Wieści z zagranicy
-
Manifest Nowej Sarmacji
-
Kto wie, czy i dla Sarmacji takie otrzeźwienie nie będzie dobre. Diuk Zombiakow już dawno pisał o niesterowalności Sarmacji, ja bym do tego dodał zupełną bezpłciowość. Może teraz w mniejszym gronie i bez nadmiaru podmiotów, będą w stanie odpowiedzieć na pytanie, czym w ogóle jest i powinna być Sarmacja.
Tak jak sarmackiego imperializmu nie lubiłem (i dalej nie będę lubił, jeśli hydra podniesie głowę) i wiele lat z nim walczyłem, tak z umiarkowanym entuzjazmem przyjąłbym koronację jakiegoś Piotra III, który uczyni z Sarmacji normalny kraj, jedno z równorzędnych mocarstw mikroświata wielobiegunowego.
Jest jeszcze zbyt wcześnie, by przewidywać w jakim kierunku pójdą rozdzielone fragmenty byłego hegemona, ale zapowiada się interesujący spektakl.
-
@Andrzej-Swarzewski pst, Piotr III już był. To pierwszy Książę Sarmacji odwołany w referendum.
-
O, rzeczywiście, nie zapadł mi w pamięci. No to Piotr IV, ale nawiązujący do dziedzictwa tylko dwóch pierwszych Piotrów.
-
JKW Andrzej Fryderyk abdykuje:
-
@Joahim-von-Ribertrop Witaj!
Wspaniałe wiadomości! jak zawsze.
Budzisz się z hipnozy i dołączasz do wymiaru rzeczywistości, przeżywasz apokalipsę co oznacza ujawnienie, odkrycie prawdy i zakończenie twojego cierpienia.
-
@Andrzej-Swarzewski napisał w Wieści z zagranicy:
@Joahim-von-Ribertrop Witaj!
Wspaniałe wiadomości! jak zawsze.
Budzisz się z hipnozy i dołączasz do wymiaru rzeczywistości, przeżywasz apokalipsę co oznacza ujawnienie, odkrycie prawdy i zakończenie twojego cierpienia.
Nie wiem o co wam chodzi, ale OK.
-
-
No akurat to co się dzieje w KS to chyba wszyscy będą przez dłuższy czas śledzić I czekać bo jak wiadomo pycha kroczy przed upadkiem.
-
Ksiestwo Sarmacji doczekało się nowej Rady Ministrów i Kanclerza http://prawo.sarmacja.org/akt,11887.html
-
@Grzegorz-Tomasz-Jakub-Czartoryski
-
@Grzegorz-Tomasz-Jakub-Czartoryski o, Burbon się wynurzył na powierzchnię, właściwy człowiek na właściwym miejscu
-
Piotr de Zaym twierdzi że ma prawa do całej Awary i że może je oddać Sarmacji.
-
Wiecie myślę że wszystko jest oparte na złości, chęci wyżycia się i szukaniu winnych we wszystkich tylko nie w sobie. Teraz będą wymyślać co by tu zrobić, żeby pokazać swoją wyższość i próbować zrobić nam na złość. Problem w tym, że na tym się nie da budować (co już przerabialiśmy w kontekście państw stowarzyszonych), a ostatecznie rozwala wewnętrznie. Mam nadzieje, że mimo wszystko dojdzie do opamiętania się i zaczną robić coś konstruktywnego. Ze strony UP chciałabym żeby też nie robić tam zbytnich tarć i pozbyć się "sarmackiej mentalności" bo u siebie też mamy wiele do roboty.
-
@Joahim-von-Ribertrop napisał w Wieści z zagranicy:
Piotr de Zaym twierdzi że ma prawa do całej Awary i że może je oddać Sarmacji.
De Zaym czy jak się ten starszy pan o zaczątkach demencji teraz nazywa, z takim argumentem wyjeżdża ilekroć pojawia się temat Awary. Robi to, chociaż za każdym razem wszyscy mają to w dupie. Robi cały czas to samo licząc, że tym razem osiągnie to odmienny efekt, niż za razem poprzednim. Można to nazwać iteracją Zayma.
Problem z Piotrusiem polega na tym, że za wszelką cenę chce być w centrum wydarzeń i czuć się potrzebny. To jest typowa upierdliwość starszego człowieka, który nie rozumie już, że peron mu odjechał i czas zrobić miejsce ludziom młodszym i świeższym od siebie. Myśli, że jego pomysł jest tak genialny i błyskotliwy, że olśni wszystkich i zamknie usta krytykom.
Deluzje starszego człowieka nie są problemem. Trzeba wysłuchać bredzenia alzheimerowca, najlepiej zmienić temat i pocieszyć się, że już niedużo tego zostało. Większym problemem jest to, że Sarmaci cynicznie wykorzystują nieporadnego dziadka do swoich celów czyniąc z niego pośmiewisko w zamian za złudne poczucie posiadania wpływu na cokolwiek.
Do tego dorzućmy jeszcze spasionego pedałka z jakiejś wiochy w Polsce powiatowej, który ekscytował się swoim opelkiem i możemy wystawić Muppet Show 2: Sarmacja at its finest!
-
Dzień dobry. Czy oprócz Sarmacji nie ma już nic w mikroświecie?
-
@Robert-Fryderyk można przecież o innych państwach też pisać, nie mam nic przeciwko
Tymczasem w Leocji można zaobserwować boom aktywnościowy, który prawdopodobnie ma związek z powrotem Helwetyka Romańskiego.
-
Info z Bialenii:
"Informuję, że od 15.10.2020, od godziny 20.00 urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej pełni Ametyst Faradobus.
Na stanowisko Wiceprezydenta Republiki Bialeńskiej mianowany został Ronon Dex (z pozostawieniem na stanowisku Dowódcy Sił Zbrojnych RB oraz nadzorem nad Kancelarią do Spraw Wewnętrznych),
Osobistym sekretarzem Prezydenta Republiki Bialeńskiej (w randze ministra) został Karol Medycejski.
Jednocześnie Prezydent RB mianował ponownie na Przewodniczącego pro tempore Zgromadzenia Narodowego Republiki Bialeńskiej - Joahima von Ribertrop."
-
Surmenia ma zostać przywrócona jako królestwo, póki co korzystają z gościnności skarlandzkiego forum.
-
Pozwoliłem sobie skopiować post Janusza Zabieraja z wieściami z Rotrii:
Annuario Pontificio
Wieści z Państwa Kościelnego Rotria
z dnia 29 października AD MMXXSprawy polityczne
Jego Świątobliwość Jan III rozpoczął swój pontyfikat od nominacji na urzędy kurialne i inne stanowiska państwowe. Kamerlingiem został kard. Aureliusz Medycejski Zep SJ, Sekretarzem Stanu i Ekonomem Patriarszym bp Stanisław Dmowski, Wikariuszem Generalnym kard. Mikołaj Dreder SJ, Wielkim Inkwizytorem bp Janusz Adam Zabieraj SJ, Prefektem ds. Kościoła i Duchowieństwa bp Adalbertus Pronobis Piccolomini, Prefektem ds. Dyscypliny ks. Gagik Bagratyda.
Sprawy kościelne
Trwa Sobór Florencki III. Nowym Legatem Soborowym został ks. Gagik Bagratyda. Toczą się dyskusje na temat kształtu Kurii Rotryjskiej oraz systemu gospodarczego. Kard. Mikołaj Dreder SJ przedstawił niezwykle interesującą propozycję nowej rotryjskiej gospodarki. Trwa głosowanie nad utworzeniem Kongregacji ds. Rozkrzewiania Wiary, na której czele miałby stać świecki i która zajmowałaby się działalnością misyjną Kościoła Rotryjskiego, dbaniem o dobry PR Rotrii za granicą oraz dobre relacje między wiernymi a ordynariuszami Kościołów Partykularnych.
Kongregacja ds. Kościoła i Duchowieństwa prowadzi proces kreacyjny Ottona Kenta na Patrona Kościoła. Etap kurialny został pozytywnie oceniony przez Jego Świątobliwość Jana III. Rozpoczęto etap biograficzny. Prefekt - biskup Pronobis Piccolomini przedstawił krótką biografię kandydata i wzywa do jej uzupełnienia.
Sprawy naukowe i kulturalne
W Rotrii toczy się dużo dysput, także na tematy realne (sprawa ks. Woźnickiego, strajki kobiet). Codziennie panuje duży gwar w Karczmie pod Mitrą i Pastorałem oraz w Winiarni u Bernarda. Ponadto otwarty został we Florencji z inicjatywy kard. Aureliusza Medycejskiego Zepa Klub Księgarza. Jego dyrektorem jest Jan Rodzeń. W nim rozmawiać można na tematy literackie. Zaś w Saunarium Bolońskim można się wypocić i szczerze porozmawiać o życiu.