Struktura forum
-
Úren Teutonen,
W związku ze zmianami jakie zachodzą na forum i niebawem zajdą na stronie głównej, chciałbym zapytać jak widzicie układ forum. Lepiej żeby wszystkie organizacje/miejsca/instytucje były widoczne od wejścia czy może wolicie aby forum było na pierwszy rzut oka bardziej zwięzłe z siatką podforów w kilku działach tematycznych jak za czasów Królestwa? Dla lepszego wglądu, forum bardziej rozległe ma strukturę mniej więcej taką jak teraz. Natomiast forum bardziej zwięzłe wizualnie wyglądałoby następująco:
A i druga sprawa. Czy działy UNP jak i państw stowarzyszonych lepiej pozostawić ukryte, czy wolicie żebym wrzucił je do jawnego archiwum?
Gdybyście mieli jakiekolwiek uwagi niezwiązane ze strukturą forum bądź strony to śmiało piszcie.
-
- Wydaje mi sie ze zwiezle forum bedzie lepsze zeby od razu nie straszylo
- Ukryte. Jezeli projekt by w jakims momencie wzbudzil zainteresowanie i chec dolaczenia czy ponownej ingerencji to zawsze mozemy przywrocic.
-
Osobiście uważam, że bardziej rozbudowana struktura może się lepiej sprawdzić. Pozwoli to, o ile dobrze sobie to wyobrażam, przechodzić od ostatniego aktywnego wątku w podforum z widoku głównego.
Co do jawności archiwum również jestem zdania innego niż Jej Cesarska Mość. Z nieukrytego archiwum mogłyby skorzystać osoby, które byłyby zainteresowana jakimiś informacjami zgromadzonymi na forach byłych państw członkowskich UNP. Warto więc dać możliwość przeglądania archiwum potencjalnym archeologom.
-
@vladimir-ik-lihtenštán O ile moge sie dac przekonac do argumentu jawnego archiwum o tyle nadal pozostaje przy zdaniu, ze jak ktos zobaczy na raz za duzo zakladek to sie pogubi.
-
W zwięzłym forum faktycznie nie widać ostatniego aktywnego wątku, ale zawsze można skorzystać z menu nawigacyjnego na górze, gdzie widnieje zakładka Ostatnie pod ikoną zegara. W przypadku rozległego forum można zastosować trafne opisy, które będą od razu wskazywały, co w danym dziale można zrobić itp., tak aby ktoś nowy nie czuł się jak w labiryncie. Niezależnie od tego, który układ zastosujemy proponowałbym opracowanie jakiegoś samouczka dla nowych mieszkańców, w którym zostanie uwzględniona kwestia poruszania się po stronie i forum żeby nikt nie czuł się zagubiony.
-
Nie będę się upierał przy bardziej rozległym układzie działów na forum. Jak widzę, Jej Cesarska Mość i Czcigodny ik Thórn-Mákovski popierają raczej zwięzłą strukturę. Niech i tak będzie.
-
@vladimir-ik-lihtenštán ja jestem bezstronny, że tak powiem. Dla mnie to kwestia wizualna, gdyż jak napisałem w obydwu układach można zastosować rozwiązania, które ułatwią poruszanie się między działami.
-
@juarez Możemy spróbować z widokiem uproszczonym. Jeśli okaże się niezbyt poręczny, zawsze możemy powrócić do tego bardziej rozbudowanego.
-
@vladimir-ik-lihtenštán jak najbardziej.
Na dniach zacznę porządkować stare posty m.in. uchwalone ustawy itp., które walają się po działach. Szczególnie w Senacie i w Pałacu.
Ciekawe... Napisanie skrótu m.in. tworzy hiperłącze.
-
Wracając do meritum, wprowadzić zwięzły układ forum?
-
@juarez Możemy spróbować innego układu. Jestem otwarty.
-
Nowy układ już zaimplementowany. Wygląda trochę martwo. Może wypadałoby nadać sekcjom nazwy bardziej narracyjne np. Plac Cesarza Jakoba, Aleja Błękitnego Października lub coś w ten deseń, zamiast Społeczeństwo, Władze itd. Przydałyby się też odmienne ikony dla poszczególnych działów. W obecnej formie trochę przypomina mi to nasze stare forum KS.
-
@juarez Tak, rzeczywiście forum wygląda teraz skromniej. Pomysł z nazwami narracyjnymi uważam za świetny. Powinien uwzględniać naszą historię i kulturę.
-
Rynek Cesarza Jakoba w Srebrnym Rogu (Miejsce spotkać mieszkańców)
-
Dzielnica Hergoliena Wielkiego (dzielnica reprezentacyjna Srebrnego Rogu, gdzie znajdują się budynki najwyższych władz Cesarstwa)
-
Aleja Bohaterów Teutońskiego Maja i Błękitnego Października (instytucje kultury) - nazwa może przydługa, ale chciałem zawrzeć w niej to, co z historii dawnej i to co z tej nowszej.
Dział "Kwestie techniczne" można byłoby też wyciągnąć jako poddział bezpośrednio pod "Społeczeństwo" i też nazwać go narracyjnie, np. Cesarskie Służby Informatyczne lub Cesarski Inspektorat Techniczny lub jeszcze inaczej.
-
-
Teraz wygląda to o wiele lepiej. Gdybyście mieli jeszcze jakieś uwagi, prośby itp. związane ze strukturą forum to napiszcie w tym wątku.
-
Zastanawiam sie czy nie podlinkowac gdzies u gory lacza do naszego discorda. Jest co prawda dostep na stronie glownej ale wysypany jak wszystko.
-
Już się za to zabieram Wasza Cesarska Mość.
-
@juarez Ja bym chyba dodał też gdzieś odnośnik do tej strony. Co prawda jest to strona Królestwa, ale jest tam wiele materiałów. Można ją nazwać "stroną archiwalną".
-
@Joanna-Izabela @Vladimir-ik-Lihtenštán łącza dodane.
-
Posprzątałem nieco sale w Pałacu Cesarskim i Senacie ze starych wniosków i uchwał. Wszystko znajduje się w Archiwum. Jak już strona będzie ogarnięta to uzupełni się dziennik ustaw, bo nie wszystko zostało opublikowane. Pozostawiłem jedynie nierozpatrzone wnioski.
-
Mam dwa pomysły, które przedkładam Cesarskiemu Komitetowi Inżynieryjnemu pod rozważenie.
Może warto byłoby utworzyć dwa dodatkowe działy. Pierwszy poświęcony byłby lennom, miastom i innym jednostkom, których narrację chciałyby rozwijać chętne osoby. Nazwa, którą proponuję, to po prostu Ziemie i lenna. Jeśli ten pomył przypadnie do gustu, prosiłbym o utworzenie przestrzeni dla Palatynatu Lichtensteinu (teu. Pfaltsgrafšaft Lihtenštán), choć, co pragnę zaznaczyć, jeszcze nie wiem, czy uda mi się znaleźć ciekawy pomysł na jego rozwój.
Drugi dział, a w zasadzie poddział, mógłby znaleźć się w Dzielnicy Hergoliena Wielkiego i dotyczyłby Ambasad (teu. Úren Botšaften). Dotąd odpowiednie umowy, jeśli się nie mylę, zawarliśmy tylko z nieaktywną już Republiką Bialeńską i Palatynatem Leocji (teu. Pfaltsgrafšaft Leotsie). Na horyzoncie jest konkordat z Najjaśniejszym Miastem Osiek i Niebieską (teu. Úre Fórhellišesse Štata Osjek ond Njebjeska). Warto zapewnić przedstawicielom tych nacji, choćby tylko dla formalności, przestrzeń.