Przenosiny do Srebrnego Rogu
-
@ametyst-faradobus Mój ulubiony
-
@Joanna-Izabela Nie mam nic do waszej wyprowadzki z mojego miasta, jednakże mam takie małe pytanko - co się zrobi w takim razie z Zamkiem w Złotym Grodzie po opuszczeniu przez WCM?
-
To jest w ogóle ciekawa sprawa, kiedy głowa państwa zmienia rezydencję. Na przykład kiedy stolicę Kazachstanu została przeniesiona z Ałmaty do Astany to stary pałac prezydencki zachował status, ale w praktyce stał się muzeum. Wawel był oficjalnie główną rezydencją króla Polski aż do trzeciego rozbioru, ale de facto był zapuszczony i zagrzybiony.
-
@grzegorz-tomasz-jakub-czartoryski Zakon Joannitek być może tam się osadzi.
-
@grzegorz-tomasz-jakub-czartoryski są dwie opcje albo Natalia zrobi tam zakon joannitek albo zrobi sie rezydencje letnią - tak jak Balmoral Elzbiety II
-
-
@heinz-werner-grüner Ja już mówiłem, że musi być Szunbrun, całe mirko będzie robić sobie u nas zdjęcia na insta. Zresztą nie tylko insta, każdy kto chce się oświadczyć, jak bozia przykazała, pod Ajflą, musi najpierw wziąć wybrankę pod Szunbrun.
-
@wojciech-hergemon Jakby nie patrzeć to Pałac Schönbrunn jest już siedzibą jednego cesarza, no chyba, że o czymś nie wiem i cesarzowa zamieszka z cesarzem.
-
@heinz-werner-grüner Chyba nie poznałeś jeszcze charakteru JCM. Cesarz z Cesarzową.
-
@wojciech-hergemon ależ owszem poznałem, ale nie sądzę, że JCKM da się "wyplenić" ze swojego pałacu. Co innego gdyby JCM "wpadła by" z wizytą...
-
Peterhof jest calkiem ladny też
-
I w sumie całkiem świeży, bo to odbudowane po wojnie
-
@ametyst-faradobus zaskakuje mnie ta wiedza historyczna zeby nie bylo pozytywnie!
-
@joanna-izabela byłem tam kiedyś to mi pokazali wszystko dokładnie. Wspominałem już gdzieś, że tam do dziś jedna ściana potrafi kipić od złota, a sąsiednia dalej betonowa xD
-
@ametyst-faradobus to tej betonowej nie chcemy
-
Na przykład takie ujęcie jest iście cesarskie. Myślę, że z daleka nawet jak to byłoby z kartonu to i tak wygląda przepięknie.
@Ametyst-Faradobus a to w lewym górnym rogu to sobór? -
@heinz-werner-grüner napisał w Przenosiny do Srebrnego Rogu:
@Ametyst-Faradobus a to w lewym górnym rogu to sobór?
cerkiew dworska, obecnie katedra biskupa pomocniczego eparchii petersburskiej, fajna, ale w środku nie byłem. Za to niektóre z fontann atakują z boki - idzie człowiek przez park i wychodzi mokry. Śmieszna sprawa.
Ogółem w Peterhofie są ponoć najgorsze akademiki Uniwersytetu Petersburskiego i jeśli ktoś rozrabia w tych lepszych to mu grożą właśnie "zsyłką do Peterhofu"
-
Sama bryla i ogrody jednak sa piekne, wydaje mi sie ze idealne na palac ;d
-
@joanna-izabela Też mi się podoba. Brałabym
-
@joanna-izabela jedyne co to pamiętajcie, że to jednak leży pod miastem i bezpośrednio nad zatoką. To drugie stanowi właściwie istotę całego założenia. Plusem jest to, że to nie tyle pojedynczy pałac co raczej cały kompleks.
A tak nawiasem mówiąc to Piotr Wielki i tak rzadko tam siedział - w pałacu mieszkała jego żona, a on sam w osobnej chacie na wzór niderlandzki. Katarzyna codziennie tam przychodziła, aby mu gotować.