Wstępny zarys ziem rodowych i tytułów tymczasowych
-
Historycznie raczej się je zachowywało. Przykładowo ojciec księcia Filipa czyli grecki książę Andrzej został pozbawiony obywatelstwa Królestwa Grecji po tym, jak wykazał się debilizmem jako dowódca wojskowy, został wygnany, ale nie przestał być greckim księciem. U nas w Bialenii lenna i tytuły też zostają przy osobach tracących obywatelstwa i powiem Wam, że to się sprawdza. Spora część z nich po jakimś czasie wraca właśnie ze względu na zachowane lenno.
-
@Ametyst-Faradobus słuszne uwagi.
W takim razie widzę jedno chyba najprostsze i najlepsze wyjście: przy utracie obka traci się wyłącznie prawo głosu w senacie. To by było najlogiczniejsze i najbezpieczniejsze. -
Postawcie sobie podstawowe pytanie: jaką korzyść będziecie mieli z przejęcia/likwidacji lenna, którego pan przestał być obywatelem? Zagospodarujecie to lenno jako państwo? Zajmiecie się nim? Nie starczy ziem dla kogoś innego?
-
@ametyst-faradobus problemem raczej jest powiazanie lenn z silą głosu
-
Tu też nietrudno o precedens: po restauracji Burbonów i utworzeniu Izby Parów miejsca w niej bodajże jako jedyny francuski diuk nie otrzymał diuk d'Aubigny, a to z tego względu, że wówczas tytuł ten przynależał brytyjskiej rodzinie Lennox. Był on zatem Brytyjczykiem co nie przeszkadzało w dzierżeniu przez niego tytułu i dóbr we Francji, po prostu nie zasiadał we francuskiej izbie wyższej.
-
W takim razie trzeba zabezpieczyc po prostu zeby nie zasiadali w senacie
-
Wy planujecie mieć konstytucję czy jak jacyś wyspiarze?
-
@ametyst-faradobus Przecież my już dawno mamy konstytucje https://www.uniapanstw.pl/prawo/pokaz/61
-
No to wydaje mi się, że sprawa jest tu załatwiona:
Mandaty senatorskie mogą sprawować wyłącznie osoby posiadające prawo sprawowania funkcji publicznych.
Ewentualnie sobie doprecyzujcie, że tylko obywatele.
-
Szczerze, to chciałbym wyrazić jakąś opinię na ten temat, ale wszystko mi pasuje. Bardzo mi się podoba pomysł Natalii - no i fakt, nie powinno zabierać się lenna osobie nie aktywnej. Bo jeden, co by z tym korona miała zrobić a dwa, co jeśli ktoś wróci?