Cesarska noc poślubna
-
Zgodnie z wielopokoleniową tradycją, w szczególności pielęgnowaną w ramach Cesarskiego Rodu, cesarska noc poślubna rządzi się szczególnymi prawami. Otóż całe społeczeństwo teutońskie, od parobka począwszy na samym Cesarzu Seniorze kończąc, pragną i dbają o to, by cesarskie łoże spłodziło wystarczającą liczbę potomków, by zabezpieczyć linię rodu i stabilizację w kraju. Szczególnie ważna jest w tym przypadku pierwsza wspólna noc, jaką spędzają ze sobą Cesarz i Cesarzowa, ponieważ idąc za teutońskimi legendami, promienie księżyca oblewają ciała kochanków, wzbogacając cesarskie nasienie gwiezdną mocą gwiazdozbioru lwa teutońskiego. Pierworodne dziecko spłodzone w tym dniu jest więc szczególnie wielbione i wyczekiwane. Inni, wcześni czy późniejsi potomkowie z prawego łoża są również akceptowani, lecz z mniejszą aprobatą i większą krytyką. Natomiast dzieci z nieprawego łoża, w szczególności z krwią bialeńską, nazywane są kaszojadami i tylko w wyjątkowo krytycznych sytuacjach mogą zasiadać na tronie cesarskim (gdy już naprawdę nie ma innej opcji). Nie daj Cesarzu, by wśród bękartów znalazło się dziecko gellońskie. Taki przypadek nie zdarzył się dotychczas i byłby to nie do pomyślenia. Mógłby bowiem doprowadzić do zamieszek lub samospalenia biedniejszych i sfrustrowanych sytuacją Teutończyków. Zatem gdyby doszło do takiej sytuacji, należałoby trzymać ją w największym sekrecie.
Aby więc upewnić się, że doszło do skonsumowania związku małżeńskiego, wśród najdostojniejszych arystokratów wyznaczana jest komisja weryfikacyjna, składająca się z czterech osób. Po weselu grupa ta udaje się wraz z parą młodą o alkowy, gdzie zasiada przy wcześniej przygotowanym stole. (Nie powinno zabraknąć bufetu i trunków dla komisji, uznane by to było za wielki nietakt.) Upewnia się, że do konsumpcji doszło, a następnie każdy z członków komisji wznosi kartkę z notą, jaką wyznacza młodym małżonkom. Po zliczeniu głosów udają się na krótką naradę i jeśli para uzyska kwalifikowaną wysokość głosów w wysokości 32, wtedy noc zostaje zaliczona. W przeciwnym razie należy procedurę powtórzyć do skutku.
-
Dobrze, że we mnie nie ma ani kropli bialeńskiej krwi. Tylko normalna, hirschberska i to z obydwu stron.
-
Dobrze ze nie jestem tradycyjna
-
@natalia-helena-von-lichtenstein napisał w Cesarska noc poślubna:
wzbogacając cesarskie nasienie gwiezdną mocą gwiazdozbioru lwa teutońskiego.
ja słyszałem, że to bujdy, w legendzie nie chodziło o gwiazdozbiór lwa tylko proszek ze startych kłów lwa, czy czegoś tam (produkują to w Al-Rajnie, więc nie znam dokładnie tajników procesu technologicznego), jedna kreska pomaga, jak konar nie może zapłonąć po cesarskim weselu.
-
@maciej-ii oczywiście słyszałeś bo "kolega" używa
-
@joanna-izabela ale ja nie byłem nigdy na cesarskim weselu.
-
@maciej-ii ale proszek znasz, wiadomo ze to co uzyte na weselu uzyte moze byc i poza nim
-
Sprawa proszku oczywiscie zostanie ujęta w poprawionej wersji tekstu.
Kto zgłasza się zatem do komisji? Ja zamkuję jedno miejsce. Może @Maciej-II ?
-
@natalia-helena-von-lichtenstein skoro tak dbamy o tradycje to moze teraz ceremonia zaślubin teutońskich i cesarskich ;d
-
@joanna-izabela Najpierw Adrian powinien oświadczyć się zgodnie z tradycją opisaną w artykule dot. miłości...
-
@natalia-helena-von-lichtenstein nie jest teutonczykiem mozna mu wybaczyc no ale cesarski slub juz po teutonsku powinien byc znaczy po cesarsku-teutonsku bo to inny protokoł niz zwykly slub
-
@joanna-izabela przypadek ślubu z osobą nieteutońskiego pochodzenia również został opisany ;D
-
@natalia-helena-von-lichtenstein ale nie cesarski
-
Słusznie, muszę to opisać! Nowy Cesarz musi spełniać wymogi wymiarów.
-
Czy w komisji mogą być osoby z zewnątrz? Nie-Teutończycy...?
Jeśli mogą to zgłaszam się. -
Czy Adrian będzie Cesarzem-Małżonkiem?
-
Czy po nocy poślubnej przed pałacem cesarskim zostanie wywieszone prześcieradło?
-
Ile niewygodnych pytań
-
-
@ametyst-faradobus napisał w Cesarska noc poślubna:
Czy Adrian będzie Cesarzem-Małżonkiem?
Jeżeli będzie wola narodu teutońskiego
@ludwik-tomović napisał w Cesarska noc poślubna:
Czy po nocy poślubnej przed pałacem cesarskim zostanie wywieszone prześcieradło?
Gwarantuje ze praczki w palacu daja rade i nie trzeba oceny jeszcze ludu ich pracy ;d