Pozdrowienia z Voxlandu
-
Nie będę się silić na udawanie, że znam teutoński, bo tak nie jest, więc pozwólcie, że zamiast spędzać kilkanaście dodatkowych minut szukając odpowiednich słów przywitam się z Wami voxlandzkim Gut Abend.
Nie znamy się jeszcze, bo gdy ja przyszłam do mikronacji to Teutonia i w sumie całe UNP raczej nie wykazywało poważnych znaków życia. Przygodę zaczęłam od Sarmacji, a po pewnym okresie sprzeczek, braku zgody, co do tego gdzie zmierzał kraj i jaki beton trwa/ł odeszłam do Leocji, a później w wyniku małżeństwa do Voxlandu gdzie przypadła mi rola Królowej Małżonki, a obecnie też i Regentki.
Mam też do Was, a głównie do osób związanych z narracyjną historią Teutonii kilka pytań odnośnie "wspólnego pochodzenia" Teutończyków, Voxlandczyków, Niemców, Scholandczyków i innych... -
Wasza Królewska Mość @anastasia-windsachen
Pozwolę sobie jako pierwszy przywitać Waszą Królewską Mość na teutońskich ziemiach.
@anastasia-windsachen napisał w Pozdrowienia z Voxlandu:
Mam też do Was, a głównie do osób związanych z narracyjną historią Teutonii kilka pytań odnośnie "wspólnego pochodzenia" Teutończyków, Voxlandczyków, Niemców, Scholandczyków i innych...
Wiele materiałów odnośnie do historii Teutonii zgromadzono na stronach Teutońskiego Instytutu Historii. Jak powszechnie wiadomo, wysypy zamieszkiwali pierwotnie germańscy Enderasjanie, którzy pod wpływem osadnictwa słowiańskich Slavian zostali wyparci na wschód wysp. Przez długi czas funkcjonowały dwa, rywalizujące ze sobą, organizmy państwowe - Księstwo Enderasji i Księstwo Slavii. Dopiero w 1673 roku Hergolien Wielki, książę enderaski, a przez małżeństwo z Berezyną najpierw regent i później książę Slavii, zjednoczył walczące plemiona i proklamował jedno Cesarstwo Teutonii.
-
Grukk Wasza Królewska Mość @Anastasia-Windsachen !
Wszelkie zwroty na przywitanie można odnaleźć za pośrednictwem słownika polsko-teutońskiego, który postaram się przenieść na serwery teutońskie.
Obecnie prowadzimy dyskusję na temat wybudzenia naszej kultury z hibernacji więc przybyła Wasza Królewska Mość w odpowiednim czasie!
-
Wasza Królewska Mość
Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie nurtujące pytania. -
Jako że aktualnie zajmuję się pisaniem długiej pracy nt. German Voxlandzkich inaczej nazywanych północnymi, konsultuję się z innymi państwami, które swoją narodowość wywodzą z germańskich korzeni w sprawie uzgodnienia wspólnej historii. Jedyną kwestią tak naprawdę tutaj, która potrzebuje wyjaśnienia/sprostowania/dodania jest pochodzenie Teutończyków, a w tym przypadku Endersjan(ów?) i ich pokrewieństwa z innymi odłamami German. Z pracą można zapoznać się pod tym adresem -> https://forum.voxland.org.pl/viewtopic.php?t=738 Na ten moment ustalono, że Germanie byli jednym z plemion zamieszkujących tereny dzisiejszej Scholandii, a następnie w okolicach roku 1000 p.n.e. zostali z nich wypchnięci przez silniejsze plemiona, które później Scholandię utworzyły. Pierwotnie wszyscy Germanie byli pod wodzą Odoakera, który najpewniej był pierwszym lub kolejnym już królem złączonych w jedno plemion. Jednak z racji na jego porażki w walce z przeciwnikiem część z nich oddzieliła się od niego podczas ucieczki z kontynentu i dotarła na Vaarland oraz Orientykę dając w przyszłości początek Cesarstwu Niemieckiemu, MAW, Edelweiß. Ci którzy pozostali wierni Odoakerowi udali się na północ. Okres ten nazywamy Wielką Tułaczką. I teraz pytanie czy Endersjanie również oddzieliła się od Odoakera w czasie ucieczki lub podczas migracji na północ, czy dopiero po przybyciu na Nordatę, osiedleniu się na Voximie? Gdyby udało nam się wspólnie ustalić tutaj historię byłabym ogromnie wdzięczna. Nie chcę nikomu narzucać "jedynej słusznej" wersji historii, dlatego konsultuję to z każdym krajem, który może być potencjalnie zainteresowany lub jest umieszczony w pracy.
-
Wasza Królewska Mość @anastasia-windsachen,
To naprawdę godne pochwały, że WKM zadała sobie trud, by skonsultować swoje dzieło z innymi narodami. Niestety pochodzenie Enderasjan (<- poprawna forma) jest owiane tajemnicą. W jednym z materiałów zgromadzonych w TIH czytamy:
Enderasjanie w odróżnieniu od Slavian dzisiaj zamieszkujących Wyspę Główną, są jej rdzennymi mieszkańcami. Wywodzą się z plemion, które przybyły i egzystowały na wschodnim jej wybrzeżu. Obszary te były żyzne i obfite od niepamiętnych czasów. W okolicach V wieku na wyspę zwaną dziś Główną przybyły po raz pierwszy plemiona Slavian - lud z północy.
Być może badania WKM rzucą nowe światło na to, skąd na Wyspie Głównej wzięli się Enderasjanie.
-
Kiedy projekt Uniwersytetu im. Łukasza Augusta dojdzie do skutku to widzę spore pole do współpracy w dziedzinie historii.