Poczet Królów Sclavinii i zapytań w jego sprawie kilka
-
Aj dont noł for łot aj liczyć, bat mejbi somłan to rid i odpowiedzieć.
Jakiś czas temu postanowiłem sporządzić poczet Królów Sclavinii. Po kilku godzinach użerania się z dostępnymi źródłami danych (no dobra, może przesadzam - żeby zrobić większość spisu starczyło zerżnąć jakąś połowę pocztu Książąt Sarmacji XD) wyszło mi coś takiego:
- Michał 12 marca 2007 - 12 maja 2007
- Emil 9 marca 2011 - ???
- Heinrich ??? - 24 października 2011
- Piotr I Grzegorz 9 listopada 2011 - 12 kwietnia 2013
- Mikołaj Jan 27 kwietnia 2013 - 30 lipca 2013
- Tomasz Ivo Hugo 13 listopada 2013 - 10 grudnia 2017
- Robert Fryderyk 10 lutego 2018 - 4 października 2018
- Piotr II Łukasz 28 grudnia 2018 - 10 lutego 2020
- Filip Gryf 14 marca 2020 - 31 lipca 2020
- Andrzej Fryderyk 26 września 2020 - 9 października 2020
Ok, więc to jest to. I teraz dwie wątpliwości:
- W pracy o historii secesyjnego Królestwa Sclavinii autorstwa Guedesa znalazłem informację, że końcem historii II Królestwa Sclavinii było zamknięcie forum Sclavinii dnia 24 października 2011 przez "ostatniego Króla Sclavinii Heinricha Glassenapa". I tu pojawia się mój problem - może źle to czytam, ale czy "ostatniego" nie sugeruje, że w międzyczasie na tronie w Eldoracie zasiadał ktoś jeszcze? Czy może jednak II Królestwo Sclavinii miało tylko dwóch Królów? A także kiedy, jak i dlaczego doszło w ogóle do zmiany na tronie sclavińskim w tamtej epoce?
- W tej samej pracy znalazłem cytat z Emila Potockiego ogłaszającego niepodległość Sclavinii: "Wypowiadamy posłuszeństwo Królowi Marcinowi II". Początkowo moje zaciekawienie budziła sama persona Marcina II - nie miałem pojęcia kompletnie kim on był. W końcu odkryłem to przypadkowo, gdy oglądając Telewizję V natknąłem się na odcinek, w którym informowano o zmianie ustroju RSiT na monarchię i obraniu (tu niestety nie pamiętam nazwiska a czas goni, więc nie sprawdzę kto to był) na pierwszego - i ostatniego - Króla Rzeczpospolitej Sclavinii i Trizondalu. I tu jest pytanie - czy należy go dopisać do pocztu Królów Sclavinii, czy raczej nie? I czemu Marcin II? Gdzie jest Marcin I?
Może ktoś mi tu kiedyś odpowie...
-
@joahim-von-ribertrop odgrzebałeś, że aż chwilę musiałem się zastanowić.
odp. 1. było tylko dwóch. Emil, a potem oddał tron wątpliwej personie skrywającej się pod nickiem "Heinrich Glassenap". Nie ma dokładnych źródeł, kiedy doszło do zmiany, bo całe forum II Królestwa Sclavinii szlag trafił. Zmiana wynikała, że Emil z dnia na dzień po prostu zniknął. Ale jakbym miał obstawiać to sierpień/wrzesień 2011 nastąpiła zamiana. Po upadku II Królestwa zaczęły się szybkie negocjacje na temat powrotu Sclavinii do Sarmacji z PIIG. I w listopadzie 2011 SCL była już z powrotem w granicach KS.
odp. 2. https://micropedia.fandom.com/wiki/Marcin_Sokołowicz to Marcin I. Marcin II to Marcin von Biberstein-Krasicki.
-
@guedes-de-lima ok, dzięki wielkie!
Marcina II chyba dopiszę jako Marcina (I). W zasadzie nie jest to chyba błąd? Król Rzeczpospolitej Sclavinii i Trizondalu to wszakże też Król Sclavinii...
-
@joahim-von-ribertrop napisał w Poczet Królów Sclavinii i zapytań w jego sprawie kilka:
@guedes-de-lima ok, dzięki wielkie!
Marcina II chyba dopiszę jako Marcina (I). W zasadzie nie jest to chyba błąd? Król Rzeczpospolitej Sclavinii i Trizondalu to wszakże też Król Sclavinii...
Tak.