Cesarstwo tak czy nie?
-
@nurdrun-von-lichtenstein a jakby prawa korone zrobic wszystkie na niebiesko klejnoty a prawa wszystkie na czerwono?
-
W końcu udało mi się z tym uporać. Obecnie wygląda to tak:
Dla porównania:
Moje wnioski:
Już jest lepiej i według mnie monokolor dla tej korony wygląda dostojniej niż mieszanka. Chyba, żeby w tej środkowej koronie jeszcze jakoś to ujednolicić? Może te duże klejnoty w całości pozostawić granatowe, a te u podstawy wszystkie czerwone? Ewentualnie dodać gdzieś złote klejnoty?
Plus rozważam jeszcze dwa ulepszenia:
-
Spróbować zrobić lwy złote i dodać im cieniowanie? Względnie tylko korony ozłocić?
-
Poprawić cieniowanie koron?
-
Jaką datę dodać do wstęgi?
-
-
@nurdrun-von-lichtenstein imo teraz jest oken z koronami i nie warto juz zmieniac, wiwcej zlotego bedzie bardziej nackanw
co do daty to wypadaloby zalozenie teutonii, pytaniw tylko czy chcemy wstege czy jednak bez niej
-
Jeśli chodzi o lwy, to planowałam taki efekt, jaki widać na lwie po lewej stronie:
Dla porównania wersja pierwotna:
Zmieniłam kolor na mniej pomarańczowy i zaczęłam go "subtelnie" cieniować. Co do cieniowania to nie upieram się, ale kolor generalnie pasowałoby chyba jednak zrobić mniej pomarańczowy niż w wersji poprzedniej.
A data, to wydawało mi się, że data odzyskania niepodległości powinna być właściwa, a nie założenia. Albo jedna i druga, bo zmieniamy herb przecież z tej okazji?
Acha i jeszcze jedna uwaga. Generalnie i niestety korony mają gorszą rozdzielczość niż tarcze z lwami i to widać (przynajmniej ja to widzę) I wynika to z jakości pliku wyjściowego. Oznacza to jedno - jeśli chciałoby się uzyskać identyczną jakość, trzeba by było narysować te korony od początku jeszcze raz jako grafikę wektorową. Więc trzeba zadać sobie pytanie, czy ta jakość nas zadowala, czy jednak jest za słaba? Weźmy pod uwagę, że teraz na forum patrzymy na tę grafikę w sporym rozmiarze, w mniejszych rozmiarach będzie to niezauważalne. Ewentualnie mogę rysować koronę od początku, ale będzie to oczywiście trwało.
No i pytanie kolejne - co jest jeszcze do zmiany graficznie?
-
@nurdrun-von-lichtenstein
Jednak date zazwyczaj umieszcze nie powstania panstwa, a jakby nie patrzec nie jestesmy od roku. Graficznir imo nie ma co za duzo dodawac bo "nasramy"Korony mysle ze moga mie lekko gorsza
Co do koloru nie bede sie upierala
@Teutonia bo wszystkich was to dotyczy -
Czy to oznacza że korony nie są w svg?
-
@andrzej-fryderyk Tak, korona w wersji oryginalnej wrzucanej tutaj na forum ma rozszerzenie png.
Jeśli udałoby się ją odnaleźć w formacie svg, to problem powinien zniknąć.
Choć o dziwo jak otwieram nasz herb wielki w gimpie, to pomimo generalnie dobrej rozdzielczości, nie jest to grafika wektorowa również! W powiększeniu pojawiają się piksele, a to nie powinno mieć miejsca. Być może gimp konwertuje grafike i dlatego tak się dzieje.
W takim wypadku trzeba by użyć innego programu, np. Inkscape. Jednak wciąż nie rozwiązuje to problemu korony.
-
Wydaje mi sie ze Heinz jako jedyny moze miec korone w svg
-
@joanna-izabela Wszystko zostało oczywiście przekazane @Nurdrun-von-Lichtenstein...
-
@nurdrun-von-lichtenstein gimp służy do grafiki rastrowej. Wektora on Ci nie zrobi. Jeśli mamy korony wektorowe i bazujemy na naszym herbie wielkim, to w inkscape da się to solidnie posklejać.
Widziałem, że planujesz też jakiś efekt dorobić, nie znam się na tym, ale wydaje mi się, że wektorowo też da radę.
Generalnie koncepcja jest ok