[Konsultacje] Medal Paniniego + odznaczenia Cesarstwa
-
Drogie współobywatelki i drodzy współobywatele,
Chciałbym, żeby osoby, które rozwijały język teutoński zostały w jakiś sposób uhonorowane. Mówię tutaj o tych wszystkich, którzy rozwijali słownik, tworzyli nowe teksty kultury. Uważam, że to niesamowite, że zawsze znajdowali się ludzie, którzy chcieli kontynuować rozpoczęte przeze mnie dzieło. Wiem, że swoją cegiełkę dołożyli na pewno @Torkan-Ingawaar, @Eugeniusz-Maat, @Juarez.
Jako uhonorowanie dla takich osób proponuję Medal Paniniego. Panini był pierwszy autorem sanskryckiej gramatyki. Uważa się go za ojca językoznawstwa. Jeśli macie innego, może mikronacyjnego, patrona, na cześć którego moglibyśmy nazwać to językowe odznaczenia, to proszę proponować.
Czy znalazłby się ktoś chętny, kto wykonałby baretkę ewentualnego odznaczenia? (Zerkam na @Cillian). To oczywiście nie jest projekt na cito.
Jeśli już mówimy o oznaczeniach, może warto byłoby, żeby Rada przyjęła na nowo w formie dekretu niegdysiejszą ustawę Senatu o odznaczeniach. Nie chcę jednak zgłaszać jeszcze formalnego projektu, bo może J. C. M. @Joanna-Izabela ma jakiś inny pomysł na system teutońskich odznaczeń.
Zapraszam wszystkich chętnych do konsultacji moich pomysłów.
-
Tutaj jak najbardziej popieram order dla jezyka teutonskiego.
W kwestii nowinek zastanwiam sie czy w jezeli w obecnym ksztalcie bedziemy stawiac na systm lenn i rodow wewnatrz Teutonii, ciekawym nie byloby stworzenie mozliwosci lokalnych miejszych ranga odznaczen. Jako mozliwosc dla odpowiednie utytulowanej osoby. Wtedy kazdy wiekszy rod ktory mialby odpowiednia utytulowanie moglby stworzyc swoj order rodowy z mozliwoscia jego nadawania za zaslugi dla rodu/czlonkow rodu.
-
@Vladimir-ik-Lihtenštán Mógłbym spróbować zaprojektować baretkę, jednak muszę przyznać że z baretkami nigdy nic się nie bawiłem i nie wiem jak to mogło by mi wyjśc.
Co do odznaczeń rodowych - jest to ciekawy pomysł ale zastanawiam się czy jakkolwiek byłby użyty. Oprócz Rodu Cesarskiego i Rodu Węża żaden inny ród niestety nie funkcjonuje.
-
@cillian Może Baron zaprojektować to, co uważa za słuszne. Nie chcę narzucać żadnych ograniczeń dla kreatywności. Możemy ten pomyśleć o czymś innym niż baretka. Może jakiś symbol, mała grafika, którą można byłoby sobie dodać do podpisu.
@Joanna-Izabela To całkiem ciekawy pomysł, ale jak zauważył Baron Saerucaeg obecnie z Cesarstwie mamy tylko dwa powszechnie uznane rody - Cesarski i Lichtensteinów-Wężów.
-
@vladimir-ik-lihtenštán natomiast zawsze jest to wartosc dodana nawet jezeli bedzie tylko marginalnie nadawana
-
System lenny i pewne przywileje dla lenników kojarzą mi się ze Świętym Cesarstwem Rzymskim Narodu Niemieckiego. Bezpośredni poddani cesarza byli faktycznie suwerennymi władcami w podległych sobie dziedzinach. Czy dobrze zgaduję, że taka jest wizja Teutonii u Waszej Cesarskiej Mości? Niekoniecznie mówię o "suwerenności" lenn, ale wielu przywilejach dla osób (od pewnej rangi) zarezerwowanych zazwyczaj dla władcy.
Dodam, że skoro Wasza Cesarska Mość ma tutaj swoją wizję odznaczeń, nie będę forsował dawnego systemu jako ogólnokrajowego.
-
Mialam taki zamiar zeby rody/osoby wystarczajaco zaangazowane mialy mocna sile nacisku na to co sie dzieje. Tak samo mocny prestiz w obrebie Teutonii.
Planowalam w tytulach zrobic nawet tak, zeby mozna miec lennika ktory uzyskiwalby rowniez jakies przywileje przez co mozna by bylo umacniac swoja wladze.
Dlatego prosilam @Trotyl o pomoc, poniewaz chcialam to zbalansowac na tyle, zeby nie mozna bylo miec miliona lennikow oraz zeby rozdzielnie wladzy wspolnie dalo wiecej wladzy, ale tez w przypadku buntu czy zmiany zdania mialo pewne konsekwencje.
-
Przedstawiam projekt dekretu o Medalu Paniniego. Jeśli mielibyśmy baretkę lub projekt medalu, moglibyśmy dodać je do dekretu.
Dekret Rady Cesarstwa
o Medalu PaninegoNa podstawie Konstytucji Cesarstwa Teutonii z 18 marca 2021 roku, art. 3, ust. 1 Rada Cesarstwa w składzie Jej Cesarskiej Mości Joanny Izabeli oraz Namiestników Cesarskich Jego Łaskawości Jahna Dagobarda ik Thórn-Mákovskiego i Jego Łaskawości Vladimira ik Lihtenštána wydaje niniejszy dekret.
Art. 1 [Przedmiot dekretu]
Niniejszy dekret ustanawia Medal Paninego oraz zasady jego nadawania i odbierania.Art. 2 [Medal Paninego]
Medal Paninego jest odznaczeniem Cesarstwa Teutonii nadawanym w uznaniu zasług położonych dla rozwoju, kultywacji, upowszechniania w Cesarstwie Teutonii i poza jego granicami języka teutońskiego.Art. 3 [Nadawanie Medalu Paniniego]
Medal Paniniego nadaje Rada Cesarstwa Teutonii w drodze postanowienia z własnej inicjatywy, na uzasadniony wniosek obywateli teutońskich lub na uzasadniony wniosek kawalerów i dam Medalu Paniniego.Art. 3 [Odebranie Medalu Paniniego]
Medal Paniniego odbiera Rada Cesarstwa Teutonii w drodze postanowienia:- z własnej inicjatywy, na wniosek obywateli teutońskich lub na wniosek kawalerów i dam Medalu Paniniego, jeśli kawaler lub dama Medalu Paniniego świadomie i umyślnie znieważył Cesarski Ród Harmeliuszowsko-Hergolienowi, Cesarstwo Teutonii, jego kulturę i dziedzictwo, zwłaszcza język teutoński.
- Na wniosek kawalera lud damy Medalu Paniniego.
Art. 4 [Skrót Medalu Paniniego]
Kawalerowie i damy Medalu Paniniego mają przywilej używania po swoim nazwisku skrótu MPanini.Art. 5 [Zakończenie]
Dekret wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia. -
w takim razie czekam czy @Cillian sprobuje sie podjac tematu
-
co do tej beretki, proszę wysłać mi jakieś sugestie w jakich kolorach lub czy dać do niej jakieś kolory. Przyda się ;d
-
@cillian Może w barwach teutońskiej szachownicy lub flagi. Może udałoby się na baretce umieścić imię patrona odznaczenia po teutońsku (poniżej)?
-
@Vladimir-ik-Lihtenštán będę szczery, nie podoba mi się ;d Wektoryzacja alfabetu może być jednak trudniejsza widąc jak mi to wychodzi, ale żeby nie było że siedze na dupie to mam coś tymczasowego
-
Nie wygląda źle. Można tylko usunąć tę środkową kolumnę, wtedy biały napis będzie na błękitnym tle.
-
Coś mi jednak nadal tutaj estetycznie nie pasuje, pobawie się później wektorkami i może coś się poprawi
-
@cillian Może udałoby się Baronowi zbliżyć do siebie znaki i znak samogłoski "a" przenieść bardziej nad spółgłoskę "p"?
-
a jakby zostawic tylko P w odznaczeniu?
-
pogrubiłem znaki, coś tam wyszło. Następnym razem Rada może zapłacić komuś spoza Cesarstwa by się bawić w Beretki ;d
-
@cillian I wygląda dobrze.
@cillian napisał w [Konsultacje] Medal Paniniego + odznaczenia Cesarstwa:
Następnym razem Rada może zapłacić komuś spoza Cesarstwa by się bawić w Beretki ;d
Nie rozumiem, skąd ten brak wiary we własne możliwości u Barona!