Obywatelstwo/prawa do sprawowania funkcji
-
Ze względu na dyskusje na temat obywatelstwa w Senacie tworze kolejny wątek do swojej koncepcji jak powinno to wyglądać. Kto powinien móc dostać obywatelstwo i też kto powinien móc sprawować funkcje publiczne (nie są to tożsame definicje).
Ze względu na wspólnotowy twór oczywistym dla mnie jest że nie ma ograniczenia dla obywatelstwa czy sprawowania funkcji w ramach innego obywatelstwa państwa unii. Natomiast do przedyskutowania jest reszta.
-
Może zaczniemy od rozpisania funkcji państwowych i wtedy zastanowimy się, które mogłyby być pełnione przez obywatela, a które wyłącznie przez Teutończyka?
-
Funkcje państwowe
Król/Cesarz
Osoby w Radzie Królewskiej/Cesarskiej
Senat
te traktuje jako funkcje publiczne -
@Joanna-Izabela Liderzy miast
-
Lider miasta nie jest funkcją publiczną i nie może stanowić prawa.
-
@Andrzej-Fryderyk no w nowym systemie może -> prawo miejskie
-
Czy to jest na pewno dobre i chcemy tego?
-
Jest to na pewno element dodatkowy, który warto przemyśleć a i tak akty prawa miejscowego są zawarte w konstytucji. Obecnie miast mamy 3 i nie sądzę, że będzie problem z brakiem obywatela jako lidera.
-
w systemie miasta nie mogę publikować aktów prawnych !!!
-
@Mateusz-Wilhelm Moja wina, natomiast nadal w konstytucji może
-
@Joanna-Izabela można zawsze nadać burmistrzowi uprawnienia w panelu kraju jako pracownikowi
-
@Mateusz-Wilhelm Tutaj by się przydało akurat dać dostęp tylko do jednej konkretnej kategorii w dp, nie do wszystkich krajowych
-
Akty prawa miejscowego = obecne Lokalne Okręgi Administracyjne.
-
@Joanna-Izabela napisał w Obywatelstwo/prawa do sprawowania funkcji:
Funkcje państwowe
Król/Cesarz
Osoby w Radzie Królewskiej/Cesarskiej
SenatKról/Cesarz - chyba nie wymaga komentarza. Wyłącznie ród Cesarski, chyba, że regencja.
Osoby w Radzie Królewskiej/Cesarskiej - Tu dałabym możliwość działania obywatelom.
Senat - wyłącznie Teutończycy -
@Natalia-Helena-von-Lichtenstein-Hergemon
gdybym był senatorem i obywatelem KT to... też uważałbym, że tron powinien zostać w Rodzie, ot taka tradycja.
Na chwile obecną mamy 3 członków Rodu w Teutonii i Maciej II w KD (więc odpada) więc 4 z czego Maciej i ja odpadamy bo nie jesteśmy obywatelami.
-
W takim razie trzeba ród rozmnożyć... <mruga do JCM Joanny>
-
Rozumiem, że Tron Cesarski jest utożsamiany z Rodem Cesarskim nie bez powodu, ale jestem sceptyczny co do tego, by tylko członkowie rodu mogli zostać Cesarzami. Co w przypadku, w którym żaden z członków Rodu nie chcę tronu? Cesarza powinniśmy wybierać tak jak obecnie Króla, czyli w wolnej elekcji.
-
@Cillian gdy żaden z członków nie będzie chciał, to wtedy wolna elekcja i problem rozwiązany
-
Zawsze można iść na kompromis Cesarz jest z rodu, a Namiestnik lub inna nazwa spoza rodu. Już tak kiedyś mieliśmy ale jeden Namiestnik się zbuntował.
-
@Cillian napisał w Obywatelstwo/prawa do sprawowania funkcji:
Co w przypadku, w którym żaden z członków Rodu nie chcę tronu? Cesarza powinniśmy wybierać tak jak obecnie Króla, czyli w wolnej elekcji.
Regencja w takim przypadku. A Ród Cesarski powinien dbać o ciągłość. W innym przypadku "znalazłoby się" potomka, który nie do końca byłby słusznie uznawany.
@Mateusz-Wilhelm napisał w Obywatelstwo/prawa do sprawowania funkcji:
@Cillian gdy żaden z członków nie będzie chciał, to wtedy wolna elekcja i problem rozwiązany
O nie, tylko nie wolna elekcja!