2RLiJ - OS 1 - Szczyt Przywódcy – Góra Odolana
-
2. Löwe und Einhorn Rallye 1921
2. Rajd Lwa i jednorożca1921 /2021Dzień I
Odcinek Specjalny nr 1
Trudność II14. maja. 1921 (2021) roku. godzina 23:08 (czas trwania 2:08)
Szczyt Przywódcy – Góra Odolana:
"Góry Smocze, majestatyczne pasmo na południu Sclavinii, od zawsze budziły respekt okolicznych mieszkańców. Piętrzące się wysoko ponad horyzont formacje skalne, w wysokich partiach przyprószone nigdy nie topniejącym śniegiem, w niższych zaś ,porośnięte gęstymi lasami i przeorane krwioobiegiem pędzących szaleńczo potoków. Niejeden stracił głowę dla ich uroku, dając się uwieść opowieściom o przeróżnych dziwach i skarbach kryjących się na niezdobytych zboczach i w zapomnianych dolinach. Niejeden też zniknął tu bez wieści, gdyż przy złej pogodzie, miejsce to jest wyjątkowo groźne, zdradliwe i nie tolerujące nieproszonych gości.
Pierwszy etap rajdu to odcinek wiodący od Szczytu Przywódcy do Góry Odolana. Szczyt Przywódcy to wyjątkowe miejsce dla historii Sclavinii. To właśnie tu, pewnej ciemnej, zimowej nocy, wśród trzaskającego mrozu, dobiegającego z daleka zawodzenia wilków oraz ryku zbudzonych nagle ze snu brunatnych niedźwiedzi, przyszedł na świat Ukochany Przywódca Ostatecznej Krucjaty - Młynek Kawowy. Według legendy, gdy się to stało, choć była sroga zima i środek nocy, na górze zakwitły różnokolorowe, przepięknie pachnące kwiaty, a ptaki zaczęły mówić ludzkim głosem, śpiewając pieśni o przyszłej wielkości Przywódcy i wielkiej radości, jakiej zazna Sclavinia pod Jego przewodnictwem.
Góra Odolana to z kolei najwyższy szczyt masywu Gór Smoczych. Starzy górale powiadają, że gdy Odolan Zwitariusz chodził po Sclavinii, wszedł na tutejszy szczyt, chcąc chociaż przez chwilę być ponad wszystko inne i popatrzeć na otaczające go sprawy z najszerszej możliwej perspektywy. Gdy zaś z samego wierzchołka spoglądał na otaczającą go krainę, w pewnym momencie zauważył znajdujące się na zboczu nieopodal, gorejące wejście do piekła. Nie bojąc się złego, zajrzał tam, a diabły wszelkiej maści, gdy tylko go zobaczyły, zaczęły lamentować i skarżyć się na swój nędzny los. Odolan posłuchał tych piekielnych żali, pokiwał głową ze zrozumieniem i odrzekł zafrasowany, że wprawdzie on nie może im pomóc, ale coś mu się tak widzi, że w Gellonii byłoby im jak w domu. Diabły ucieszyły się i wyniosły się z góry, a gdy wzlatywały hen wysoko w przestworza, na niebie pojawiła się piękna, różnokolorowa łuna. Tak oto Odolan zasłynął jako ten, który posłał diabły do diabła. Nie wiadomo ile w tym prawdy, ale faktem jest, że co jakiś czas, nad szczytem góry można obserwować zjawisko podobne do zorzy polarnej, a okoliczni powiadają, że jeśli się lepiej przyjrzeć, na wierzchołku da się wtedy wypatrzyć też ciemny zarys męskiej postaci machający diabłom na pożegnanie."Łącznie do pokonania było 80km.
- - - - - - - - - - -|
UWAGA: TO ODCINEK SPECJALNY NR 1, 2. LöWE UND EINHORN RALLYE 1921- TUTAJ KIEROWCY DOKONUJĄ WPISU NA FORUM O WSKAZANEJ POWYŻEJ DACIE I GODZINIE. TANKOWANIE JEST ZABRONIONE.Premie Czasowe (poziom trudności II)
1miejsce: -6min.
2miejsce: -4min.
3miejsce: -2min. -
Ja już jestem
-
jestem
-
Dobry wieczór!
-
Przybywam!
-
Ziummmmmm
-
Wziuuum!
-
Na słuchawkach "A ja cię lubię, aż za bardzo i myślę już o ślubie... po czym "onward to victory"... Dla wszystkich tych co na "Ramadanie"...
Eid Mubarak.Jedziemy dalej... Gruner Rennsport-Puch stara się jak może.
Gdzie jest @Taddeo-von-Hippogriff-Piccolomini ?! -
Brum Brum Brum!
-
Wzium!
-
Pangard Petrowicza na 1 punkcie kontrolnym.
-
Jestem
-
Jedziemy dalej
-
Także i ja jestem.
-
Dojechałem i idę spać.
-
Klasyfikacja na szybko po OS1 - niepełne
-
spoznienie ale jestem
-
Przybywam!
-
Jestem
-
@anton-sokolov JUż tu byłeś Herr Professor. Nie trzeba dwa razy.