Lokacje oraz Lista Lenn Teutońskich
-
Łapiąc się napędu inspiracji, postanowiłem przygotować listę wszystkich Lenn nadanym Teutońskiej arystokracji przez teutońskich władców
jak i sarmackich księcióworaz spróbować ulokować je wszystkie na mapie. Sama lista nie była najtrudniejsza, i w 90% jestem pewny że jest całkowita i poprawna, jednak mapa to już inna historia.Loardia
(10) hrabstwo Sedrov — Rihanna Aureliuš-Sedrovska [Akt Nadania]
(11) baronia Tseleborm — Vladimir Iwanowicz von Lichtenstein [Akt Nadania]
(?) baronia Ordynacja Ahabejż — Sereus von Ahabejż [Akt Nadania]
(?) hrabstwo Hetmanstrand — Magnum von Graudenz [Akt Nadania]
(12) Baronia Tsvanfjerf - Cillian Saerucaeg [Akt Nadania]
(13) Baronia Wittelsbach - Natalia Helena á la Triste von Hagsen de la Sparasan [Akt Nadania]Nowa Teutonia
(1) baronia Lantshaven — Daniel Maksymilian von Schwarz-Saryoni [Akt Nadania]
hrabstwo Księżycowe Klify — Michael von Lichtenstein [akt nadania]
(8) Baronia Górnica - Grzegorz Tomaszi Czartoryski [Akt Nadania]Slavia i Enderasja
hrabstwo Naservia — Krzysztof St. M. Kwazi [Akt Nadania] [Akt Zmiany Lennika]
(2) księstwo Zielnybor — Wojciech Hergemon [akt nadania]
(3) baronia Abvienolheim — Vladimir Iwanowicz von Lichtenstein [Akt Nadania]
(4) hrabstwo Ruhnhoff — Gotfryd Slavik de Ruth [akt nadania]
(5) baronia Gniazdo Gryfów — Albert Jan Maat von Hippogriff [Akt Nadania]
(6) Wekkefalle ik úres Graf - Taddeo von Hippogriff-Piccolomin [Akt Nadania]
(7) Baronia Rurke - Andrzej Fryderyk [Akt Nadania]
(9) Kammieny Brzeg - Gotfryd Slavik de Ruth [akt nadania]
(14) Grafia(?) Hagsen - Natalia Helena á la Triste von Hagsen de la Sparasan [Akt Nadania]Gdzieś, ale kto wie gdzie?
baronia Diamentowa Laguna — Lanigiria von Graudenz [Akt Nadania]
baronia Demlin — Goglez Pajzano [Akt Nadania]
baronia Urtir — Karol Khartoum [Akt Nadania]Sama mapa jest bardziej sugestywna, niż faktualna. Tylko z niektórych lenn ich dokładna granica jest potwierdzona, i słabo przedstawiona na mapie która była zrobiona w dobre 15 minut. Co do samych lokacji lenn, nasuwają się inne problemy.
Hrabstwo Naservia - w teorii obejmuje całą wyspę, wykluczając Kamienny Brzeg.
Księżycowe Klify - wiem, że leży na południu Nowej Teutonii, lecz brak pojęcia gdzie.
Kammieny Brzeg - po przeczytaniu kilku działów na temat lenna rozmiar i granice do dziś zostają do dyskusji
Sedrov - "znajdujące się w Królestwie Teutonii, w Loardii na wyspie w pobliżu wschodniego wybrzeża, na północ od wyspy św. Piotra" nie wiem, czy oznacza to całą tą wyspę, czy tylko jej część.Ordynacja Ahabejż i Hetmanstrand - W 2018 ustalono, że Hetmanstrand leży na terytorium w loardii zaznaczonym jako (?). W tym samym wątku Sereus von Ahabejż wskazuje lokacje jego lenna, Ordynacje Ahabejż, jako skrawek wybrzeża pomiędzy Loardzką granicą z Baridasem i granicą z Palatynatem Al-Farun. Jednak w 2020 w tym wątku prezentuje mapę, gdzie Ordynacja leży w tym samym miejscu co Hetmanstrand.
Gdzieś ale Gdzie? - dobre pytanie, bo fakt są że lenna istnieją, lecz niema żadnej ich lokacji na jakiejkolwiek mapie.
Zapraszam wszystkich do pomocy i krytyki
-
@cillian napisał w Lokacje oraz Lista Lenn Teutońskich:
Zapraszam wszystkich do [...] krytyki
A chwalić ten godnej uznania inicjatywy nie można?
Ja niestety za bardzo nie potrafię pomóc. Wydaje mi się, że w Sarmacji przy składaniu wniosku o lenno trzeba było podać jego lokalizację. Informacje, gdzie i co się znajduje, są więc w archiwach forum sarmackiego. Ich przeszukiwanie będzie żmudną robotą, ale, jeśli Szanowny się na nią skusi, takie opracowanie powinno się znaleźć w Instytucie Kultury Teutońskiej.
-
@vladimir-ik-lihtenštán właśnie, tutaj jest problem. Informacje o lennach czerpałem głównie z sarmackiego rejestru, a niektóre wnioski o nadanie lenna posiadają link do starej mapy z koordynatami. Problem jest taki że na Hergoliena nie mam bladego pojęcia jak znaleźć tą mapę, i tym bardziej jak przeczytać.
Z innym kwestiami będzie za to zwykle napisać do lenników co mieli w namyśle, i czy faktycznie się zgodzić na lenna pokrywające całe wyspy czy inne połacia terenu
-
-
@vladimir-ik-lihtenštán zgaduje, że chodziło o tę mape. Wysłałem do Helwetyka pytanie jak czytać te koordynaty, to może na następnych kilku dniach dostanę odpowiedź i będzie można było je nałożyć.
Oczywiście, samemu też mam pytanie czy jest po co je nakładać. W przypadku Diamentowej Laguny, Demlinu i Urtiru istnieją tylko akty nadania, żadna narracja o lennach nie byla tworzona, a sami Lennicy nie są aktywni od 2012 roku.
-
Oczywiście, samemu też mam pytanie czy jest po co je nakładać. W przypadku Diamentowej Laguny, Demlinu i Urtiru istnieją tylko akty nadania, żadna narracja o lennach nie byla tworzona, a sami Lennicy nie są aktywni od 2012 roku.
Ja bym raczej zapytał, czy poświęcenie czasu na takie opracowanie sprawiłoby mi radość z zaangażowania w mikronacyjną aktywność. Jeśli tak, to warto. Być może nie da się ustalić dokładnej lokalizacji wszystkich lenn, ale części lub większości na pewno. Osobiście dążyłbym do zachowania takiego opracowania dla "potomności".
-
@vladimir-ik-lihtenštán Samo ulokowanie Lenna nie jest niczym trudnym, i na pewno ukończy to już chyba trzecią próbę umiejscowienia wszystkich Teutońskich lenn na mapie. Opracowanie opisu lenn które istnieją tylko na kartce to sprawa w którą już niechciałbym się bawić, lecz krótkie narracyjne opisy to też co innego ;d
-
@cillian Tutaj tez kwestia, ze okreslnie ram lenn pozwoli na nie nakladanie sie ich ewentualne
-
Opracowanie opisu lenn które istnieją tylko na kartce to sprawa w którą już niechciałbym się bawić, [...]
Nie proponuję podjęcia się tak trudnego zadania, jak opisanie wszystkich lenn. To powinni zrobić lennicy Cesarstwa. Ale ich spis i mapa ukazujące lokacje, jeśli tylko udałoby się ją wykonać, to coś, co da się chyba zrobić. Takie opracowanie można byłoby przypiąć w dziale ziem i lenn (z czasem może też na rodzącej się stronie internetowej), a potem tylko aktualizować, jeśli zaszłaby potrzeba.
-
@Gotfryd-Slavik-de-Ruth z jakiegoś powodu w głowie zakładam, że miałbyś jakiś sposób / pomysł na przeczytaniu potrzebnych koordynatów? :d Albo najwyżej wiedziałbyś, gdzie znajduje się lenno Langiri.
-
@cillian Wydaje mi się, Baronie, że o wiele szybciej uda się nawiązać kontakt z Godfrydem kanałami komunikacji w Sarmacji.
-
@vladimir-ik-lihtenštán trochę liczymy że też będzie do nas zaglądał
-
Dzięki pomocy Helwetyka, ulokowałem Demlin, Urtir oraz Księżycowe Klify na mapie. Mape zacząłem wektoryzować i jak skończę Loardie będziemy mieli w końcu SVG cesarstwa wraz z wszystkimi lennami.
Nowa Teutonia
(1) baronia Lantshaven — Daniel Maksymilian von Schwarz-Saryoni
(2) hrabstwo Księżycowe Klify — Michael von Lichtenstein
(3) Baronia Górnica - Grzegorz Tomaszi Czartoryski
(4) baronia Urtir — Karol KhartoumSlavia
(6) księstwo Zielnybor — Wojciech Hergemon
(11) Baronia Rurke - Andrzej FryderykEnderasja
(5) hrabstwo Naservia — Krzysztof St. M. Kwazi Lennika]
(7) baronia Abvienolheim — Vladimir Iwanowicz von Lichtenstein
(8) hrabstwo Ruhnhoff — Gotfryd Slavik de Ruth
(9) baronia Gniazdo Gryfów — Albert Jan Maat von Hippogriff
(10) Wekkefalle ik úres Graf - Taddeo von Hippogriff-Piccolomin
(12) Kammieny Brzeg - Gotfryd Slavik de Ruth
(13) Grafia(?) Hagsen - Natalia Helena á la Triste von Hagsen de la Sparasan
(14) baronia Demlin — Goglez Pajzano -
-
@vladimir-ik-lihtenštán z finalną mapą upewnie się że Abvienolheim będzie miało poprawną granicę
-
Z innej beczki - większość z tych lenn nie posiada specyficznych granic (te z mapy są sugestywne) oraz zostały nadanne w sarmackim systemie lennym. Może pora na jakąś oficjalną standardyzacje by wszystko pasowało do tego dekretu?
-
@cillian to juz przyszle, tak zeby mozna bylo sie nimi dzielic. Obecnych nadan nie ruszamy. Wiadomo, ze jak ktos nie pojawil sie od 10 lat to raczej nie pojawi sie znowu wiec jak nam zostaly jakies stare lenna ktorych nie mozna umiejscowic to..trudno. Natomiast mam zasade ze to co moi poprzednicy zatwierdzili to nie zabieram.
-
@cillian A co Baron powiedziałby na to, gdyby został naszym teutońskim, nieoficjalnym Lordem Aktualizatorem Lenn i prowadził taką ewidencję w sposób ciągły? Zadaję to pytanie w takiej formie, bo mam wrażenie, że Baron chciałby zakończyć swoje zadanie, że tak powiem, raz a dobrze. W przyszłości być może jacyś lennicy "starego prawa" by się uaktywnili i mogli dokładnie określić granice swoich nadań. Do tego czasu - większość jest pracą i kreatywnością Barona.
Co do dawnych nadań, cieszę się, że Jej Cesarska Mość prezentuje taką postawę. Dzięki niej uznajemy zasługi Teutończyków i Teutonek, którzy i które niekoniecznie są aktywni i aktywne obecnie, ale przecież swoje zrobili i zrobiły, a, parafrazując pewną starożytną księgę, godny jest robotnik zapłaty swojej. "Nowe prawo" to nowe kreacje za zasługi położone teraz, w Cesarstwie.
-
@Vladimir-ik-Lihtenštán w teorii istnieje urząd Herolda, któremu odpowiadało by takie zadanie. Jednak wydaje mi się że jest to nie tylko symboliczne ale też niepotrzebne stanowisko wpisze do Dekretu o Tytułach i Lennach. Nie narzekałbym gdyby miałbym zostać Heroldem, ale jednocześnie nie potrzebuje wiecej materiału w sygnaturze
-
@cillian Nie no tytul Herolda bylby idealny, o ile byś sie zgodził