Cesarstwo tak czy nie?
-
Acha, a co do uwag @Andrzej-Fryderyk - po wczorajszej rozmowie przychylam się do sugestii. Chciałabym jakoś ująć Loardię w herbie wielkim, ale nie koniecznie wyróżnioną na tyle, by była z jednej ze stron. Jednocześnie symboliczne "loardzkie cycki (XDDD haha)" odbiegają znacząco od etetyki teutońskich herbów. Trzeba będzie wsparcia kogoś kreatywnego i artystycznie obdarzonego, żeby wymyślić, co można z tymi cyckami zrobić, żeby lepiej wyglądały. @Heinz-Werner-Grüner może ty masz pomysł?
-
@joanna-izabela no bo zasadniczo jest to korona dla niemieckiej cesarzowej, ale w praktyce (podobnie jak korona cesarza) nigdy nie została wykonana pozostają symbolem
-
@natalia-helena-à-la-triste-von-hagsen-de-la-sparasan Z tego co dzisiaj poczytałem to widzę, że każdy z Was ma nieco odmienną koncepcję...Wpleść do tego "cycki"... no pewnie by się dało...szczególnie z flagi poprawionej przez JE Helwetyka...
Natomiast jestem zwolennikiem prostoty i nie wiem jak miałoby to być uwzględnione. Natomiast jeśli Loardia jest tylko hrabstwem to w ogóle bym pominął...
Poniżej wspomniana flaga
, -
Sorka za podwajanie postów, ale chwilunie pobawiłem się koroną proponowaną przez JCM Joannę Izabelę i starałem się zrobić wersję "bezpłciową teutońską"... Wszelkie uwagi mile widziane.
Jakby co to mam w wersji pliku.svg. Tutaj wyszło malusie -
@heinz-werner-grüner Podoba mi sie zmiana na lwy. Zastanawiam sie czy nie dodac kamieni niebieskich jeszcze do czerwonego - zgodnie z herbowymi kolorami
-
@joanna-izabela Wasza Cesarska Mość, ja tutaj jestem wyrobnikiem i doradcą, a nie głównym myslicielem, ale oczywiście jeśli zajdzie taka to mogę coś podpowiedzieć... Natomiast z góry ustalmy o których kamieniach piszemy, żebym nie musiał poprawiać z 5 razy.
-
@Joanna-Izabela @Heinz-Werner-Grüner
Jeśli chodzi o koronę, to według mnie ten czepek w środku powinien być niebieski, potem bym zobaczyła, czy diamenty też wymagają zmiany koloru.
Może pomogą ci numery kolorów narodowych:
Barwami narodowymi Królestwa Teutonii są kolory: biały (#FFFFFF), niebieski (#004696), czerwony (#D2001E), oraz złoty (#FFC828).
A co do symboli Loardii - Aleksander widzi w tym symbolu cycki, dla mnie to są gorące usta xD .
Zauważyłam, że wśród Teutończyków jest pewna rozbieżność w traktowaniu Loardii. Jednak zważywszy na to, że ostatnio mocno akcentowaliśmy pewną niezależność tych terenów i odrębność kulturowo-historyczną, według mnie należałoby choćby tylko nawiązać w herbie do Loardii.
-
Widzisz ja bym za to zostawila zloto - kolor cesarski natomiast
- duze biale diamenty na gorze i na dole zmienila na niebiesko ;d -
@joanna-izabela to wtedy zrobisz z nich szafiry xD
-
@ametyst-faradobus jakaś symbolika heraldyczna?;d bo nie wiem co w tym złego
-
@natalia-helena-à-la-triste-von-hagsen-de-la-sparasan napisał w Cesarstwo tak czy nie?:
-
@joanna-izabela Czekam na decyzję wiążącą.
-
Ja bym dał bardziej wyrazistą barwę szafirów. Jednak heraldyka preferuje jasne i czytelne kolory. Jak się cieniuje to potem wychodzą potworki pokroju godła RP.
-
@heinz-werner-grüner ten czepek Joanna chciała zostawić złoty. I chyba jednak przychylam się do tego.
-
Zresztą nie odzywam się, bo zupełnie nie czuję tych koron xD
-
Owszem zlota góra, a kamienie jkaby mozna było w takim niebieskim:
-
Ech... No dobra... Zobaczy się...
-
@Joanna-Izabela
@natalia-helena-à-la-triste-von-hagsen-de-la-sparasan -
Dla mnie jest cacy ale niech się reszta wypowie
w ogóle
@Teutonia i @Natasha-von-Sarm-a-la-Triste -
Pomysłałam też nad herbami - generalnie wlasny herb moga miec tylko:
Fürst
Herzog
Erzherzog
Ale wydaje mi się, że osoby używajace herbu suwerena mogłby też mieć swoją "koronę" nad nimi
Wiec dla Fursta:
Góra lwia i zmienione klejnoty na czerwono - niebieskieHerzog:
te same uwagi co wyżej
Erzherzog
to samo
Dodatkowo dla członków rodu cesarskiego zmiana czerwonego nakrycia na złote.