[Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie
-
To ja powiem tak sam pomysł jest OK jako centralizacja dawnych uczelni. Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Oraz czy w przyszłości planujecie dołączyć TIH do tego Uniwersytetu ?
-
@gotfryd-slavik-de-ruth napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
To ja powiem tak sam pomysł jest OK jako centralizacja dawnych uczelni. Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Nawet w sumie dobry pomysł żeby dołączyć go już teraz.
Natomiast w kwestii urzedów, można piastować, a i tak staramy się wszystko połączyć jak możemy. -
@gotfryd-slavik-de-ruth napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Nie chodzi o to, żeby stworzyć instytucję, która będzie wydawać kolejne publikacje jak fabryka, ale o to, żeby stworzyć instytucję, w której osoby zainteresowane naukową narracją (zapewne na początku - byłaby to narracja związana z lingwistyką i medycyną) mogły się realizować. Innymi słowy, jeśli przez jakiś czas nie będzie nikogo, kto mógłby zająć się Uniwersytetem, to nie jest to nic złego. W pewnym momencie pojawi się ktoś taki.
Uważam, że TIH ma bardzo długą tradycję. Nie wiem, czy warto łączyć go z Uniwersytetem.
-
@vladimir-ik-lihtenštán napisał w [Konsultacje] Uniwersytet im. Łukasza Augusta w Złotym Grodzie:
Tylko czy My demograficznie jesteśmy w stanie obsadzić te wszystkie urzędy ? Bo jakoś nie widzę z doświadczenia żeby aktywność była w takiej instytucji na wysokim poziomie - i tu ten zapis o miesięcznej absencji może być często w użyciu...
Nie chodzi o to, żeby stworzyć instytucję, która będzie wydawać kolejne publikacje jak fabryka, ale o to, żeby stworzyć instytucję, w której osoby zainteresowane naukową narracją (zapewne na początku - byłaby to narracja związana z lingwistyką i medycyną) mogły się realizować. Innymi słowy, jeśli przez jakiś czas nie będzie nikogo, kto mógłby zająć się Uniwersytetem, to nie jest to nic złego. W pewnym momencie pojawi się ktoś taki.
Uważam, że TIH ma bardzo długą tradycję. Nie wiem, czy warto łączyć go z Uniwersytetem.
Może być komórką uniwersytetu bez zmiany nazwy
-
Dobrze, że poruszono wątek urzędów, bo zapomniałem uwzględnić w poprawkach punktu c. w ustępie 1. artykułu 3. Cesarz jako patron i gwarant ciągłości funkcjonowania Uniwersytetu. Wyleciał mi z głowy. Tak więc w przypadku stagnacji struktur uniwersyteckich osoba Cesarza zapewni Uniwersytetowi ciągłość istnienia do czasu pojawienia się osób chcących w nim działać.
Co do TIH-u jestem zdania, że można go podpiąć pod struktury uniwersyteckie. Jeżeli jest ku temu potrzeba to Senat zawsze może nadać mu status jednostki uprzywilejowanej. Jeśli chodzi o nazwę to ustęp 3. artykułu 6. przewiduje istnienie instytutów, Wasza Cesarska Mość.
-
Przeniosłam temat do Pałacu.
Rozpoczynamy glosowanie nad porejtem do soboty 11.08.2024
@Juarez @Vladimir-ik-Lihtenštán -
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Nie mam dalszych uwag do projektu. Głos mój oddaję ZA.
-
Oddaję głos ZA
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Oczywiście głosuję ZA.
-
Rada przyjęła dekret o Uniwestytecie. Publikacja w Dzienniku Praw w poniedzialek.