Nowelizacja Konstytucji - wprowadzenie języków urzędowych
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość Namiestniku ik Thórn-Mákovski,Chciałbym zaproponować przedstawioną już i konsultowaną zmianę Konstytucji. Nowelizacja zdefiniowałaby języki urzędowe Cesarstwa oraz ponadto wprowadziła symboliczną ochronę teutońszczyzny i zaakcentowała jej rolę w naszej kulturze.
Jeśli dobrze rozumiem zapisy Konstytucji, Rada musi najpierw przyjąć przedstawioną przeze mnie propozycję nowelizacji w głosowaniu (Art. 3, ust. 2). Następnie nowela powinna zostać poddana głosowaniu wszystkich obywateli (Art. 7, ust. 1). W związku z powyższym proszę Waszą Cesarską Mość o formalne zarządzenie głosowania w gronie Rady.
W treści preambuły zmieniłem tytuł namiestników z Ekscelencji na Łaskawość, czyniąc zadość opracowanej już tytulaturze.
Dekret Rady Cesarstwa
w sprawie języków urzędowychNa podstawie Konstytucji Cesarstwa Teutonii z 18 marca 2021 roku, art. 7, ust. 1 Rada Cesarstwa w składzie Jej Cesarskiej Mości Joanny Izabeli oraz Namiestników Cesarskich Jego Łaskawości Jahna Dagobarda ik Thórn-Mákovskiego i Jego Łaskawości Vladimira ik Lihtenštána wydaje niniejszy dekret.
Art. 1 [Języki urzędowe]
- W Konstytucji Cesarstwa Teutonii z 18 marca 2021 roku dodaje się punkt 3 w brzmieniu: „Językami urzędowymi Cesarstwa Teutonii są język teutoński i język polski. Wszystkie akty prawne wydawane są obligatoryjnie w języku polskim, fakultatywnie w języku teutońskim. Ponadto język teutoński podlega szczególnej ochronie jako manifestacja teutonizmu i narodowej dumy”.
- Numerację kolejnych ustępów zmienia się odpowiednio.
Art. 2 [Zakończenie]
Dekret wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
-
Tutaj nie mam nic do dodania oprocz tego, ze zmiana konsytutcji jak zawsze w drodze glosowania powszechnego trwajacego 5 dni
-
Podtrzymuję swoją aprobatę dla nowelizacji. Bez uwag.
-
Skoro cała Rada popiera nowelę, proszę Waszą Cesarską Mość @Joanna-Izabela o zarządzenie powszechnego głosowania.
-
Wyznaczam glosowanie do piatku godzina 19.00
@Juarez @Vladimir-ik-Lihtenštán -
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość ik Thórn-Mákovski,Jako pomysłodawca nie mogę zagłosować inaczej niż ZA projektem.
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość ik Lihtenštán,Głosuję ZA.
-
Wstrzymuje się
Wobec tego Rada przyjeła nowelizacje Konstytucji.
Ruszyło rownież glosowanie wsród obywateli trwajace 5 dni: