Waleczny zakon kobiecy
-
-
Mnie chyba 2 najbardziej się podoba
-
@natalia-helena-von-lichtenstein a moje pytanie czy lenno czy lokalny okręg administracyjny?
-
@joanna-izabela Wydaje mi się, że raczej lenno. Zakon ma być suwerenny, więc chyba powinien dysponować swoimi dobrami.
-
@natalia-helena-von-lichtenstein Lokalny okreg tez to daje tylko o ile lenna nie mozna przekazac, o tyle okreg moze miec innego zarzadce
-
@joanna-izabela To zostańmy przy okręgu. Nie zawsze będę mogła pełnić rolę Przeoryszy.
-
Moi Drodzy,
Czas odkopać wątek dotyczący Zakonu.
@Akrypa-Ali-Shariati jeśli jesteś dalej zainteresowana rozwijaniem zakonu, daj znać, ponieważ czas na dopinanie spraw.
Zakon zostanie pobudzony do życia w najbliższym czasie, a potem będziemy ustalać pozostałe szczegóły dotyczące całego zakonu.
Oczywiście zapraszam do dyskusji i współpracy wszystkich zainteresowanych, nawet płci męskiej. @Heinz-Werner-Grüner
-
@nurdrun-von-lichtenstein o Wielce Litościwa Przeoryszo, Twój marny powiernik zawsze do usług...
-
Powracając do opracowywania Zakonu Joannitek, chciałabym przejść do symboliki.
Idea jest taka, żeby w herbie znajdował się miecz i jakieś odniesienie do Teutonii, np. Lew teutoński.
Poniżej przedstawiam kilka herbów, które znalazłam i które mogłabym przerobić na potrzeby zakonu.
Co o nich myślicie? Pytanie kieruję również do @Ametyst-Faradobus , który niejednokrotnie zaimponował mi wiedzą
- Najbardziej spodobał mi się ten herb:
Przedstawiałby Joannitkę z mieczem. Zmieniłabym tylko kolorystykę, czyli tło jak w herbie Teutońskim, strój można by też w inne kolory pomalować. Symbolika koła też mi się podoba, ponieważ Joannitki są jednostką dyplomatyczną, więc są często w podróży.
Ewentualnie jeśli nie ten, to rozważam poniższe:
-
Miecz i klucze - bo klucze chyba występowały w symbolice teutońskiej?
-
Tutaj mamy świętą aureolę, miecz i rycerza, który ma długie włosy więc mógłby występowac jako kobieta.
- Lew z mieczem oczywiste odniesienie:
- Najbardziej spodobał mi się ten herb:
-
Najbardziej podoba mi się pierwszy herb. Co do natmiast kluczy to nie jest to o tyle symbol teutoński, co klucze występują w moim herbie
Tutaj podrzucam jeszcze herby z zakonnica -
Po długiej i wyczerpującej pracy, prezentuję Wam herb zakonu:
Dla porównania wersja oryginalna, na której pracowałam:
Zastanawiam się jeszcze tylko nad tym, czy nie dodać więcej pazura i nie wykonać na nodze zakonnicy tatuażu. Pomysły na tatuaż: lew, sztylet, krwawa łza.
-
@nurdrun-von-lichtenstein lew bedzie teutonski, sztylet bardziej mowil czym sie zajmuje zakon