Cesarstwo tak czy nie?
-
@heinz-werner-grüner A gdyby one nachodziły na siebie? Stykały się po środku. Jak by to wyglądało?
BTW Ta pierwsza jurta bardziej mi się podobała. Może te dwie jurty obok siebie.
-
Co myślicie o czymś takim:
lub
-
w sumie nadal nie pasuje mi to do flagii - moze do herbu ;d
zastanawiam sie czy by nie przyjasc interpertacji ze to ptak i np. zakosic ptaka z tej flagi
-
@joanna-izabela I potem umiescic gdzieś tego ptaka w herbie CT?
-
@natalia-helena-à-la-triste-von-hagsen-de-la-sparasan tak
-
Dziś się już z tym bawić nie będę bo lada chwila rajd, ale jakby co to i ptaszka i jurty można pokombinować.
-
@joanna-izabela Czy ten ptak pasuje stylistycznie?
-
@natalia-helena-à-la-triste-von-hagsen-de-la-sparasan Wydaje mi się, że powinien ale to poczekamy na Heinza
-
@Teutonia Chcąc dokończyć temat symboliki Cesarstwa:
Kwestię koron dla pozostałych arystokratów odstawmy na chwilę na bok, wrócimy do tego.
Ustaliliśmy, że w herbie umieszczamy koronę odnowioną i wygląda ona na ten moment tak:
Według mnie jest ok, tylko wydaje mi się, że lwy mają inny kolor niż złoto na koronie i są trochę rozmazane. @Heinz-Werner-Grüner udałoby się to trochę podrasować?
http://www.teutonia.one.pl/symbole/KT_herb_wielki.svg
Czyli ta środkowa jest do podmiany?
W środku będzie herb Cesarzowej, tak?
I pod herbem dodałabym datę na takiej wstążce złotej.I to chyba wszystkie zmiany dla herbu.
Natomiast do herbu Joanny chyba należy dodać ten miecz i klucz, tak, jak to było w herbie Jakoba?
-
@nurdrun-von-lichtenstein podmieni się wszystkie korony natomiast zmieni się wtedy kolorystykę,
Natomiast do mojego herby osobistego nic nie trzeba - generalnie głównym symbolem rodu i teutonii jest lew i jest on zawarty w nim. Mozna tylko własnie narzutke zmienić i koronę na tą która będzie w herbie
-
Pozwoliłam sobie osobiście poprawić lwy. Prosze o krytyczną ocenę:
dla porównania wersja poprzednia:
-
Wygląda b.dobrze
-
Jest idealnie wiec jest to krytyczna ocena
-
Tak by to wyglądało.
Zastanawiam się, czy jednak nie za duża pstrokacizna?
Dla porównania wersja poprzednia:
-
@nurdrun-von-lichtenstein a jakby prawa korone zrobic wszystkie na niebiesko klejnoty a prawa wszystkie na czerwono?
-
W końcu udało mi się z tym uporać. Obecnie wygląda to tak:
Dla porównania:
Moje wnioski:
Już jest lepiej i według mnie monokolor dla tej korony wygląda dostojniej niż mieszanka. Chyba, żeby w tej środkowej koronie jeszcze jakoś to ujednolicić? Może te duże klejnoty w całości pozostawić granatowe, a te u podstawy wszystkie czerwone? Ewentualnie dodać gdzieś złote klejnoty?
Plus rozważam jeszcze dwa ulepszenia:
-
Spróbować zrobić lwy złote i dodać im cieniowanie? Względnie tylko korony ozłocić?
-
Poprawić cieniowanie koron?
-
Jaką datę dodać do wstęgi?
-
-
@nurdrun-von-lichtenstein imo teraz jest oken z koronami i nie warto juz zmieniac, wiwcej zlotego bedzie bardziej nackanw
co do daty to wypadaloby zalozenie teutonii, pytaniw tylko czy chcemy wstege czy jednak bez niej
-
Jeśli chodzi o lwy, to planowałam taki efekt, jaki widać na lwie po lewej stronie:
Dla porównania wersja pierwotna:
Zmieniłam kolor na mniej pomarańczowy i zaczęłam go "subtelnie" cieniować. Co do cieniowania to nie upieram się, ale kolor generalnie pasowałoby chyba jednak zrobić mniej pomarańczowy niż w wersji poprzedniej.
A data, to wydawało mi się, że data odzyskania niepodległości powinna być właściwa, a nie założenia. Albo jedna i druga, bo zmieniamy herb przecież z tej okazji?
Acha i jeszcze jedna uwaga. Generalnie i niestety korony mają gorszą rozdzielczość niż tarcze z lwami i to widać (przynajmniej ja to widzę) I wynika to z jakości pliku wyjściowego. Oznacza to jedno - jeśli chciałoby się uzyskać identyczną jakość, trzeba by było narysować te korony od początku jeszcze raz jako grafikę wektorową. Więc trzeba zadać sobie pytanie, czy ta jakość nas zadowala, czy jednak jest za słaba? Weźmy pod uwagę, że teraz na forum patrzymy na tę grafikę w sporym rozmiarze, w mniejszych rozmiarach będzie to niezauważalne. Ewentualnie mogę rysować koronę od początku, ale będzie to oczywiście trwało.
No i pytanie kolejne - co jest jeszcze do zmiany graficznie?
-
@nurdrun-von-lichtenstein
Jednak date zazwyczaj umieszcze nie powstania panstwa, a jakby nie patrzec nie jestesmy od roku. Graficznir imo nie ma co za duzo dodawac bo "nasramy"Korony mysle ze moga mie lekko gorsza
Co do koloru nie bede sie upierala
@Teutonia bo wszystkich was to dotyczy -
Czy to oznacza że korony nie są w svg?