Coś się kończy, coś się zaczyna
-
Dziękuje, że tak licznie rozpisaliście się w wątku w Sarmacji. Pewne sprawy organizacyjne opiszę poniżej, jestem pewna że pojawi się ich więcej wiec pytania proszę kierować w tym temacie
Co z moim lennem?
Nie zamierzam nikomu odebrać jego lenna. Jednak muszę wiedzieć kto będzie działał nadal w Teutonii. W odpowiednim wątku poproszę was o wypisanie lenna i ich lokalizacje, tak aby je nadać już podczas teutońskiej uroczystości i w teutońskim "obrządku". Czytam wasze wypowiedzi i pomyślałam również, że po uzyskaniu takiego teutońskiego lenna, lennicy mogą walczyć o część swojego terenu (oczywiście za obopólną zgodą), możliwe ze od Korony za pewne zasługi/konkursy/zabawy narracyjne dostanie się możliwość małego powiększania lenna. System, konkrety do ustalenia. System nadawania lenna teutońskiego również będzie do opracowania.Co z moim tytułem tymczasowym?
Tytuły tymczasowe zostają, zasady ich przyznawania również (oprócz części sarmackiej ta ulega wyrzuceniu). Dla tych którzy nie mogli zdobyć tytułu wcześniej będzie dodatkowe nadanie po ustabilizowaniu się sytuacji i zobaczeniu, kto z nami został.A może Cesarstwo?
Widzę że pojawiają się głosy o Cesarstwie temat warty podjęcia. Zachęcam do stworzenia osobnego wątku, ewentualnie ja go sama zrobię.Nowe prawo
Musimy opracować swój kodeks sprawiedliwości, chciałabym żeby uczestniczyli w nim wszyscy Teutończycy tak aby był jak najbardziej nasz. Osoby lubujące się w prawie szczególnie zapraszam do pomocy.Oświadczenie o przysiędze obywatelskiej
Ze względu na to, że uznaje przejście na nową stronę za akt teutonizmu. Od dzisiaj do grudnia nie wymagam składania przysięgi, ktokolwiek będzie czuł się Teutończykiem (lista obecnych obywateli + osoby które dopiero będą chciały dołączyć deklaracja o chęci dołączenia w Zamku Królewskim) będzie posiadał pełnie sprawowania funkcji publicznych. Ze względu na to że nie mamy jeszcze do pozwolę sobie zrobić to w formie takiej.Dekret Królowej Teutonii nr 10/2020
My, Joanna Izabela, z woli elektorów królowa Teutonii, wielka księżna Slavii i Enderasji, wielka księżna Awii. księżna Sangrii, palatynka Weyr-Benden, hrabina Loardii, lady protektor Nowej Teutonii, pani Srebrnego Rogu i Złotego Grodu, władczyni wszystkich teutońskich wysp etc. etc doceniając lojalność każdego Teutończyka postanawiamy:Art. 1.
Zwolnić z przysięgi obywatelskiej każdego obecnego obywatela teutońskiego działającego na terenie Unii oraz przyszłych chętnych do nabycia tego obywatelstwa.Art. 2.
Za chęć nabycia obywatelstwa uznaje się deklaracje w Zamku Królewskim na forum Teutonii.Art. 3.
Dekret wchodzi w życie z dniem jego publikacji, natomiast traci moc 1 grudnia 2020 r. -
@Joanna-Izabela o! To może i ja w końcu doczekam się lenna
-
@Mateusz-Wilhelm Wasza Królewska Wysokość oczywiście może liczyć na lenno w Teutonii. ;D
-
Prosiłabym o wysyłanie prośbę o obywatelstwo, kliknij w złóż wniosek. Pozwoli mi to nadać odpowiednie oznaczenie w systemie.
-
Czy bawiąc się w lenna będzie przewidziane specjalne miejsce na forum, gdzie każdy z posiadaczy swoich ziem mógłby zorganizować jakoś sobie wg własnego uznania pewną narrację... coś w ten sam deseń jak miało to miejsce na starym forum w KS pt. "Miejsca i instytucje" np. "Zamek Zielnyborski"?
-
@AJP Generalnie system lenny trzeba będzie pozmieniać, pojawiła się koncepcja żeby zamiast lenno nazwać to "ziemiami rodowymi", które mogą zmieniać swoje rozmiary (można będzie o nie walczyć lub zdobyć dodatkowe ziemie za zasługi), będzie to stała przeciwwaga do tymczasowych tytułów. Wysunięta też została propozycja od @Torkan-Ingawaar żeby rozmiar tych ziem miał wpływ na wagę głosu w senacie. Natomiast pomysł na razie swoją wygłaszam paru osobom, dostaje informacje zwrotną, wnoszę poprawki i zapełniam luki. Oczywiście wrzucę do konsultacji jak już w miarę będzie zwarty i gotowy oraz będę czekała na wasze zmiany lub całkowicie inne pomysły.
-
Wasza Królewska Mość,
nie ukrywam i nie ukrywałem, że obecna sytuacja jest dla mnie trudna. Oczywiście, pozostaję wierny Teutonii i Waszej Królewskiej Mości, lecz nie wykluczam, że w przyszłości będę chciał także pomóc innemu państwu.
Mam nadzieję, że nawet pomimo tej deklaracji będę wciąż mile widziany w Teutonii.