Cesarstwo tak czy nie?
-
@AJP Jestem niesamowicie za, żeby stworzyć swoją koronę z właśnie odniesieniem do Teutonii tylko i wyłącznie. Jako ze wiemy, że znasz sie na temacie to bym chciala zobaczyć jaka symbolika jest uniwersalna tak żeby dopasowac do niej nasze elementy
-
Powracam z tematem bo mamy nowy ustrój. Pozostaje oprócz wyklarowania symboli również kwestia tytulatury.
-
Jeśli interesują Was korony rangowe to bardzo sensowny zbiór prezentuje rosyjska wikipedia, naprawdę polecam: https://ru.wikipedia.org/wiki/Геральдическая_корона
Moim zdaniem warto, abyście zwrócili uwagę także na mniej znaną i nigdy niezrealizowaną w klasycznej formie koronę Cesarstwa Niemieckiego:
https://en.wikipedia.org/wiki/Crown_(heraldry)#/media/File:State_Crown_of_the_German_Empire.svg
-
Propozycja Tytulatury jeżeli urzad będzie dziedziczny w obrębie rodu:
My, Joanna Izabela, cesarzowa Teutonii, potomkini Hergoliena, wielka księżna Slavii i Enderasji, wielka księżna Awii. księżna Sangrii, palatynka Weyr-Benden, hrabina Loardii, lady protektor Nowej Teutonii, pani Srebrnego Rogu i Złotego Grodu, władczyni wszystkich teutońskich wysp etc. etc ,
Teraz pytanie czy np. nie nadać wyzszego statusu Loardii zamieniajac je w Księstwo -
Powracając do tematu, który był dość ciekawie omówiony przez was, chciałabym podsumować, podjąć decyzje i przedsięwziąc dalsze kroki.
Zgadzam się co do tego, że mniej znaczy więcej, czyli starałabym się zmienić tylko tyle, ile jest konieczne.
Z dużych zmian życzyłabym sobie jednak ujęcia Loardii w herbie wielkim. Loardia chyba nie ma swojej symboliki, ale warto byłoby ją utworzyć i umieścić w herbie wielkim z jednej ze stron. Bo jednak zjednoczenie Teutonii i stworzenie Nowej Teutonii to wydarzenia tak zamierzchłej przeszłości, że chyba straciły na aktualności.
Zgadzam się co do tego, że należałoby wpisać w herb nową koronę - cesarską. Niestety nie znam się na koronach. Liczyłabym na wsparcie ekspertów - @AJP @Ametyst-Faradobus
Odrzuciłabym pomysł z wyzwoleniem. Lepiej nie odnosić się do tego tematu zbyt mocno, bo mógłby sobie jeszcze ktoś pomyśleć, że dotychczasowy ciemiężyciel cokolwiek dla nas oznacza dziś.
Rozważyłabym dopisanie klucza i miecza z herbu dawnego Cesarstwa oraz dopisanie daty, o czym pisał @VAT . To mogłoby ładnie wyglądać i zachęcać do zastanowienia.
-
Nie zgadzam się na zmianę obecnej symboliki zjednoczenia na nową. Symbolika Teutonii i Nowej Teutonii jest bardzo istotna. A przeszłość nie jest aż tak zamierzchła. W żaden sposób nie uważam, żeby przyłączenie Loardii miała tak symboliczne znaczenie niż zjednoczenie podzielonego przez siły zewnętrzne narodu.
Loardia ma swoją symbolikę. Jest nią korona hrabstwa (obecnie powinno być to księstwo).
Osobiście zgadzam się że zmiany powinny być minimalne i dotyczyć przede wszystkim korony. Szanowna namiestniczka zdaje się mówić, że zmiana konieczna oznacza zmianę wszystkiego, z czym się nie zgadzam.
-
To znaczy z tymi koronami rangowymi cesarzy to bywa różnie, bo na przykład w średniowieczu dzisiejsza korona królewska czyli zamknięta była właśnie wyróżnikiem cesarza, a potem wraz z upadkiem idei uniwersalizmu zaczęli ją przyjmować (fizycznie i heraldycznie) także inni królowie (u nas bodajże Zygmunt Stary). Wtedy wśród cesarzy upowszechniła się korona-infuła, ale też nie tak znowu konsekwentnie, bo na przykład cesarz Brazylii nosił koronę przypominającą zwykłą królewską. Podobnie król brytyjski jako cesarz Indii albo Napoleon I. Jeszcze inni cesarze (Napoleon III, Faustyn z Haiti, Hohenzollernowie) w XIX wieku bardzo często tworzyli sobie dziwadła wyłamujące się z konwencji albo po prostu podobne zupełnie do niczego.
Tu macie duży wybór: https://en.wikipedia.org/wiki/Crown_(heraldry)
Na Waszym miejscu wziąłbym własnie infułę (na przykład taką) zamieniając kolor czerwony na niebieski.
Inna sprawa, że moim skromnym zdaniem najdoskonalszą koronę cesarską miał Bokassa, ale niestety heraldycznie wygląda dosyć słabo.
-
Jeżeli patrze na korony tylko cesarskie to podoba mi się:
ale niestety jest za bardzo babska. Coś czuje, że sami bedziemy musieli ogarnąć ją w swoim stylu. Generalnie zrobiona korona cesarska może być odzwierciedleniem realnej korony noszonych przez cesarzy Teutonskich -
@joanna-izabela Niestety zauważyłam, że kompletnie nie mam wyczucia jeśli chodzi o estetykę koron i ta w ogóle nie wydaje mi się babska.
I aż zakręciło mi się w głowie od ilosci tych koron podrzuconych przez @Ametyst-Faradobus .
Mam nadzieję, że coś wybierzecie. Jeśli chodzi o przeróbki to na pewno znajdę kogoś do pomocy.
-
Acha, a co do uwag @Andrzej-Fryderyk - po wczorajszej rozmowie przychylam się do sugestii. Chciałabym jakoś ująć Loardię w herbie wielkim, ale nie koniecznie wyróżnioną na tyle, by była z jednej ze stron. Jednocześnie symboliczne "loardzkie cycki (XDDD haha)" odbiegają znacząco od etetyki teutońskich herbów. Trzeba będzie wsparcia kogoś kreatywnego i artystycznie obdarzonego, żeby wymyślić, co można z tymi cyckami zrobić, żeby lepiej wyglądały. @Heinz-Werner-Grüner może ty masz pomysł?
-
@joanna-izabela no bo zasadniczo jest to korona dla niemieckiej cesarzowej, ale w praktyce (podobnie jak korona cesarza) nigdy nie została wykonana pozostają symbolem
-
@natalia-helena-à-la-triste-von-hagsen-de-la-sparasan Z tego co dzisiaj poczytałem to widzę, że każdy z Was ma nieco odmienną koncepcję...Wpleść do tego "cycki"... no pewnie by się dało...szczególnie z flagi poprawionej przez JE Helwetyka...
Natomiast jestem zwolennikiem prostoty i nie wiem jak miałoby to być uwzględnione. Natomiast jeśli Loardia jest tylko hrabstwem to w ogóle bym pominął...
Poniżej wspomniana flaga
, -
Sorka za podwajanie postów, ale chwilunie pobawiłem się koroną proponowaną przez JCM Joannę Izabelę i starałem się zrobić wersję "bezpłciową teutońską"... Wszelkie uwagi mile widziane.
Jakby co to mam w wersji pliku.svg. Tutaj wyszło malusie -
@heinz-werner-grüner Podoba mi sie zmiana na lwy. Zastanawiam sie czy nie dodac kamieni niebieskich jeszcze do czerwonego - zgodnie z herbowymi kolorami
-
@joanna-izabela Wasza Cesarska Mość, ja tutaj jestem wyrobnikiem i doradcą, a nie głównym myslicielem, ale oczywiście jeśli zajdzie taka to mogę coś podpowiedzieć... Natomiast z góry ustalmy o których kamieniach piszemy, żebym nie musiał poprawiać z 5 razy.
-
@Joanna-Izabela @Heinz-Werner-Grüner
Jeśli chodzi o koronę, to według mnie ten czepek w środku powinien być niebieski, potem bym zobaczyła, czy diamenty też wymagają zmiany koloru.
Może pomogą ci numery kolorów narodowych:
Barwami narodowymi Królestwa Teutonii są kolory: biały (#FFFFFF), niebieski (#004696), czerwony (#D2001E), oraz złoty (#FFC828).
A co do symboli Loardii - Aleksander widzi w tym symbolu cycki, dla mnie to są gorące usta xD .
Zauważyłam, że wśród Teutończyków jest pewna rozbieżność w traktowaniu Loardii. Jednak zważywszy na to, że ostatnio mocno akcentowaliśmy pewną niezależność tych terenów i odrębność kulturowo-historyczną, według mnie należałoby choćby tylko nawiązać w herbie do Loardii.
-
Widzisz ja bym za to zostawila zloto - kolor cesarski natomiast
- duze biale diamenty na gorze i na dole zmienila na niebiesko ;d -
@joanna-izabela to wtedy zrobisz z nich szafiry xD
-
@ametyst-faradobus jakaś symbolika heraldyczna?;d bo nie wiem co w tym złego
-
@natalia-helena-à-la-triste-von-hagsen-de-la-sparasan napisał w Cesarstwo tak czy nie?: