[Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie
-
@joanna-izabela Wasza Cesarska Mość, zawsze w przyszłości możemy wprowadzić nowelizację ograniczającą wpływy cesarskie. Myślę, że zważywszy na obecne realia historia spojrzy na to pobłażliwie. W końcu intencją naszą jest dobro Uniwersytetu.
-
Jestem podobnego zdania, co J. Ł. ik Thórn-Mákovski. Jeśli tylko pojawiłaby się taka potrzeba i możliwość, każde prawo można zmienić. W ogóle powinniśmy dodać w konstytucji zapis, że Cesarstwo Teutonii jest państwem, w którym prawo jest dla ludzi, a nie ludzie dla prawa. Mielibyśmy bardzo ładną deklarację niż to oklepane "państwo prawa". Coś podobnego jest chyba tylko w Leocji.
-
Pomyślałem sobie dzisiaj, że może warto byłoby gdzieś w projekcie, jego preambule, zawrzeć, że Uniwersytet im. Łukasza Augusta jest spadkobiercą i kontynuatorem tradycji Almersko-Złotogrodzkiego Uniwersytetu Lingwistycznego i Teutońskiej Akademii Medycznej.
-
@vladimir-ik-lihtenštán dodałem postulowany punkt w artykule 1.
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Przedstawiam projekt wraz z wprowadzonymi poprawkami.
Dekret Rady Cesarstwa
w sprawie Uniwersytetu im. Łukasza Augusta w Złotym GrodzieNa podstawie Konstytucji Cesarstwa Teutonii z 18 marca 2021 roku, art. 3, ust. 1 Rada Cesarstwa w składzie Jej Cesarskiej Mości Joanny Izabeli oraz Namiestników Cesarskich Jego Łaskawości Jahna Dagobarda ik Thórn-Mákovskiego i Jego Łaskawości Vladimira ik Lihtenštána wydaje niniejszy dekret.
Art. 1 [Przedmiot dekretu]
- W trosce o dziedzictwo narodowe i naukowy rozwój Cesarstwa Teutonii ustanawia się Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie, zwany dalej Uniwersytetem.
- Uniwersytet jest spadkobiercą i kontynuatorem tradycji Almersko-Złotogrodzkiego Uniwersytetu Lingwistycznego i Teutońskiej Akademii Medycznej.
- Na siedzibę Uniwersytetu wyznacza się Królewskie Miasto Złoty Gród.
Art. 2 [Uniwersytet]
- Uniwersytet odpowiada za rozwój, ochronę i promocję teutońskiej oraz nauki poprzez:
a. prowadzenie wewnętrznych i zewnętrznych działań promocyjnych na rzecz teutońskiej kultury i nauki,
b. troskę o słownik teutońsko-polski w tym poszerzanie niniejszego słownika o nowe hasła,
c. ustalanie normy mówionej i ortograficznej języka teutońskiego,
d. udzielanie porad językowych zainteresowanym związanych z użyciem języka teutońskiego,
e. ustalanie w języku teutońskim oficjalnych nazw urzędów, tytułów i innych wyrazów lub fraz funkcjonujących w przestrzeni publicznej,
f. opiekę nad kulturą języka teutońskiego w edukacji,
g. inicjowanie i wspieranie projektów obywatelskich mających na celu realizację celów, o których mowa w ustępie 1. niniejszego artykułu,
h. dbałość o prawną ochronę dóbr kultury teutońskiej,
i. prowadzenie badań naukowych,
j. tworzenie i realizowanie programów dydaktycznych umożliwiających edukację w różnych dziedzinach,
k. pełnienie funkcji opiniodawczo-doradczej.
Art. 3 [Władze]
- Władzami Uniwersytetu są:
a. Rektor,
b. Senat,
c. Cesarz jako patron i gwarant ciągłości funkcjonowania Uniwersytetu. - Senat w drodze uchwały tworzy i znosi jednostki organizacyjne Uniwersytetu.
- Senat w drodze uchwały powołuje i odwołuje kierowników jednostek organizacyjnych Uniwersytetu.
Art. 4 [Rektor]
- Rektora powołuje Rada Cesarstwa w drodze postanowienia spośród obywateli teutońskich odznaczających się najwyższą wiedzą na temat kultury teutońskiej i dorobku naukowego Teutończyków.
- Rektora odwołuje Rada Cesarstwa w drodze postanowienia, jeśli:
a. Rektor zrzeknie się swojej funkcji,
b. utraci obywatelstwo teutońskie,
c. w wyniki trwającej ponad miesiąc nieaktywności,
d. na podstawie odrębnych przepisów przewidzianych prawem.
Art. 5 [Senat]
- Senat składa się z Rektora i Senatorów.
- O nadaniu mandatu senatorskiego ubiegającym się o niego obywatelom i mieszkańcom Cesarstwa Teutonii decyduje Rektor w publicznym obwieszczaniu.
- Rektor odbiera mandat senatorski w publicznym obwieszczeniu, jeśli:
a. Senator zrzeknie się swojej funkcji,
b. na podstawie odrębnych przepisów przewidzianych prawem. - Do kompetencji Senatu należy:
a. wyrażanie opinii o strategii i kierunkach rozwoju Uniwersytetu,
b. pomoc w komercjalizacji wyników badań naukowych,
c. podejmowanie decyzji o procesie dydaktycznym,
d. przyjmowanie uchwał dotyczących funkcjonowania Uniwersytetu. - Senat przyjmuje swoje decyzje i uchwały większością 2/3 głosów.
- W przypadku niemożności osiągnięcia większości, o której mowa w ustępie 4., decyzję podejmuje Rektor.
Art. 6 [Organizacja]
- Podstawową jednostką organizacyjną Uniwersytetu jest wydział, w którego skład mogą wchodzić instytuty i katedry oraz inne jednostki współpracujące ze sobą w określonym obszarze kształcenia i badań.
- Wydziałem kieruje dziekan, który jest odpowiedzialny za realizację misji naukowej i dydaktycznej wydziału.
- Instytutem kieruje dyrektor, który jest odpowiedzialny za realizację misji naukowej i dydaktycznej instytutu.
- Katedrą kieruje kierownik, który jest odpowiedzialny za realizację misji naukowej i dydaktycznej katedry.
- Organizację innych jednostek określa się na podstawie odrębnych przepisów przewidzianych prawem.
Art. 7 [Zakończenie]
Dekret wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
-
@juarez Uważam, że projekt wygląda dobrze. Nie mam uwag.
-
To ja powiem tak sam pomysł jest OK jako centralizacja dawnych uczelni. Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Oraz czy w przyszłości planujecie dołączyć TIH do tego Uniwersytetu ?
-
@gotfryd-slavik-de-ruth napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
To ja powiem tak sam pomysł jest OK jako centralizacja dawnych uczelni. Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Nawet w sumie dobry pomysł żeby dołączyć go już teraz.
Natomiast w kwestii urzedów, można piastować, a i tak staramy się wszystko połączyć jak możemy. -
@gotfryd-slavik-de-ruth napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Nie chodzi o to, żeby stworzyć instytucję, która będzie wydawać kolejne publikacje jak fabryka, ale o to, żeby stworzyć instytucję, w której osoby zainteresowane naukową narracją (zapewne na początku - byłaby to narracja związana z lingwistyką i medycyną) mogły się realizować. Innymi słowy, jeśli przez jakiś czas nie będzie nikogo, kto mógłby zająć się Uniwersytetem, to nie jest to nic złego. W pewnym momencie pojawi się ktoś taki.
Uważam, że TIH ma bardzo długą tradycję. Nie wiem, czy warto łączyć go z Uniwersytetem.
-
@vladimir-ik-lihtenštán napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Nie chodzi o to, żeby stworzyć instytucję, która będzie wydawać kolejne publikacje jak fabryka, ale o to, żeby stworzyć instytucję, w której osoby zainteresowane naukową narracją (zapewne na początku - byłaby to narracja związana z lingwistyką i medycyną) mogły się realizować. Innymi słowy, jeśli przez jakiś czas nie będzie nikogo, kto mógłby zająć się Uniwersytetem, to nie jest to nic złego. W pewnym momencie pojawi się ktoś taki.
Uważam, że TIH ma bardzo długą tradycję. Nie wiem, czy warto łączyć go z Uniwersytetem.
Może być komórką uniwersytetu bez zmiany nazwy
-
Dobrze, że poruszono wątek urzędów, bo zapomniałem uwzględnić w poprawkach punktu c. w ustępie 1. artykułu 3. Cesarz jako patron i gwarant ciągłości funkcjonowania Uniwersytetu. Wyleciał mi z głowy. Tak więc w przypadku stagnacji struktur uniwersyteckich osoba Cesarza zapewni Uniwersytetowi ciągłość istnienia do czasu pojawienia się osób chcących w nim działać.
Co do TIH-u jestem zdania, że można go podpiąć pod struktury uniwersyteckie. Jeżeli jest ku temu potrzeba to Senat zawsze może nadać mu status jednostki uprzywilejowanej. Jeśli chodzi o nazwę to ustęp 3. artykułu 6. przewiduje istnienie instytutów, Wasza Cesarska Mość.
-
Przeniosłam temat do Pałacu.
Rozpoczynamy glosowanie nad porejtem do soboty 11.08.2024
@Juarez @Vladimir-ik-Lihtenštán -
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Nie mam dalszych uwag do projektu. Głos mój oddaję ZA.
-
Oddaję głos ZA
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Oczywiście głosuję ZA.
-
Rada przyjęła dekret o Uniwestytecie. Publikacja w Dzienniku Praw w poniedzialek.