[AMBITNY KONKURS] Krzyżówka po teutońsku
-
W celu promocji kultury teutońskiej J. Ł. Namiestnik Cesarski Vladimir ik Lihtenštán ogłasza niniejszy konkurs. Wyzwanie w nim rzucone – rozwiązanie krzyżówki – może wydawać się błahe. Jest to jednak konkurs dla ludzi ambitnych, gotowych nieco bliżej poznać język teutoński i jego oryginale pismo.
Jak rozwiązać krzyżówkę w języku teutońskim?
Najpierw odgadnij hasło. Następnie przetłumacz je na język teutoński przy pomocy słownika. Potem zapoznaj się z regułami, jakimi rządzi się pismo teutońskie i zapisz wyraz teutoński w kratkach krzyżówki. Jedna kratka to jeden znak. Szare pola utworzą hasło. By je rozszyfrować, musisz postępować odwrotnie niż w przypadku zapisywania odgadniętych haseł w krzyżówce.Odszyfrowane i przetłumaczone hasło zgłoś w tym wątku na forum Cesarstwa Teutonii.
Co mogę wygrać?
Dla dwóch pierwszych osób, które zaprezentują swoje odpowiedzi na forum Cesarstwa Teutonii przewidziano dwie nagrody. Są to jeden egzemplarz znaczka zjazdowegooraz oryginał portretu zjazdowiczów, który zostanie wysłany pocztą z tzw. reala (o ile zwycięzca lub zwyciężczyni udostępni swój adres organizatorowi).
W jakich krajach ogłoszono konkurs?
- Cesarstwo Teutonii,
- Królestwo Voxlandu,
- Księstwo Sarmacji,
- Palatynat Leocji.
W konkursie udział mogą oczywiście wziąć wszyscy mieszkańcy i mieszkanki polskiego mikroświata.
-
Wypadaloby jeszcze Osiekowi zaniesc tylko jeszcze nie mamy ambasady.
-
Ale Osiek nie ma forum.
-
W sumie widze jeden problem tej krzyzowki - jezeli jedna osoba juz odpowiedz poda, to kolejna musi zrobic tylko kopiuj-wklej
-
Racja! Liczę jednak na uczciwość ludzi.
-
@vladimir-ik-lihtenštán podaję hasło: WOLNOŚĆ.
Fajna zabawa, chociaż na początku myślałem: kto wymyślił tak porąbane litery?! -
WOLNOŚĆ - wysłać sposób rozwiązania na priv gdzieś?
-
@orjon Całkiem przyjemny jest ten system... Nieoczywisty. Wsm... może warto wziąć pióro w dłoń i kiedyś zapisać coś alfabetem teutońskim xD. Może szkoła językowa teutońska na kolejnym zjeździe @Vladimir-ik-Lihtenštán ?
-
@joanna-izabela napisał w [AMBITNY KONKURS] Krzyżówka po teutońsku:
W sumie widze jeden problem tej krzyzowki - jezeli jedna osoba juz odpowiedz poda, to kolejna musi zrobic tylko kopiuj-wklej
Drugą osobę należy poprisić o sposób dojścia do rozwiązania i problem się rozwiązuje
-
Nie sądziłem, że tak szybko znajdą się chętni do tej zabawy. Oczywiście wolność (Fráhat) to poprawna odpowiedź. @Orjon, jako że pierwszy udzielił poprawnej odpowiedzi, może wybrać swoją nagrodę.
W. Ś. @Piwski-Żmij-Sroczyński może też zaprezentować publicznie swoje rozwiązania. Nie proponuję tego, bo nie ufam w uczciwość, ale zawsze jestem ciekaw realizacji pisma teutońskiego w innym wykonaniu.
-
@vladimir-ik-lihtenštán Znaczek już mam, więc wezmę oryginał portretów
Szczegóły dogadamy na PW. -
-
W takim razie J. Ś. @piwski-żmij-sroczyński otrzymuje znaczek. Zwycięzcom konkursu gratuluję!
-
To ja też podeślę:
-
@piwski-żmij-sroczyński Proszę jeszcze o potwierdzenie otrzymania znaczka.
-
@vladimir-ik-lihtenštán W ŚZF? Tam to mam tylko te dwa które sam wyhaczyłem na zjeździe xD. Gdzieś się po drodze zgubił?
-
@piwski-żmij-sroczyński To dziwne, bo przekazuję znaczek wybranej osobie. Może limit dwóch znaczków na osobę uniemożliwia nie tylko dostanie więcej niż dwa, lecz również w ogóle posiadanie więcej niż dwóch.
-
W. Ś. @Piwski-Żmij-Sroczyński, nieoceniony i sprawny Helwetyk Romański jak zwykle zjawił się znikąd i pomógł. Znaczek powinien być już u zwycięzcy.
-
@vladimir-ik-lihtenštán Znaczek dotarł. Dziękuję pięknie! Będzie kiedyś można wygrać jakiś rysunek fizyczny?
-
Może i już wygrać nic nie można to podjęłam się wyzwania. Te samogłoski... chapeau bas jak chodzi o pomysłowość!