Propozycja uchwały o wskrzeszeniu Awii
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość Namiestniku ik Thórn-Mákovski,J. Ł. Namiestnik ik Thórn-Mákovski zaproponował wskrzeszenie Wielkiego Księstwa Awii. Podchwyciłem ten pomysł. Zatopienie Ab'Dorst i pogrążenie całego archipelagu w odmętach v-morza było błędem. Oczywiście nie powinniśmy "wydźwignąć" Awii z dna dla zaspokojenia imperialistycznych zapędów, lecz po to, by oddać sprawiedliwość wszystkim ludziom, którzy kiedykolwiek zaangażowali się w tworzenie tej mikronacji. Ich praca, realna energia i czas przez nich poświęcony nie powinien zostać po prostu zapomniany. Awia nie powinna nigdy zniknąć z map mikroświata.
Uchwała Rady Cesarstwa
o wskrzeszeniu Wielkiego Księstwa AwiiMy, Rada Cesarstwa Teutonii w składzie Jej Cesarskiej Mości Joanny Izabeli oraz Namiestników Cesarskich Jego Łaskawości Jahna Dagobarda ik Thórn-Mákovskiego i Jego Łaskawości Vladimira ik Lihtenštána, chcąc upamiętnić pracę, poświęcony czas i energię wybitnych mikronautów, Teutończyków i Awiańczyków: Roana Łuryxa, Pawła Łuryxa, Shadow Masta, Rewo Stari i wielu innych, których imiona przeminęły w odmętach historii, postanawiamy wskrzesić położone na archipelagu wysp na południu od wybrzeży Baridasu Wielkie Księstwo Awii i jego stolicę - Ab'Dorst.
Całemu mikroświatowi niech będzie wiadome, że uchwała nasza nie jest motywowana imperialistycznymi zapędami, lecz chęcią upamiętnienia zaangażowania dawnych pokoleń. Awia i miasto Ab'Dorst nigdy nie powinny zniknąć z map. Dziś postanawiamy ten błąd naprawić. Całą społeczność międzynarodową prosimy o uznanie naszej decyzji i umieszczanie od dnia dzisiejszego wysp Wielkiego Księstwa Awii na wszystkich mapach mikroświata.
-
Bede tej propozycji przeciwna. Awia ma swoja historie. Zatopiliśmy teren na który nie bylo juz pomyslu i wydaje się, ze nie ma potrzeby sztucznie przywracać jej do życia. Najlepszym hołdem dla niej bedzie pozostawienie jej tam gdzie jest, a zajęcie sie narracyjnie tym co mamy. Coś sie kończy i coś sie zaczyna. Mozemy ją kultywować w wspomnieniach, nawiązywać do niej ale zatopienie bylo decyzją, którą należy uszanować.
-
Awia została zatopiona. Nie mnie oceniać czy słusznie czy nie. Ale nie zachowujmy się niepoważnie. Szanujmy decyzję naszych poprzedników.
Jeśli jest zainteresowanie, można budować narrację o Awii, nie rysując jej ponownie na mapach. Myślę że może to być wręcz nawet ciekawsze.
Ja osobiście na pewno nie uznam takiego „odtopienia”, nawet jeżeli propozycja przejdzie.
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Królewska Wysokość,Nie będę na siłę forsował projektu, z którym nie zgadzałaby się większość naszego społeczeństwa. Ja po prostu uważam, że Awia i wszyscy, którzy kiedykolwiek ją tworzyli, nie zasługują na "zatonięcie" w odmętach historii. Mikronacje to dzieła wspólnotowe. Za każdą z nich stoją ludzie, ich praca, kreatywność, energia i czas, dlatego, nawet jeśli Awia byłaby nieużywanym skansenem, Wielkie Księstwo zasługuje na przetrwanie na mapach - jako pamiątka po tych, którzy się temu dawno już martwemu projektowi poświęcili.
Takie jest moje zdanie.
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Królewska Wysokość,
Wasza Łaskawość,Nigdy nie byłem za wymazywaniem z map czegokolwiek. Jednak rozumiem opinie Jej Cesarskiej Mości i Jego Królewskiej Wysokości. Rzuciłem jedynie luźny koncept wedle, którego można by było wykorzystać sytuację Awii celem jej wskrzeszenia. Aczkolwiek faktem jest, jak już słusznie zauważyła Jej Cesarska Mość, że obecnie posiadamy wiele regionów, które wymagają by się nimi zająć. Możliwe, że na chwilę obecną wskrzeszenie Awii byłoby zbyt pochopne i po czasie w dawnym Wielkim Księstwie znowu nastąpiłby marazm. Jednak nie porzucałbym tego pomysłu. Proponowałbym jedynie odsunąć go na dalszy plan, kiedy już sytuacja Cesarstwa się wyklaruje. Być może znajdzie się więcej osób, które chciałyby się w ten projekt zaangażować. Wszak Awia wciąż ma potencjał, a decyzje podjęte w przeszłości nie czynią ich niemożliwymi do podważenia.
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Skoro ten pomysł nie znajduje społecznego poparcia, wycofuję mój projekt.
-
W zwiazku z wycofaniem projektu zamykam temat.