Obywatelstwo/prawa do sprawowania funkcji
-
@Mateusz-Wilhelm Tutaj by się przydało akurat dać dostęp tylko do jednej konkretnej kategorii w dp, nie do wszystkich krajowych
-
Akty prawa miejscowego = obecne Lokalne Okręgi Administracyjne.
-
@Joanna-Izabela napisał w Obywatelstwo/prawa do sprawowania funkcji:
Funkcje państwowe
Król/Cesarz
Osoby w Radzie Królewskiej/Cesarskiej
SenatKról/Cesarz - chyba nie wymaga komentarza. Wyłącznie ród Cesarski, chyba, że regencja.
Osoby w Radzie Królewskiej/Cesarskiej - Tu dałabym możliwość działania obywatelom.
Senat - wyłącznie Teutończycy -
@Natalia-Helena-von-Lichtenstein-Hergemon
gdybym był senatorem i obywatelem KT to... też uważałbym, że tron powinien zostać w Rodzie, ot taka tradycja.
Na chwile obecną mamy 3 członków Rodu w Teutonii i Maciej II w KD (więc odpada) więc 4 z czego Maciej i ja odpadamy bo nie jesteśmy obywatelami.
-
W takim razie trzeba ród rozmnożyć... <mruga do JCM Joanny>
-
Rozumiem, że Tron Cesarski jest utożsamiany z Rodem Cesarskim nie bez powodu, ale jestem sceptyczny co do tego, by tylko członkowie rodu mogli zostać Cesarzami. Co w przypadku, w którym żaden z członków Rodu nie chcę tronu? Cesarza powinniśmy wybierać tak jak obecnie Króla, czyli w wolnej elekcji.
-
@Cillian gdy żaden z członków nie będzie chciał, to wtedy wolna elekcja i problem rozwiązany
-
Zawsze można iść na kompromis Cesarz jest z rodu, a Namiestnik lub inna nazwa spoza rodu. Już tak kiedyś mieliśmy ale jeden Namiestnik się zbuntował.
-
@Cillian napisał w Obywatelstwo/prawa do sprawowania funkcji:
Co w przypadku, w którym żaden z członków Rodu nie chcę tronu? Cesarza powinniśmy wybierać tak jak obecnie Króla, czyli w wolnej elekcji.
Regencja w takim przypadku. A Ród Cesarski powinien dbać o ciągłość. W innym przypadku "znalazłoby się" potomka, który nie do końca byłby słusznie uznawany.
@Mateusz-Wilhelm napisał w Obywatelstwo/prawa do sprawowania funkcji:
@Cillian gdy żaden z członków nie będzie chciał, to wtedy wolna elekcja i problem rozwiązany
O nie, tylko nie wolna elekcja!
-
Zgadzam się z powyższym - ustalmy to, że Cesarz pochodzi jedynie z Rodu Cesarskiego, krew Hergoliena. Jeśli ustępujący Cesarz nie jest w stanie wyznaczyć następcy, to wskazuje Namiestnika, który przejmie stery na określony czas. Stroniłbym jednak od rozwiązania pokroju wolnej elekcji.
Senat - Teutończycy posiadający status obywatela.
Rada - Teutończycy + obywatele Unii. -
@Ramael napisał w Obywatelstwo/prawa do sprawowania funkcji:
Zgadzam się z powyższym - ustalmy to, że Cesarz pochodzi jedynie z Rodu Cesarskiego, krew Hergoliena. Jeśli ustępujący Cesarz nie jest w stanie wyznaczyć następcy, to wskazuje Namiestnika, który przejmie stery na określony czas. Stroniłbym jednak od rozwiązania pokroju wolnej elekcji.
Senat - Teutończycy posiadający status obywatela.
Rada - Teutończycy + obywatele Unii.Także skłaniałbym się ku temu rozwiązaniu wystarczy popatrzeć do czego doprowadziła wolna elekcji w KS
-
Według mnie obywatelem mógłby zostać każdy kto wyrazi taką chęć publicznie, składając stosowną deklarację we wskazanym dziale. Sam proces winien polegać na krótkiej autoprezentacji przed majestatem władcy, który następnie orzekłby czy zgadza się na nadanie obywatelstwa teutońskiego, czy też nie, posiłkując się również opinią członków Rady (jeśli Rada by w ogóle istniała). Gdyby sama autoprezentacja pozostawiała by jeszcze jakieś wątpliwości to władca ewentualnie miałby prawo dopytać kandydata o drążące monarchę kwestie. Jeśli zgoda zostałaby udzielona, władca dekretem nadaje obywatelstwo. W przeciwnym razie, po odczekaniu ustawowych 2-3 dni, dana osoba mogłaby się ubiegać ponownie o nadanie obywatelstwa.
W przypadku osób ubiegających się o obywatelstwo teutońskie, a posiadających obywatelstwa państw obcych, bądź osób, którym w przeszłości obywatelstwo to zostało odebrane, decyduje Senat większością głosów na wniosek władcy.Dla mnie, jako Teutończyka, Ród Cesarski jest żywym symbolem ciągłości władzy monarszej w Teutonii, dlatego pomysł zastrzeżenia tronu wraz z tytułem tylko i wyłącznie dla członków Rodu jak najbardziej popieram. Natomiast osobom nie wywodzącym się z Rodu Cesarskiego niech przysługuje tytuł Namiestnika (lub Lorda Namiestnika), jak niegdyś.
Wolna elekcja kompletnie mnie nie przekonuje.
Co do Rady i Senatu, bezapelacyjnie, Rada dla Teutończyków i obywateli Unii zaś Senat wyłącznie dla Teutończyków posiadających status obywatela.
-
Robimy problemy tam gdzie nie trzeba, skoro w dawnym miejscu było wiadomo kto gdzie i czym może się zajmować...to czemu teraz będzie problem z podziałem funkcji ?