Nowe forum, nowa Teutonia.
-
Pozwolę sobie dorzucić własne trzy grosze.
Uważam, że powrót do idei cesarstwa, nawet jeśli byłoby to tylko puste słowo i zmiana tytułu, jest jednak nawiązaniem do czasów pełnej niepodległości. To prawda, że nie ma wśród nas nikogo, kto pamiętałby tamte czasy, niemniej, jak wspomniałem, chodzi o pewien symbol. Drugie Cesarstwo Teutonii toy to nowy rozdział w historii.
-
@Vladimir-ik-Lihtenštán, nawet nie wiesz, jak ogromnie się cieszę, widząc Cię w naszym gronie. Liczę cicho, że ten nowy rozdział w naszej historii to także szansa na lekką rewolucję w naszej teutońskiej sferze kultury. (Tak, puszczam oko w Twoim kierunku).
Tak, może to czas i pora na Drugie Cesarstwo. Myślę, że nasza monarchini ma zielone światło na rozpoczęcie konsultacji społecznych na ten temat. Jest w narodzie gotowość.
-
Ja tutaj tylko obserwuję
-
@MvL obserwuj, obserwuj
-
@MvL Niby cichaczem i całkiem niewidoczny, ale jednak obecność odnotowana.
-
@MvL Mam nadzieję, że nie tylko. Zmiany ustrojowe są proponowane wiec chciałabym znać jak najwięcej opinii
-
Przeszedłem na v-emeryturę już +/- 6 lat temu. O tamtej chwili jestem tak bardzo "nie na czasie" z wydarzeniami, że wątpię aby moja opinia wpisywała się w obecne realia ;). Nawet jeśli od czasu do czasu zaglądałem, aby sprawdzić co w KT słychać.
-
No dobrze, skoro chcemy cesarstwa to chłodne pytanie z mojej strony... Jaka jest różnica pomiędzy prowincją, a później państwem stowarzyszonym w KS, a unionistami w związku z Baridasem, Dreamlandem i Sclavinią? Czy funkcjonując jako cesarstwo nie powinniśmy cieszyć się pełną autonomią? Tzn. wiem, że wszyscy sobie jesteśmy równi itp. ale jednak przeskoczyliśmy trochę z kwiatka na kwiatek. Dalej jesteśmy w związku, choć na innych regułach, które w sumie pozwalają na powstanie drugiego cesarstwa (bo ten pomysł zdecydowanie bardziej mi się podoba), ale jakby się zastanowić to wprowadzenie ustroju cesarstwa, teoretycznie również i było możliwe w KS. Z punktu widzenia narracyjnego jest to bardzo dobry moment na taką zmianę, potrzeba jednak wypracować konkretne reguły funkcjonowania nas jako cesarstwa w unii państw. Na razie nie jestem przekonany na 100%, czy właśnie cesarstwem powinniśmy się nazywać będąc w tejże unii?
-
Równica jest prosta; prowincja nie była niepodległa, państwo stowarzyszone nadal mentalnie miało nad sobą Sarmacje mimo iż było niepodległe, obecnie jesteśmy niezależni całkowicie. Celem Unii było żeby żadne z państw się nie wtryniało drugiemu. Jesteśmy taką Unią Europejską, Polska mimo iz w UE jest traktowana jako osobny twór i takim państwem jest Teutonia w Unii. Nie jesteśmy stowarzyszeni z nikim "większym".
-
Nawet w UE są państwa równe i równiejsze, zawsze jest ktoś kto próbuje narzucać swoją wolę, bo jest większy, silniejszy, wydaje mu się, że wie lepiej itp. W przełożeniu na nasze prędzej czy później ktoś zapragnie przedkładać swoje racje bo będzie miał więcej obywateli, większą aktywność, będzie wiedział lepiej itp. No i fundamentem jest (chociaż przyznaję, że nie miałem czasu jeszcze zapoznać się z całym nowym forum) czy i w jakim zakresie będziemy prowadzić wspólną politykę wewnętrzną i zewnętrzna? Czy każdy sobie rzepkę skrobie?
-
Polityka zewnetrzna jest wspólna, polityka wewnętrzna jest oddzielna ale postanowiliśmy nad wspólnym wojskiem i sądami ( z czym kodeksy karne są oddzielne więc sąd orzeka na podstawie kodeksu krajowego). Nadal każde państwo ma 1 glos w parlamencie i 1 głowę państwa w RM, nie da się nic zrobić bo "aktywniejszy" czy "silniejszy".
-
OK mam nadzieję, że w niedługim czasie wszystko zostanie odpowiednio zarysowane gdzieś na forum.
A dopytam jeszcze czy jest może jakiś plan przeniesienia / utworzenia instytucji, artykułów, uzbieranych znaczków lub libertów (przekonwertowania) z KS do UPN czy raczej traktować to jak i cały dorobek jako definitywny przepad?
-
Liberty są przenoszone, znaczków raczej nie możemy(prawa autorskie). Artykuły mamy zachowane, instytucje będą do utworzenia już w systemie (nie rozmawiałam o tym ale propozycja jest warta rozważania że może @Mateusz-Wilhelm zwolni z opłat za instytucje które były w KS). Generalnie mała poprawka z polityką zagraniczną, kraje mogą ją prowadzić, było małe nieporozumienie.
-
Mnie osobiście interesuje kwestia kontynuowania prac nad rozwojem języka teutońskiego. Zastanawiam się czy nie "przepisać" wszystkich materiałów z artykułów Vlada oraz wątków na forum KT i ALUL w jeden zbiór żeby wszystkie były pod ręką. Kopie gramatyki i podręcznika do samodzielnej nauki posiadam na swoim dysku w razie czego.
@Eugeniusz-Maat , nadal masz w sobie zapał lingwistyczny?
@Vladimir-ik-Lihtenštán , czy w razie "W" będzie można liczyć na Twoją pomoc/krytykę?
@Joanna-Izabela @Andrzej-Fryderyk , czy istnieje możliwość przeniesienia/odtworzenia słownika wraz z bazą tłumaczeń? -
@Juarez tak. Słownik jest całkowicie naszym oprogramowaniem i mam stosowne kopie. Postaram się w tym tygodniu ogarnąć.
-
@Juarez
Zapał to ja mam, gorzej z czasem. Muszę jeszcze wpisać coś około 50 słów do słownika. Zrobię to w weekend. Ponadto co do przepisywania artykułów (a raczej kopiuj-wklej ) to też dobry pomysł. Kiedyś chciałem to zrobić ale jakoś później zapomniałem o tym. -
@Eugeniusz-Maat z wpisywaniem poczekaj aż postawimy słownik na własnych serwerach
-
@Andrzej-Fryderyk
W takim razie pozbieram rzeczy związane z Teutońskim z Sarmacjii -
Osobiście mile widziałabym więcej życia "fabularnego" dla CT. Moglibyśmy organizować np. raz w miesiącu jakieś wydarzenie fabularne, czysto fikcyjne, wokół którego można byłoby toczyć więcej życia fabularnego, np. w formie artykułów prasowych, tematów fabularnych na forum, eventy tematyczne itp.
-
Poprosiłabym również dołączyć się do Grupy Teutonia aby była możliwość szybkiego oznaczania całości na forum.