Dekret o Medalu Paniniego
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość ik Thórn-Mákovski,Jak już o tym pisałem w tym miejscu, chciałbym zaproponować ogólnoteutońskie, centralne odznaczenie nadawane za wkład w rozwój języka teutońskiego. Dzięki Baronowi Cillianowi Saerucaegowi mamy już baretkę odznaczenia. Może Wasza Cesarska Mość mogłaby dodać je do Cesarskiego Systemu Centralnego, a następnie do profilów pierwszych odznaczonych? Bo nie będę ukrywał, że jeśli Rada przyjmie mój projekt, chciałbym zgłosić pierwsze osoby do odznaczenia.
Dekret Rady Cesarstwa
o Medalu PaninegoNa podstawie Konstytucji Cesarstwa Teutonii z 18 marca 2021 roku, art. 3, ust. 1 Rada Cesarstwa w składzie Jej Cesarskiej Mości Joanny Izabeli oraz Namiestników Cesarskich Jego Łaskawości Jahna Dagobarda ik Thórn-Mákovskiego i Jego Łaskawości Vladimira ik Lihtenštána wydaje niniejszy dekret.
Art. 1 [Przedmiot dekretu]
Niniejszy dekret ustanawia Medal Paninego oraz zasady jego nadawania i odbierania.Art. 2 [Medal Paninego]
- Medal Paninego jest odznaczeniem Cesarstwa Teutonii nadawanym w uznaniu zasług położonych dla rozwoju, kultywacji, upowszechniania w Cesarstwie Teutonii i poza jego granicami języka teutońskiego.
- Baretka Medalu Paniniego znajduje się w załączniku do niniejszego dekretu.
Art. 3 [Nadawanie Medalu Paniniego]
Medal Paniniego nadaje Rada Cesarstwa Teutonii w drodze postanowienia z własnej inicjatywy, na uzasadniony wniosek obywateli teutońskich lub na uzasadniony wniosek kawalerów i dam Medalu Paniniego.Art. 3 [Odebranie Medalu Paniniego]
Medal Paniniego odbiera Rada Cesarstwa Teutonii w drodze postanowienia:- z własnej inicjatywy, na wniosek obywateli teutońskich lub na wniosek kawalerów i dam Medalu Paniniego, jeśli kawaler lub dama Medalu Paniniego świadomie i umyślnie znieważył Cesarski Ród Harmeliuszowsko-Hergolienowi, Cesarstwo Teutonii, jego kulturę i dziedzictwo, zwłaszcza język teutoński.
- na wniosek kawalera lud damy Medalu Paniniego.
Art. 4 [Przywileje kawalerów i dam Medalu Paniniego]
Kawalerowie i damy Medalu Paniniego mają przywilej:- używania po swoim nazwisku skrótu MPanini,
- używania baretki Medalu Paniniego.
Art. 5 [Zakończenie]
Dekret wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.ZAŁĄCZNIK
-
Co do wprowadzenia do systemu musze sie zorientowac na ile mamy taka mozliwosc i czy jest ona dopracowana.
Natomiast oczywiscie zaczynamy glosowanie nad projektem, czas do srody do 21.00
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Nie mogę zagłosować inaczej niż ZA projektem.
-
Wasze Łaskawości
Oczywiscie glos ZA -
Wasza Cesarska Mość,
Nie jestem już namiestnikiem, niemniej wydaje mi się, że projekt można uznać za przyjęty. 2/3 ówczesnych członków Rady zagłosowało za przyjęciem dekretu.
-
Dekret zostal przyjety
-
Wasza Cesarska Mość,
Chciałbym tylko zwrócić uwagę na literówkę, którą popełniłem. W tytule powinno być Dekret Rady Cesarstwa o Medlau Paniniego, obecnie jest Paninego.