Prawo Karne – dyskusja publiczna
-
Nie moze tak zostać poniewaz nie ma widelek co za co. Dajemy jednemu człowiekowi możliwość uwiezienia kogoś na 2 tyg. Dlatego zostawiłabym same
Prace społeczne,
Grzywna,
Konfiskata majątku lub jego części,
Degradacja społeczna,
Degradacja wojskowa,
Degradacja naukowa, - przy czym nie wiem czy tutaj nie lepiej zostawić to uczelniDodatkowo nie wszystkie rzeczy nadaja się do tzw pałowania
Współdziałanie w celu popełnienia przestępstwa.
Składanie fałszywych zeznań.
to są dla sądu zadania nie na mandatWykorzystywanie błędu w systemie informatycznym UNP, w celu przysporzenia lub wyrządzenia szkody lub w celu oszustwa - to juz jest kwestia dla Andrzeja nie dla nas
Brakuje natomiast zwyklego śmiecenia w wątkach jak i uprawnien co do robienia porządku z tematami - zamykania czy rodzielania wypowiedzi.
-
OK, racja. Postaram się skorygować i zaprezentuję po poprawkach.
-
@natalia-helena-à-la-triste-von-hagsen-de-la-sparasan rownież widełki co za co zeby znowu kogoś nie pozbawic całego majątku
-
@joanna-izabela Na początku tak chcialam zrobić, czyli wpisać, które przewinienie może otrzymać którą karę. Tylko potem doszłam do wniosku, że zapis pt. "adekwatna kara" będzie wystarczający, bo ciężo jest przewidzieć każdy możliwy scenariusz, co mogłoby się wydarzyć. Może praktyka pokazałaby, ile takich sytuacji się zdarza, jakie były i jakie kary wtedy wlepiono. Zakładałam też, że Inkwizytor nie będzie takim Fedem xD
-
@Joanna-Izabela Ale jeśli chcesz, to możemy to wpisać na twardo i dać widełki.
-
@natalia-helena-à-la-triste-von-hagsen-de-la-sparasan raczej maksymalna kara i ewentualnie jezeli chce ktoś wyższą to musi miec zgode rady ;d
-
@joanna-izabela OK, brzmi sensownie.
-
Natchnięta weną proponuję poniższą treść ustawy (zmiany wyboldowałam):
Ustawa o Cesarskiej Inkwizycji
Art. 1.
Ustawa określa zasady:
- Funkcjonowania Cesarskiej Inkwizycji jako organizacji porządkowej na terenach Cesarstwa Teutonii,
- Nakładania kar przez Cesarską Inkwizycję
- Odwołania od nałożonego mandatu.
Art. 2. [Organizacja Cesarskiej Inkwizycji]
- Cesarska Inkwizycja to organizacja porządkowa Cesarstwa Teutonii.
- Praca Cesarskiej Inkwizycji polega na monitorowaniu zachowań mikronautów w przestrzeni informatycznej należącej do Cesarstwa Teutonii, takiej jak między innymi forum dyskusyjne, discord, strona Internetowa, social media oraz nakładaniu mandatów za zachowania nieakceptowane adekwatnie do przewinienia.
- Zwierzchność nad Cesrską Inkwizycją mają członkowie Rady Cesarskiej i/lub Reichritter Srebrnego Rogu.
- Inkwizytorzy są powoływani I odwoływani przez Członków Rady Cesarskiej Cesarskiej i/lub Reichritter Srebrnego Rogu.
- Wysokość przysługującego Inkwizytorom wynagrodzenia określa Rada Cesarska.
- Inkwizytorem może zostać osoba posiadająca obywatelstwo teutońskie.
|-Art. 3. [Kary]-|
Cesarska Inkwizycja może nakładać kary według poniższej skali:
1. Kara I stopnia (Zachowania niezagrażające porządkowi i nie mające dużego wpływu na życie publiczne Cesarstwa Teutonii, spamowanie, stosowanie wulgaryzmów, obraźliwych sformułowań, celowe lub przypadkowe zastosowanie fałszywego tytułu wojskowego, społecznego, naukowego, prowadzenie agitacji na rzecz innej mikronacji, publiczne znieważanie Rodu Cesarskiego, Cesarza, Regenta lub Namiestnika, symboli Cesarstwa oraz symboli kultury, naruszenie ciszy wyborczej, inne uzasadnione przypadki):
a. Upomnienie słowne
b. Nagana słowna
c. Pierwsze ostrzeżenie
d. Drugie ostrzeżenie2. Kara II stopnia (Zachowania uporczywe, zagrażające porządkowi w niewielkim stopniu, mające niewielki wpływ na życie publiczne Cesarstwa Teutonii, niestosowanie się do upomnień, nagan, ostrzeżeń,):
a. Zmiana nazwy użytkownika na “Upierdliwiec”,
b. Zmiana avatara użytkownika na osła,
c. Stworzenie publicznego wątku, w którym ukarany zostaje zakuty w dyby, a wszyscy obywatele teutońscy mogą kopnąć go w zadek.3. Kara III stopnia (Zachowania wpływające w znacznym stopniu na porządek w Cesarstwie Teutonii lub uderzające w obywateli teutońskich lub władze Cesarstwa Teutonii, działanie na szkodę Cesarstwa Teutonii w znacznym stopniu, niestosowanie się do kar II stopnia, Wykorzystywanie błędu w systemie informatycznym UNP, w celu przysporzenia lub wyrządzenia szkody lub w celu oszustwa.)
a. Prace społeczne (odpracowanie przewinienia w formie stworzenia dobra na rzecz Cesarstwa Teutonii – alternatywa dla grzywny lub konfiskaty majątku. Forma prac uzgadniania jest z Inkwizytorem)
b. Publiczne przeprosiny (alternatywa dla grzywny lub konfiskaty majątku. Forma prac uzgadniania jest z Inkwizytorem)
c. Grzywna (Wysokość grzywny uzgadniania jest z Inkwizytorem)4. Kara IV stopnia (Zachowania szczególnie naganne i nieakceptowalne, zgłoszone do Inkwizycji przez Władze Wojskowe, Państwowe lub Naukowe)
a. Degradacja społeczna
b. Degradacja wojskowa
c. Degradacja naukowa
d. Zakaz sprawowania fukncji publicznych (czasowe)5. Kara V stopnia (Wyłącznie za najwyższe przewinienia, działanie na szkodę Cesarstwa Teutonii w dużym stopniu, niestosowanie się do kar III I IV stopnia, Wykorzystywanie krytycznego błędu w systemie informatycznym UNP, w celu przysporzenia lub wyrządzenia szkody lub w celu oszustwa.)
a. Konfiskata majątku lub jego części
b. Odsiadka w lochac (czasowe)Art. 4. [Odwołania]
- Osoba ukarana mandate może odwołac się od wyroku do Trybunału Sprawiedliwości Unii Niepodległych Państw.
- Cesarz lub Członkowie Rady Cesarskiej mogę również uchylić wykonanie kary.
-
Nie jestem za karaniem za rzeczy „przypadkowe”.
Nadto, Upomnienie nie jest i nie powinno być nigdy karą. Upomnienie jest czynnością, którą urzędnik powinien zastosować.
Czy mamy ciszę wyborczą? Po co mielibyśmy mieć?
Zmiany nazw użytkownika wydają się dość inwazyjne. I utrudniające znalezienie daną osobę. Czy to na pewno dobry pomysł? Poza tym niektórzy noszą avatar osła bez kary.
Nie do końca też rozumiem jak kara niższego stopnia może zastąpić karę wyższego stopnia. Wydaje się to mało logiczne.
To tak na szybko jak przejrzałem.
-
Za rzeczy "przypadkowe" rozumiem sytuację, gdy pojawia się ktoś nowy i młody. Nie zna zwyczajów i np. tytułuje się w sposób, jaki jest dla niego jeszcze niedostępny. Za coś takiego przysługiwałoby upomnienie oczywiście.
Ale jeśli taka osoba będzie celowo ignorowała upomnienia, to dla mnie kara w rodzaju np. zmiany jej avatara na cos innego na jeden dzień i na coś śmiesznego, powinna być wystarczająca. Nie spodziewam się, by ta kara była stosowana wobec osób poważnych. Raczej wobec trolli i spamerów. Nie miałabym żadnych oporów przed tym, by ich tak delikatnie ośmieszyć i w ten sposób sprowadzić do poziomu.
Ustaliłam pewną gradację kar, bo mówiliśmy wczesniej o "widełkach", czyli tym, co Inkwizytor będzie mógł zastosować w różnych przypadkach. Uznałam, że dobre będzie ustalenie stopnia kar, dzieki czemu będzie można z łatwością je "zaostrzać" lub bezpośrednio stosować kary wyższego rzędu, jeśli tego wymaga sytuacja.
Mogę natomiast oczywiście wyszczególnić w ustawie upomnienia nie ja karę a jako czynność. Jeśli chcemy odróżniać kary od czynności.
Co do ciszy wyborczej - skoro nie ma to usuwam.
-
@natalia-helena-à-la-triste-von-hagsen-de-la-sparasan
Nie no. Nie trzeba kodyfikować rzeczy oczywistych. Jak urzędnik pilnuje porządku publicznego, nie musi mieć w ustawie info, że może upomnieć. Bo wynika to z jego funkcji i nie niesie za sobą żadnych konsekwencji prawnych.
-
@Andrzej-Fryderyk hum, osobiście uważam, że nie ma rzeczy oczywistych, ale nie widzę też problemu w tym, żeby to w ogóle wykreślić. Jeśli rzeczywiście wynika to z funkcji po prostu.
-
Oprocz Andrzeja wątpliwości chciałabym zauważyć jeszcze fakt dopracowania
Cesarz lub Członkowie Rady Cesarskiej mogę również uchylić wykonanie kary. - w jaki sposób czy każdy z nich osobno czy w głosowaniu. Wypadaloby doprecyzować -
@Andrzej-Fryderyk @Joanna-Izabela OK, to jeszcze tylko pytanie, zanim zacznę poprawiać - generalnie podoba wam się struktura tej ustawy z podzialem na stopnie kar, czy też nie idziemy w tę stronę?
Muszę to ustalić, żeby wiedzieć, czy przerabiać całość czy tylko fragmenty. -
@natalia-helena-à-la-triste-von-hagsen-de-la-sparasan Bardziej bym jednak byla za tym ze kobkretny czyn grzywna do np. max 20 tya koron, funkcje publiczne itd.. niz stopniowanie.
Mozna tez dodac recydywe -
Zatem prezentuję wersję 3 Co myślicie teraz? Ponownie zmiany wytłuszczone.
Art. 1.
Ustawa określa zasady:
- Funkcjonowania Cesarskiej Inkwizycji jako organizacji porządkowej na terenach Cesarstwa Teutonii,
- Nakładania kar przez Cesarską Inkwizycję,
- Praca Cesarskiej Inkwizycji polega na monitorowaniu zachowań mikronautów w przestrzeni informatycznej należącej do Cesarstwa Teutonii, takiej jak między innymi forum dyskusyjne, discord, strona Internetowa, social media oraz nakładaniu mandatów za zachowania nieakceptowane adekwatnie do przewinienia.
- Zwierzchność nad Cesrską Inkwizycją ma Jej/Jego Cesarska Mość jako Najwyższy Inkwizytor.
- Inkwizytorzy są powoływani i odwoływani przez Jej/Jego Cesarska Mość.
- Wysokość przysługującego Inkwizytorom wynagrodzenia określa Rada Cesarska w głosowaniu.
Art. 3. [Przewinienia i Kary]
1. Drobne zachowania zagrażające porządkowi Cesarstwa Teutonii, i nie mające dużego wpływu na życie publiczne Cesarstwa Teutonii, np. spamowanie, stosowanie wulgaryzmów, obraźliwych sformułowań – Upomnienia/ostrzeżenia, mandat w wysokości maksymalnie 1 000 kr
2. Zastosowanie fałszywego tytułu wojskowego, społecznego, naukowego - Upomnienia/ostrzeżenia, mandat w wysokości maksymalnie 5 000 kr
3. Prowadzenie agitacji na rzecz innej mikronacji - Upomnienia/ostrzeżenia, mandat w wysokości maksymalnie 5 000 kr
4. Publiczne znieważanie Rodu Cesarskiego, Cesarza, Regenta lub Namiestnika, symboli Cesarstwa oraz symboli kultury - Upomnienia/ostrzeżenia, publiczne przeprosiny, mandat w wysokości maksymalnie 5 000 kr
5. Niestosowanie się do upomnień, nagan, ostrzeżeń – mandat w wysokości maksymalnie 10 000 kr, odsiadka w lochu 24 godziny lub prace spoleczne w formie ustalanej przez Inkwizytora
6. Wykorzystywanie błędu w systemie informatycznym UNP, w celu przysporzenia lub wyrządzenia szkody lub w celu oszustwa. – mandat w wysokości maksymalnie 50 000 kr, odsiadka w lochu do 72 godzin lub prace spoleczne w formie ustalanej przez Inkwizytora, zakaz sprawowania fukncji publicznych (czasowe), w sytuacjach krytycznych konfiskata całości lub części majątku zdobytego w sposób nielegalny.
7. Działanie na szkodę Cesarstwa Teutonii w dużym stopniu - degradacja społeczna, degradacja wojskowa, degradacja naukowa, zakaz sprawowania fukncji publicznych (czasowe), mandat w wysokości maksymalnie 50 000 kr, odsiadka w lochu do 72 godzin lub prace spoleczne w formie ustalanej przez Inkwizytora, w sytuacjach krytycznych konfiskata całości lub części majątku.Art. 4. [Odwołania]
- Osoba ukarana mandatem może odwołac się od wyroku do Trybunału Sprawiedliwości Unii Niepodległych Państw.
2. Członkowie Rady Cesarskiej mogą uchylić wykonanie kary w głosowaniu.
-
Acha, a co do recydywy - to wszystko zależy od tego, jaki czyn i jaka kara. Nie wiem póki co jak to opisać.
-
W ustwie nie tytulami - po prostu Cesarz
. Wykorzystywanie błędu w systemie informatycznym UNP, - mówiłam nie jest to nasza broszka tylko administracji. wiec nie ma co za to karać.
Prowadzenie agitacji na rzecz innej mikronacji - daje pole do popisu, generalnie uważam, że normalnie mówienie o mikro nie powinno być karalne. Każda dobra mikro jest na wagę złota, mówmy o niej. Można przecież uczestniczyć w dwóch miejscach na raz.
stosowanie wulgaryzmów - jesteśmy duzi, wywalmy wulgaryzmy bo mam przed oczasmi było PG sarmacji czy zombiaka który z uporem maniaka upominał że ble wulgaryzmy ;d
- Członkowie Rady Cesarskiej mogą uchylić wykonanie kary w głosowaniu. - 2/3 głosów żeby było wiadomo.
-
@joanna-izabela napisał w Prawo Karne – dyskusja publiczna:
W ustwie nie tytulami - po prostu Cesarz
ok
. Wykorzystywanie błędu w systemie informatycznym UNP, - mówiłam nie jest to nasza broszka tylko administracji. wiec nie ma co za to karać.
ok
Prowadzenie agitacji na rzecz innej mikronacji - daje pole do popisu, generalnie uważam, że normalnie mówienie o mikro nie powinno być karalne. Każda dobra mikro jest na wagę złota, mówmy o niej. Można przecież uczestniczyć w dwóch miejscach na raz.
ok, bardziej chodzi o takie sytuacje, kiedy ktoś sposób otwarty krzyczy na forum lub discord np. "chodzcie tu i tu, bo UNP jest takie i srakie", może trzeba to inaczej ująć.
stosowanie wulgaryzmów - jesteśmy duzi, wywalmy wulgaryzmy bo mam przed oczasmi było PG sarmacji czy zombiaka który z uporem maniaka upominał że ble wulgaryzmy ;d
No to jest oczywiste, bardziej chodziło mi o sytuacje, gdy ktoś ewidentnie innych obraża na discord i stosuje wulgarne określenia. Za coś takiego to jednak należałoby upomnieć imo. Postaram się to zmienić.
- Członkowie Rady Cesarskiej mogą uchylić wykonanie kary w głosowaniu. - 2/3 głosów żeby było wiadomo.
ok
-
Zatem po wprowadzeniu poprawek pozostaje nam bardzo elastyczny (pozwalający na dużą dozę własnej interpretacji sytuacji przez inkwizytora) obszar działania Inkwizycji. Trzeba będzie przetestować, czy Inkwizytor nie będzie doprowadzał do nadużyć. Niemniej sprawia to, że rola Inkwizytora może być bardzo kusząca.
Art. 1.
Ustawa określa zasady:
- Nakładania kar przez Cesarską Inkwizycję
- Zwierzchność nad Cesarską Inkwizycją mają członkowie Rady Cesarskiej i/lub Reichritter Srebrnego Rogu.
- Inkwizytorzy są powoływani i odwoływani przez Cesarza.
- Wysokość przysługującego Inkwizytorom wynagrodzenia określa Rada Cesarska w głosowaniu.
Art. 3. [Przewinienia i Kary]
- Drobne zachowania zagrażające porządkowi Cesarstwa Teutonii, i nie mające dużego wpływu na życie publiczne Cesarstwa Teutonii, spamowanie – Upomnienia/ostrzeżenia, mandat w wysokości maksymalnie 1 000 kr
- Zastosowanie fałszywego tytułu wojskowego, społecznego, naukowego - Upomnienia/ostrzeżenia, mandat w wysokości maksymalnie 5 000 kr
- Publiczne znieważanie Rodu Cesarskiego, Cesarza, Regenta lub Namiestnika, symboli Cesarstwa oraz symboli kultury - Upomnienia/ostrzeżenia, publiczne przeprosiny, mandat w wysokości maksymalnie 5 000 kr
- Niestosowanie się do upomnień, nagan, ostrzeżeń – mandat w wysokości maksymalnie 10 000 kr, odsiadka w lochu 24 godziny lub prace spoleczne w formie ustalanej przez Inkwizytora
- Działanie na szkodę Cesarstwa Teutonii w dużym stopniu - degradacja społeczna, degradacja wojskowa, degradacja naukowa, zakaz sprawowania fukncji publicznych (czasowe), mandat w wysokości maksymalnie 50 000 kr, odsiadka w lochu do 72 godzin lub prace spoleczne w formie ustalanej przez Inkwizytora, w sytuacjach krytycznych konfiskata całości lub części majątku.
Art. 4. [Odwołania]
- Osoba ukarana mandatem może odwołac się od wyroku do Trybunału Sprawiedliwości Unii Niepodległych Państw.
- Cesarz lub Członkowie Rady Cesarskiej mogę również uchylić wykonanie kary.