Dekret o prawie i porządku
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość ik Thórn-Mákovski,Chciałbym przedłożyć Radzie projekt dekretu, który uczyni zadość mojemu poczuciu pedantyzmu.
W Dzienniku Ustaw wiszą nadal prawa, które, jak rozumiem, są martwe. Warto byłoby je formalnie uchylić. Prawa o senatorach i Regulamin Senatu są niepotrzebne, ponieważ obecnie Senat nie funkcjonuje. W przyszłości będzie można wrócić do tej formy władzy ustawodawczej, jeśli będzie potrzeba. Dziś jednak Konstytucja nie wspomina o Senacie.
Natomiast Ustawa o uprawnieniu do sprawowania funkcji publicznych została zastąpiona stosownym dekretem Cesarzowej.
Zapraszam do dyskusji.
Dekret Rady Cesarstwa
w sprawie prawa i porządku w Dzienniku UstawNa podstawie Konstytucji Cesarstwa Teutonii z 18 marca 2021 roku, art. 3, ust. 1, punkt a) Rada Cesarstwa w składzie Jej Cesarskiej Mości Joanny Izabeli oraz Namiestników Cesarskich Jego Łaskawości Jahna Dagobarda ik Thórn-Mákovskiego i Jego Łaskawości Vladimira ik Lihtenštána wydaje niniejszy dekret.
Art. 1 [Porządek w Dzienniku Ustaw]
Uchylamy obowiązywanie poniższych praw:
- Ustawa Senatu Królestwa Teutonii nr 2/2020 - Regulamin Senatu z dnia 24 czerwca 2020,
- Ustawa Senatu Królestwa Teutonii nr 4/2016 o uprawnieniu do sprawowania funkcji publicznych z dnia 28 lipca 2015,
- Dekret Królowej Teutonii 13/2020 o senatorach z dnia 29 października 2020.
Art. 2 [Przepisy końcowe]
Dekret wchodzi w życie z chwilą publikacji.
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość ik Thórn-Mákovski,Jak najbardziej pochwalam pedantyzm Waszej Łaskawości. O ile mi osobiście wiszące akty nie przeszkadzały o tyle wypadałoby nieco uporządkować nasze prawo skoro sytuacja jest jaka jest. Jestem za zamknięciem sal senackich. Obecnie wszystkie funkcje Senatu i tak pełni Rada.
-
Pozostawiam aktywny temat do jutra, jezeli nie bedzie zadnych uwag rozpoczniemy glosowanie.
-
Rozpoczynamy glosowanie do czwartku do godziny 21.00
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Oczywiście oddaję mój głos ZA projektem.
-
Wasze Łaskawości
Glos ZA
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,Głosuję ZA.
-
Informuje o zatwierdzeniu dekretu przez rade