwzięciach, to proszę bardzo. Niech teutońskie dzieci poznają zamorskie religie.
-
Wasza Cesarska Mość,
Nasze postulaty zostały uwzględnione więc nie mam żadnych uwag. Umowa wygląda konkretnie. Ciekaw jestem jak rozwinie się wątek działalności Kościoła w granicach Cesarstwa, a w szczególności jak będzie wyglądało zderzenie kościelnych oficjeli z twardym murem teutonizmu. -
Rozpoczynamy glosowanie do czwartku do godziny 21.00
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Głos mój oddaję ZA konkordatem.
-
Wasze Łaskawości
Glos ZA
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Głosuję ZA.
-
Rada wyrazila zgode na umowe konkordatowa. Stosowna publikacja odbedzie sie w uzgodnionym z Jego Swietobliwoscia czasie.
-
Cieszę się, że udało się podpisać Konkordat z Teutonią. Mam nadzieję, że będzie on fundamentem dla aktywności Kościoła Powszechnego Pollinu w Cesarstwie. Może nie będzie to, z racji braków kradrowych, aktywność na poziomie specjalnie imponującym, niemniej będę chciał postawić tutaj jakąś świątynię, którą zaprojektuję tradycyjnie już w miecrafcie. Chcemy poprzez swoją obecność umożliwić mieszkańcom Teutonii korzystanie z naszego szerokiego katalogu błogosławieństw. Jestem tam "wszystko" od domu, przez studnię po piwo i miecz.
Co do katechezy, tutaj rozumiemy to jako niestważanie przeszkód do naszej aktywności na tym polu. Choćby w Państwie Rad jakikolwiek mój komunikat nt. aktywności w Osieku, ze względu na elementy donoszące o wydarzeniach religijnych od razu są usuwane przez tamtejsze władze... Stąd różne traktatowe gwaracje, któe może wydają się bezcelowe, ale jednak różnie bywa w niektórych państwach xD.
Jeśli chodzi o uroczystości państwowe - w dni ważne dla społeczeństwa Teutonskiego być może będziemy w stanie zrobić jakieś specjalne uroczystości, czy to w formie celebry czy w innej właściwej. Jeśli społeczeństwo czy władze teutońskie zechciałyby w nich uczestniczyć bylibyśmy zaszczeni, ale w żaden sposób nie myślimy o spawaniu tego na stałe z oficjalnym programem uroczystości wbrew czyjejś woli. Swoją drogą jeśli mogę prosić o wykaz jakichś dni ważnych dla Teutonii to będziemy miło.
-
Wasza Świątobliwość @piwski-żmij-sroczyński, czy Kościół potrzebuje jakiegoś odrębnego działu na forum dla swojej aktywności?
-
Myślę, że w życiu codziennym się po prostu zrobi post na życie jakiejś parafii, może jakiś drugi na ogłoszenia. Ale póki co chyba nie widzię potrzeby budowy odrębnego działu
-
@piwski-żmij-sroczyński napisał w Wyrazenie zgody co do umowy konkordatowej:
[...] Swoją drogą jeśli mogę prosić o wykaz jakichś dni ważnych dla Teutonii to będziemy miło.=|
Dopiero teraz zauważyłem tę prośbę Waszej Świątobliwości.
Dla Teutończyków ważne są następujące daty:
- 2 kwietnia - Święto Pierwszego Cesarstwa (aczkolwiek nie potrafię sobie przypomnieć pochodzenia tej daty),
- 6 maja - Rocznica Teutońskiego Maja i Wspomnienie Bohaterów (ten dzień upamiętnia wydarzenia, które doprowadziły do emigracji lub banicji części Teutończyków z dawnej Marchii Teutońskiej niezadowolonych z faktu, że książę sarmacki Piotr Mikołaj powoływał namiestników pro tempore wbrew woli Zgromadzenia Elektorów. W wyniki Teutońskiego Maja narodziło się niepodległe Królestwo Nowej Teutonii),
- 7 czerwca - Dzień Zjednoczenia Teutonii i Wspomnienie Króla Łukasza Augusta (ten dzień z kolei upamiętnia wydarzenia, które doprowadziły do zjednoczenia Marchii Teutońskiej i Królestwa Nowej Teutonii w ramach Sarmacji i powstania jednego Królestwa Teutonii),
- 17 sierpnia - Dzień Reaktywacji Loży Rycerzy Teutońskich (ten dzień upamiętniał powstanie LRT - paramasońskiej i rycerskiej organizacji, która nie ma co prawda nic wspólnego z obecną LRT - teutońskimi siłami zbrojnymi),
- 29 lipca - Rocznica Powstania Teutonii (dzień upamiętniający założenie naszej mikronacji przez cesarza Jakoba),
- 22 września - Rocznica Bohaterskiej Bitwy pod Argon Cux w 1664 roku (rocznica bitwy między siłami teutońskimi dowodzonymi przez cesarza Hergoliena Wielkiego, a Trzyczaszkowianami),
- 25 listopada - Święto Cesarskiego Miasta Srebrnego Rogu (również nie jestem w stanie przypomnieć sobie, dlaczego akurat ten dzień upamiętnia stolicę).