Wiadomości zagraniczne
-
Bastion:Osiek i Cesarstwo Zielone na Pollinie - dyskusja na temat gdzie na pewno na mapie powinien byc Kompas i jakich powinien byc rozmiarow
Voxland: Jezyk voxlandzki- wątek starszy ale caly czas uaktualniany. Ciekawym jest rozwijanie jezyka i znalezienie mikronacji ktora to robi. -
@joanna-izabela napisał w Wiadomości zagraniczne:
Bastion:Osiek i Cesarstwo Zielone na Pollinie - dyskusja na temat gdzie na pewno na mapie powinien byc Kompas i jakich powinien byc rozmiarow
Mnie zastanawia, dlaczego nazywają swoje państwa kolorami? Cesarstwo Zielone, Rzesza Czerwona, Królestwo Niebieskie...
Voxland: Jezyk voxlandzki- wątek starszy ale caly czas uaktualniany. Ciekawym jest rozwijanie jezyka i znalezienie mikronacji ktora to robi.
Chyba jeden z niewielu sztucznych języków stworzonych na potrzeby mikronacji i nadal rozwijany. Voxland ma też bardzo piękną stronę wizualną - herby, godła i odznaki. Ktoś tam ma poczucie estetyki.
-
@vladimir-ik-lihtenštán to pewnie zasluga kobiecej czastki Voxlandu.
-
@vladimir-ik-lihtenštán to pewnie zasluga kobiecej czastki Voxlandu.
W stu procentach potwierdzam.
@vladimir-ik-lihtenštán napisał w Wiadomości zagraniczne:
Mnie zastanawia, dlaczego nazywają swoje państwa kolorami? Cesarstwo Zielone, Rzesza Czerwona, Królestwo Niebieskie...
Bo Kompas wywodzi się z serwera Minecraft4Politics, gdzie były 4 państwa, każde bazujące na jednej z ćwiartek kompasu politycznego - czerwonej, niebieskiej, zielonej i fioletowej. Państwa "kolorowe" nawiązują właśnie do tamtych tradycji. Chociaż dzisiaj kolory służą raczej jako wyznacznik geograficzny niż polityczny.
-
@joahim-von-ribertrop napisał w Wiadomości zagraniczne:
@vladimir-ik-lihtenštán napisał w Wiadomości zagraniczne:
Bo Kompas wywodzi się z serwera Minecraft4Politics, gdzie były 4 państwa, każde bazujące na jednej z ćwiartek kompasu politycznego - czerwonej, niebieskiej, zielonej i fioletowej. Państwa "kolorowe" nawiązują właśnie do tamtych tradycji. Chociaż dzisiaj kolory służą raczej jako wyznacznik geograficzny niż polityczny.
To bardzo interesujące. Jako że jestem Teutończykiem, to muszę powiedzieć, że skoro taka jest tradycja, to jest to godne szacunku i kontynuacji.
-
Wczoraj na dicordzie rozwinela sie dyskusja nad usypywaniem ziemi. Czy Kompas powinien byc zmieniony na kompasowe ksztalty ;D
Z JKM @Anastasia-Windsachen mamy zupelnie dwa rozne zdania.
JŚ @Piwski-Żmij-Sroczyński oczywiscie jest za usypywaniem.Natomiast moze jeszcze ktos podzieli sie przemysleniami
-
Może państwa z Kompasu mogłyby zająć jakieś opustoszałe ziemie. Po co usypywać nowe? Jeśli jednak państwa Kompasu mają już swoje tradycyjne mapy i wolą zachować kształt, to niech usypią kolejny kontynent.
-
Sarmacja: wybory i odpowiedzi kandydatow na sejm
Sarmacja i sprawa Sclavinska
akurat o ile na Hansa spoglada sie przez palce, o tyle pojawiaja sie w temacie powazne odpowiedzi. Najtwardszy beton jak widac, wcale w Sclavinii nie jest.Winkulia: a takie male szyderstwo - tutaj co prawda przez chat GPT odpowiedz na pomylenie przez Hansa panstw na Our Sound
- tutaj pozwolilam sobie na screena z discorda Osieckiego. Jego Łaskawość tak zainteresował Jego Swietobliwosc jezykiem teutonskim, ze po konkursie nawet chcialby otworzyc katedre naszego jezyka. @Vladimir-ik-Lihtenštán szczegolne gratulacje za krzewienie teutonizmu.
-
Jego Łaskawość tak zainteresował Jego Swietobliwosc jezykiem teutonskim, ze po konkursie nawet chcialby otworzyc katedre naszego jezyka. @Vladimir-ik-Lihtenštán szczegolne gratulacje za krzewienie teutonizmu.
No proszę! Cieszę się, że komuś to się spodobało. Uznanie i chęć uczestnictwa w jakiejś inicjatywie lub dziele to największa pochwała dla twórcy, choć jakiś order też byłby fajny.
A ja informuję, że przeglądając zasoby micropedii odkopałem prawdziwego mikronacyjnego dinozaura - Nowal. Ich strona się wykrzaczyła, ale na forum wciąż ktoś pisze.
-
Cesarstwo Bizantyjskie i Niemieckie podpisalo umowe miedzynarodowa
Federacja Nordacka: Wyzwolenie Kugarii tutaj znowu nieuzgodnione zajmowanie terenu innego panstwa, takze kolejna zadyma miedzynarodowa.
-
@joanna-izabela z "wyzwoleniem" Kugarii faktycznie spodziewałem się ruchu rodowitych Kugarów, jednak widzę że są to działania znanego nordacie zadymiarza Aleksandra Nowaka. Zgaduje. że do niczego nie dojdzie?
-
Co prawda nie znam tego pana Nowaka, ale prawdę mówiąc, Kugaria była bardzo ciekawym i udanym projektem. Kibicowałbym jej, gdyby postanowiła wrócić do życia.
-
@vladimir-ik-lihtenštán Z tego co mi się wydaje, Nowak nie ma nic wspólnego z 'prawdziwą' Kugarią. Jednak ruchy wolnościowe zawsze są mile widziane na każdym kącie mikroświata.
-
@cillian bedziemy obserwowac ale sadze, ze nie.
-
Suderland powstał widac aktywnosc na forum
Tutaj oswiadczenie na Bastionie ktore sie sprzeciwstawia zmartwychwstaniu -
Czyli ogólnie suderladzkiej emigracji w Bastionie nie spodobało się ożywienie Suderlandu i emigranci postanowili założyć twór konkurencyjny?
Nie znałem Suderlandu zbyt dobrze, ale może obie strony mogłyby się dogadać, żeby stworzyć jeden silny twór zamiast dwa mniejsze.
-
@vladimir-ik-lihtenštán z tego co rozumiem to emigranci reaktywacje uznaja za hucpe. Samo powstanie drugiego Suderlandu cytujac "na celu zabezpieczenie dziedzictwa kulturowego oraz ziem suderlandzkich przed wszelkimi reaktywacjami oraz zjawiskiem periodycznego rozwijania i zwijania państwa". Czyli nie chca reaktywacji.
-
Sprawa Kompasu ciag dalszy:
-
Po tym jak przemieszczono na punkt 0 Kompas reaktywowal sie ledwo bo ledwo ale Dreamland. Jak w kraju jest zle, to wiadomo ze innym nie moze byc lepiej. Spowodowalo to problemy z miejscem 0,0.
-
Na discordzie Osieka stwierdzilam, ze w ramach obrony suwerennosci innego kraju zaproponowlam inne rozwiazanie.
-
Nasze starania zostaly ladnie zauwazone przez Osiek.
Sytuacja mnie troche przeraza. Mamy na mapach mikronacje historyczne, mamy na mapach rozne klimaty obok siebie a wyspa w kwadracie komus wybitnie nie pasuje i niszczy tak naprawde checi dzialania w mikronacjach paru zainteresowanym.
-
-
Śmieszą mnie te argumenty o szlakach komunikacyjnych. Jesteśmy w mikronacjach. Teraz piszę post na forum Teutonii, a za pięć minut mogę napisać coś na forum Leocji. Czy powinienem odczekać x godzin do zalogowania się na leockiem forum, bo przecież muszę dopłynąć statkiem do Nowego Brzegu? Niektórym narracja chyba za mocno wchodzi w krew.
Poza tym wydaje mi się, że zapomniał wół, jak cielęciem był. Swego czasu, kiedy powstawały pierwsze polskie mikronacje, również istniało środowisko (wówczas związane z Leblandią), które uważało wprowadzane w nowych v-państwach innowacje (systemy gospodarcze, listy dyskusyjne) za niedopuszczalne. Dzisiaj niektórym z nas, często starym wyjadaczom, nie podoba się nowa formuła wirtualnej państwowości wykształcona przez kraje Kompasu. Nie rozumiem, dlaczego rzucamy kłody pod nogi tym, którzy chcą budować Pollin.
-
@vladimir-ik-lihtenštán Psy szczekają, karawana idzie dalej! Chociaż nie ukrywam, że te głosy podważające mikronacyność państw Kompasu... no cóż - przykre. Przez całe to zamieszanie wstrzymałem też póki prace nad Arcybiskupimi Liniami Lotniczymi, bo zmiana położenia Kompasu mogłaby oznaczać konieczność wyrzucenia wszystkiego do kosza...