Struktury w ramach Unii
-
Ze względu na to że oficjalnie mamy 3 Unijne organy: Rade Ministrów, Wspólne Zgromadzenie i Trybunał Sprawiedliwości. Musimy obecnie ustalić zasady uczestnictwa w nich.
O ile Rada Ministrów jest dość łatwa ponieważ głową państwa jestem ja to potrzebujemy wypracować reguły dla Wspólnego Zgromadzenia i Trybunału Sprawiedliwości.Chciałabym poznać wasze koncepcje na te dwa organy zanim przedstawię swoją. Unia nie może pracować bez wypełnienia struktur dlatego tez prosiłabym o w miarę sprawne dzielenie się pomysłami.
-
@Joanna-Izabela napisał w Struktury w ramach Unii:
Ze względu na to że oficjalnie mamy 3 Unijne organy: Rade Ministrów, Wspólne Zgromadzenie i Trybunał Sprawiedliwości. Musimy obecnie ustalić zasady uczestnictwa w nich.
O ile Rada Ministrów jest dość łatwa ponieważ głową państwa jestem ja to potrzebujemy wypracować reguły dla Wspólnego Zgromadzenia i Trybunału Sprawiedliwości.Dobrze, że zaznaczyłaś:) Proponuje aby do WZ byl delegowany Marszalek Senatu
-
@Mateusz-Wilhelm
Mam nadzieje stryju ze jeszcze masz koncepcje na Trybunał! -
Do Wspólnego Zgromadzenia powinien zostać wybierany jeden z senatorów przez Senat/Cesarza, w przypadku braku chętnych Marszałek Senatu. Co do Trybunału Sprawiedliwości, mam wrażenie że Asesor/Sędzia wybierany z grona kandydatów przez Cesarza byłby najlepszym pomysłem zamiast pozostawiać tą sprawę w rękach Senatu.
-
Wprowadzil bym nutkę demokracji w kwestii przedstawicieli do Trybunału, chodzi przecież o to aby byli to ludzie niezależni od wladz krajowych.
Przedstawiciela do WZ także z wyborów na kadencję powiedzmy 3 miesiace z zaznaczeniem iż jego decyzje muszą być konsultowane z senatem KT
-
@Mateusz-Wilhelm Obawiam sie ze konsultacja z senatem to za dlugo by to trwało
-
Uważam, że konsultacja z Senatem to ciekawe rozwiązanie, która zwiększy wydatnie prestiż tej instytucji. Jednocześnie polityka na szczeblu unijnym nie wymaga szybkich i pochopnych decyzji, a Senat jest w stanie w relatywnie krótkiej perspektywie kilku miesięcy służyć każdorazowo radą i swoją mądrością, jakże niezbędną Przedstawicielowi.
-
A może do WZ oddelegować mera Stolicy lub innego miasta- w końcu czemu to nie samorządowcy mają tam nas reprezentować ?
Co do TS sadze że Senat powinien wybrać delegata, jeśli oczywiście takowy się zgłosi.