Salonik Prasowy IKO
-
OSIEK Dnia 15 sierpnia r. 2024. Rok IV
Serwis zagraniczny i archiwalny Obserwatora Osieckiego
Część mieszkańców Pollinu, szczególnie tych starszej daty, nie mogąc przyzwyczaić się do komunikatora jakim jest Discord wiedzę o Osieku i Niebieskiej, a także i całym Kompasie, czerpie z pojedynczych wzmianek na tym czy innym forum, głównie publikowanych przez Jego Królewską Świątobliwość w ramach działalności publicznej lub prywatnej.
Gazety, które są po zaprowadzeniu systemów Redaktora Naczelnego perełką aktywnościową Kompasu, mogłyby im dostrzec głębię i bogactwo państw Kompasu. Niestety z racji na różnice w systemie kodowania na różnych forach, dodawanie artykułów na każde z nich, co było od dawna naszym planem i marzeniem, jest bardzo czasochłonne. Dla realizacji szlachetnego zadania propagowania naszego dziedzictwa, trzeba było więc wymyślić taki sposób publikacji, który nie będzie powiązany ani z forum, ani z discordem, a jednocześnie będzie prosty w aktualizacji, oraz czytelny. Wybrano więc znane każdemu i proste w użyciu Dokumenty Google.
Realizacją tych wymagań jest uruchomiony dziś Serwis zagraniczny i archiwalny Obserwatora Osieckiego na jego łamach, ukazywać będą się artykuły, które pisane były o wydaniu discordowym, jeden pod drugim, od najbardziej aktualnego do starszych. Wszystko to z podziałem na miesiące, opcją szybkiego szukania w spisie treści. Nie zabrakło tam także miejsca na grafiki. Obok artykułów znajduje się informacja na temat ich autora, a także daty publikacji. Obecnie w "serwisie" znajduje się wszystkie 6 artykułów z sierpnia tego roku. Nowe artykuły będą dodawane w ramach możliwości natychmiastowo, archiwalne stopniowo.
- Strona 1 -
-
Jako człowiek, który niedawno postanowił zmartwychwstać, a przez to nie za bardzo orientuje się w zmianach, które zaszły, domniemam, że Kompas jest jakby innym uniwersum funkcjonującym obok Pollinu, tylko że na Discordzie?
-
@vladimir-ik-lihtenštán w minecrafcie i do tego Discord
-
@vladimir-ik-lihtenštán Na discordzie, w minecrafcie, ale jak najbardziej NA Pollinie. A to, że nie mamy forum - Wandystan też nie ma a trzyma się nieźle ci udowodniła wandejska reprezentacja na Zjeździe
-
@piwski-żmij-sroczyński Skąd w ogóle wziął się taki pomysł? Czy państwa Kompasu powstały niezależnie od mikronacji na Pollinie, czy może powstały pod wpływem idei internetowych mikronacji, ale wykorzystały inne narzędzia komunikacji?
-
@vladimir-ik-lihtenštán Kompas jest tworem wywodzącym się z projektu Minecraft4Politics. To tam rozpoczeła się zabawia z państwami wirtualnymi dla większości obecnych mieszkańców Kompasu. Ale wtedy całość rozgrywała się na surwiwalu w minecrafcie, polityka też była istotna, ale właściwie brak narracji i światotwórstwa na wyższym poziomie różnił to chyba od mikronacji "standardowej". Po raz pierwszy podjęliśmy próbę wejścia na Pollin poprzez nawiązanie stosunków z Sarmacją we Wrześniu 2022 roku - bez powodzenia. Wtedy jeszcze Osiek był tylko potężnym, ale jednak miastem w ramach Rzeszy Czerwonej
Później serwer M4P na którym istniały nasze państwa upadł. Po dłuższym czasie, w październiku 2023 roku zarejestrowałem się z obecnego konta w Księstwie Sarmacji, założyłem Instytut Kultury Osieckiej, a nastrojony pozytywnym odbiorem postanowiłem dokonczyć częśc projektów z czasów istnienia serwera M4P. Wtedy to postawiliśmy, początkowo dla mnie i trzech przyjaciów nowy serwer. Ale zleciało się na niego dziesiątki dawnych naszych znajomych, którzy też chcieli wrócić po ponad roku do tej zabawy. Tak powstał obecny Kompas.
W odróżnieuniu od serwera M4P nasze państwa nie podlegają likwidacji co kilka miesięcy, całość działa na creativie, istnieje na Pollinie i stawia bardziej na narrację
-
@piwski-żmij-sroczyński A może Kompasowcy rozważyliby uobecnienie się na jakiejś stronie, gdzie zawarliby krótkie opisy swoich państw. To taka propozycja ze strony starego dziada, który nie lubi Discorda.
-
@vladimir-ik-lihtenštán Nie jestem moze idealnym źrodłem ale tam jest na tyle roznych formacji z roznymi pogladami, ze moze byc ciezko.
Czesc jak Osiek chca sie socjalizowac z Pollinem, czesc zdecydowanie woli zostac tylko w sferze discordowo-minecraftowej.
-
@Vladimir-ik-Lihtenštán @Joanna-Izabela
Od niedawna aż cztery państwa Kompasu twierdzą, że na Pollinie są. Być może na Pollinie na tamtejszej stronie pojawi się trochę informacji na temat Państw Kompasu. Do tego na ich forum takie ofcjalne miejsce do kontatu z nami dla niediscordowców. Ale to się jeszcze zobaczy. Ogólnie mamy swoje strony. Mają je sklepy, warsztaty, Geograf Osiecki (te na google sites), ale są też takie jak MIK z mapami Kompasu czy był nasz Osiecki System Informatyczny (obecnie w przebudowie).
Polecam wgl założyć sobie konto w naszym banku: https://osb.cives.pl/
Niestety obecnie jeszcze bez responsywności i czeka na przebudowę frontendu, ale działa zupełnie. Prosze spingować jeśli założysz konto, bo muszę aktywować
-
@piwski-żmij-sroczyński Założyłem właśnie konto. Jestem ciekaw tych Waszych wynalazków. Nigdy bym nie pomyślał, że mikronacje rozwiną się w takim kierunku.
-
@vladimir-ik-lihtenštán Aktywowałem konto, zapraszam do nas na minecrafta wgl