[Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie
-
Nie wiem czy Uniwersytet nie powinien sie sam prowadzic - Rektor powinien byc wybierany po prostu wewnetrznie. Pierwszego moze powolac Rada natomiast wydaje mi sie, ze powinna byc to jednostka samodzielna bez naciskow politycznych
Druga rzecz:
e. ustalanie oficjalnych nazw urzędów, tytułów i innych wyrazów lub fraz funkcjonujących w przestrzeni publicznej,
Raczej pomoc w ustalaniu, jednak ustalanie oficjalnych nazw urzedow pierwszenstwo ma Rada Cesarstwa -
W pierwszych słowach wyrażę moje podziękowania za ten projekt. Mógłby stać się parasolem dla wielu inicjatyw zmierzających w stronę archiwizacji, ochrony lub rewitalizacji kultury i sztuki.
Co do samej treści. Odniosła się do niego już Jej Cesarska Mość. Chodzi o Art. 2, podpunkt e:
e. ustalanie oficjalnych nazw urzędów, tytułów i innych wyrazów lub fraz funkcjonujących w przestrzeni publicznej,
Jest to punkt przyjęty z projektu o Radzie Języka Teutońskiego. Chodzi w nim o ustalanie wymienionych nazw w języku teutońskim. Mając to na uwadze, zaproponowałbym:
e. ustalanie w języku teutońskim oficjalnych nazw urzędów, tytułów i innych wyrazów lub fraz funkcjonujących w przestrzeni publicznej,
A art. 5 dodałbym punkt 1 mówiący o tym, że:
- Senat składa się z Rektora i Senatorów.
Wydaje mi się, że pozwoli to nam uniknąć decyzyjnego paraliżu, kiedy nie byłoby żadnych senatorów. Rektor podejmowały wówczas decyzje samodzielnie jako Senat jednoosobowy. Ponadto dodałbym również zabezpieczający punkt 6:
- W przypadku niemożności osiągnięcia większości, o której mowa w punkcie 4, decyzję podejmuje Rektor.
W punkcie 3 dodałbym podpunkt mówiący, o tym, że Senat tworzy i znosi jednostki organizacyjne oraz powołuje ich kierowników:
Senat w drodze uchwały tworzy i znosi jednostki organizacyjne Uniwersytetu.
Senat w drodze uchwały powołuje i odwołuje kierowników jednostek organizacyjnych Uniwersytetu.@joanna-izabela napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
Nie wiem czy Uniwersytet nie powinien sie sam prowadzic - Rektor powinien byc wybierany po prostu wewnetrznie. Pierwszego moze powolac Rada natomiast wydaje mi sie, ze powinna byc to jednostka samodzielna bez naciskow politycznych
Przyznałbym rację Waszej Cesarskiej Mości, gdyby nie nasze realia demograficzne. Możemy wyobrazić sobie taką sytuację, gdzie nie byłoby żadnego członka Uniwersytetu. Znalazłaby się jednak osoba gotowa do tworzenia narracji uniwersyteckiej. Nie mogłaby jednak zostać powołana na funkcję rektora, bo nie byłaby członkiem Uniwersytetu. Nie mogłaby zostać członkiem Uniwersytetu, bo nie ma rektora, który przyjąłby taką osobę w szeregi akademików swoim obwieszczeniem. Rada natomiast, choćby w osobie tylko cesarza, wydaje się najstabilniejszym organem.
-
@vladimir-ik-lihtenštán napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
e. ustalanie w języku teutońskim oficjalnych nazw urzędów, tytułów i innych wyrazów lub fraz funkcjonujących w przestrzeni publicznej,
Jak najbardziej jestem za sprecyzowaniem, Wasza Łaskawość.
@vladimir-ik-lihtenštán napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
A art. 5 dodałbym punkt 1 mówiący o tym, że:
Wydaje mi się, że pozwoli to nam uniknąć decyzyjnego paraliżu, kiedy nie byłoby żadnych senatorów. Rektor podejmowały wówczas decyzje samodzielnie jako Senat jednoosobowy. Ponadto dodałbym również zabezpieczający punkt 6:
- W przypadku niemożności osiągnięcia większości, o której mowa w punkcie 4, decyzję podejmuje Rektor.
W kontekście Art. 5, słuszna uwaga. Demografia póki co nam nie sprzyja, a powinno istnieć jakieś zabezpieczenie przed marazmem Uniwersytetu. Zaś sam punkt 6. wyjął mi Wasza Łaskawość z ust. Zapomniałem go dodać mimo, że przewidywałem taką właśnie sytuację. Pośpiech mi nie służy. Pochwalam za czujność.
W punkcie 3 dodałbym podpunkt mówiący, o tym, że Senat tworzy i znosi jednostki organizacyjne oraz powołuje ich kierowników:
Senat w drodze uchwały tworzy i znosi jednostki organizacyjne Uniwersytetu.
Senat w drodze uchwały powołuje i odwołuje kierowników jednostek organizacyjnych Uniwersytetu.Wyszedłem z założenia, że tworzenie i znoszenie jednostek organizacyjnych wraz z powoływaniem osób nimi zarządzających wynika z interpretacji podpunktu d. w punkcie 3. artykułu 5. Aczkolwiek może faktycznie lepiej to doprecyzować. Wszak nie zaszkodzi.
@joanna-izabela napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
Przyznałbym rację Waszej Cesarskiej Mości, gdyby nie nasze realia demograficzne. Możemy wyobrazić sobie taką sytuację, gdzie nie byłoby żadnego członka Uniwersytetu. Znalazłaby się jednak osoba gotowa do tworzenia narracji uniwersyteckiej. Nie mogłaby jednak zostać powołana na funkcję rektora, bo nie byłaby członkiem Uniwersytetu. Nie mogłaby zostać członkiem Uniwersytetu, bo nie ma rektora, który przyjąłby taką osobę w szeregi akademików swoim obwieszczeniem. Rada natomiast, choćby w osobie tylko cesarza, wydaje się najstabilniejszym organem.
Zgadzam się ze zdaniem Jego Łaskawości. Możemy dodać podpunkt c. w punkcie 1, artykułu 3. brzmiący: Cesarz jako patron i gwarant ciągłości funkcjonowania Uniwersytetu.
-
@vladimir-ik-lihtenštán
Ma wasza Łaskawość racje. Chociaż zawsze pierwszeństwo powinna mieć wspólnota uczelni, następnie politycy. -
@joanna-izabela Wasza Cesarska Mość, zawsze w przyszłości możemy wprowadzić nowelizację ograniczającą wpływy cesarskie. Myślę, że zważywszy na obecne realia historia spojrzy na to pobłażliwie. W końcu intencją naszą jest dobro Uniwersytetu.
-
Jestem podobnego zdania, co J. Ł. ik Thórn-Mákovski. Jeśli tylko pojawiłaby się taka potrzeba i możliwość, każde prawo można zmienić. W ogóle powinniśmy dodać w konstytucji zapis, że Cesarstwo Teutonii jest państwem, w którym prawo jest dla ludzi, a nie ludzie dla prawa. Mielibyśmy bardzo ładną deklarację niż to oklepane "państwo prawa". Coś podobnego jest chyba tylko w Leocji.
-
Pomyślałem sobie dzisiaj, że może warto byłoby gdzieś w projekcie, jego preambule, zawrzeć, że Uniwersytet im. Łukasza Augusta jest spadkobiercą i kontynuatorem tradycji Almersko-Złotogrodzkiego Uniwersytetu Lingwistycznego i Teutońskiej Akademii Medycznej.
-
@vladimir-ik-lihtenštán dodałem postulowany punkt w artykule 1.
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Przedstawiam projekt wraz z wprowadzonymi poprawkami.
Dekret Rady Cesarstwa
w sprawie Uniwersytetu im. Łukasza Augusta w Złotym GrodzieNa podstawie Konstytucji Cesarstwa Teutonii z 18 marca 2021 roku, art. 3, ust. 1 Rada Cesarstwa w składzie Jej Cesarskiej Mości Joanny Izabeli oraz Namiestników Cesarskich Jego Łaskawości Jahna Dagobarda ik Thórn-Mákovskiego i Jego Łaskawości Vladimira ik Lihtenštána wydaje niniejszy dekret.
Art. 1 [Przedmiot dekretu]
- W trosce o dziedzictwo narodowe i naukowy rozwój Cesarstwa Teutonii ustanawia się Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie, zwany dalej Uniwersytetem.
- Uniwersytet jest spadkobiercą i kontynuatorem tradycji Almersko-Złotogrodzkiego Uniwersytetu Lingwistycznego i Teutońskiej Akademii Medycznej.
- Na siedzibę Uniwersytetu wyznacza się Królewskie Miasto Złoty Gród.
Art. 2 [Uniwersytet]
- Uniwersytet odpowiada za rozwój, ochronę i promocję teutońskiej oraz nauki poprzez:
a. prowadzenie wewnętrznych i zewnętrznych działań promocyjnych na rzecz teutońskiej kultury i nauki,
b. troskę o słownik teutońsko-polski w tym poszerzanie niniejszego słownika o nowe hasła,
c. ustalanie normy mówionej i ortograficznej języka teutońskiego,
d. udzielanie porad językowych zainteresowanym związanych z użyciem języka teutońskiego,
f. opiekę nad kulturą języka teutońskiego w edukacji,
g. inicjowanie i wspieranie projektów obywatelskich mających na celu realizację celów, o których mowa w ustępie 1. niniejszego artykułu,
h. dbałość o prawną ochronę dóbr kultury teutońskiej,
i. prowadzenie badań naukowych,
j. tworzenie i realizowanie programów dydaktycznych umożliwiających edukację w różnych dziedzinach,
k. pełnienie funkcji opiniodawczo-doradczej.
Art. 3 [Władze]
- Władzami Uniwersytetu są:
a. Rektor,
b. Senat,
c. Cesarz jako patron i gwarant ciągłości funkcjonowania Uniwersytetu. - Senat w drodze uchwały tworzy i znosi jednostki organizacyjne Uniwersytetu.
- Senat w drodze uchwały powołuje i odwołuje kierowników jednostek organizacyjnych Uniwersytetu.
Art. 4 [Rektor]
- Rektora powołuje Rada Cesarstwa w drodze postanowienia spośród obywateli teutońskich odznaczających się najwyższą wiedzą na temat kultury teutońskiej i dorobku naukowego Teutończyków.
- Rektora odwołuje Rada Cesarstwa w drodze postanowienia, jeśli:
a. Rektor zrzeknie się swojej funkcji,
b. utraci obywatelstwo teutońskie,
c. w wyniki trwającej ponad miesiąc nieaktywności,
d. na podstawie odrębnych przepisów przewidzianych prawem.
Art. 5 [Senat]
- O nadaniu mandatu senatorskiego ubiegającym się o niego obywatelom i mieszkańcom Cesarstwa Teutonii decyduje Rektor w publicznym obwieszczaniu.
- Rektor odbiera mandat senatorski w publicznym obwieszczeniu, jeśli:
a. Senator zrzeknie się swojej funkcji,
b. na podstawie odrębnych przepisów przewidzianych prawem. - Do kompetencji Senatu należy:
a. wyrażanie opinii o strategii i kierunkach rozwoju Uniwersytetu,
b. pomoc w komercjalizacji wyników badań naukowych,
c. podejmowanie decyzji o procesie dydaktycznym,
d. przyjmowanie uchwał dotyczących funkcjonowania Uniwersytetu. - Senat przyjmuje swoje decyzje i uchwały większością 2/3 głosów.
- W przypadku niemożności osiągnięcia większości, o której mowa w ustępie 4., decyzję podejmuje Rektor.
Art. 6 [Organizacja]
- Podstawową jednostką organizacyjną Uniwersytetu jest wydział, w którego skład mogą wchodzić instytuty i katedry oraz inne jednostki współpracujące ze sobą w określonym obszarze kształcenia i badań.
- Wydziałem kieruje dziekan, który jest odpowiedzialny za realizację misji naukowej i dydaktycznej wydziału.
- Instytutem kieruje dyrektor, który jest odpowiedzialny za realizację misji naukowej i dydaktycznej instytutu.
- Katedrą kieruje kierownik, który jest odpowiedzialny za realizację misji naukowej i dydaktycznej katedry.
- Organizację innych jednostek określa się na podstawie odrębnych przepisów przewidzianych prawem.
Art. 7 [Zakończenie]
Dekret wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
-
@juarez Uważam, że projekt wygląda dobrze. Nie mam uwag.
-
To ja powiem tak sam pomysł jest OK jako centralizacja dawnych uczelni. Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Oraz czy w przyszłości planujecie dołączyć TIH do tego Uniwersytetu ?
-
@gotfryd-slavik-de-ruth napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
To ja powiem tak sam pomysł jest OK jako centralizacja dawnych uczelni. Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Nawet w sumie dobry pomysł żeby dołączyć go już teraz.
Natomiast w kwestii urzedów, można piastować, a i tak staramy się wszystko połączyć jak możemy. -
@gotfryd-slavik-de-ruth napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Nie chodzi o to, żeby stworzyć instytucję, która będzie wydawać kolejne publikacje jak fabryka, ale o to, żeby stworzyć instytucję, w której osoby zainteresowane naukową narracją (zapewne na początku - byłaby to narracja związana z lingwistyką i medycyną) mogły się realizować. Innymi słowy, jeśli przez jakiś czas nie będzie nikogo, kto mógłby zająć się Uniwersytetem, to nie jest to nic złego. W pewnym momencie pojawi się ktoś taki.
Uważam, że TIH ma bardzo długą tradycję. Nie wiem, czy warto łączyć go z Uniwersytetem.
-
Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Nie chodzi o to, żeby stworzyć instytucję, która będzie wydawać kolejne publikacje jak fabryka, ale o to, żeby stworzyć instytucję, w której osoby zainteresowane naukową narracją (zapewne na początku - byłaby to narracja związana z lingwistyką i medycyną) mogły się realizować. Innymi słowy, jeśli przez jakiś czas nie będzie nikogo, kto mógłby zająć się Uniwersytetem, to nie jest to nic złego. W pewnym momencie pojawi się ktoś taki.
Uważam, że TIH ma bardzo długą tradycję. Nie wiem, czy warto łączyć go z Uniwersytetem.
Może być komórką uniwersytetu bez zmiany nazwy
-
Dobrze, że poruszono wątek urzędów, bo zapomniałem uwzględnić w poprawkach punktu c. w ustępie 1. artykułu 3. Cesarz jako patron i gwarant ciągłości funkcjonowania Uniwersytetu. Wyleciał mi z głowy. Tak więc w przypadku stagnacji struktur uniwersyteckich osoba Cesarza zapewni Uniwersytetowi ciągłość istnienia do czasu pojawienia się osób chcących w nim działać.
Co do TIH-u jestem zdania, że można go podpiąć pod struktury uniwersyteckie. Jeżeli jest ku temu potrzeba to Senat zawsze może nadać mu status jednostki uprzywilejowanej. Jeśli chodzi o nazwę to ustęp 3. artykułu 6. przewiduje istnienie instytutów, Wasza Cesarska Mość.
-
Przeniosłam temat do Pałacu.
Rozpoczynamy glosowanie nad porejtem do soboty 11.08.2024
@Juarez @Vladimir-ik-Lihtenštán -
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Nie mam dalszych uwag do projektu. Głos mój oddaję ZA.
-
Oddaję głos ZA
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Oczywiście głosuję ZA.
-
Rada przyjęła dekret o Uniwestytecie. Publikacja w Dzienniku Praw w poniedzialek.