[Konsultacje] Cesarski Ortsik
-
Wasza Cesarska Mość,
Wasza Łaskawość,
Dumni Teutończycy!Chciałbym zaproponować projekt reformy Cesarskiej Inkwizycji. Jako, że jest to organizacja porządkowa, a słowo Inkwizycja powstało od łacińskiego Inquisitio, czyli śledztwo proponuję wprowadzić nazwę bardziej odpowiadającą teutońskim realiom, która jednocześnie podkreśli cel jaki przyświeca tejże organizacji. Tak więc Ortsik, co w języku teutońskim oznaczało porządek. Poza tym chciałbym dostosować system kar do obecnej sytuacji, zważając na kompletny rozkład naszej gospodarki. Zamiast Inkwizytorów widziałbym Cesarskich Šutsmanów (od teutońskiego šutsi - chronić). Liczę na Wasze opinie i spostrzeżenia. Z pewnością dopracowałbym jeszcze Art. 5. dotyczący odwołań oraz oddzielny akt prawny precyzujący areszt tymczasowy. W kwestii samego aresztu widziałbym to jako dział forum przeznaczony dla grupy użytkowników o ograniczonych uprawnieniach w pozostałych działach (wyłącznie możliwość czytania postów, możliwość pisania i tworzenia wątków tylko w dziale aresztu). Poza tym jest jeszcze kolejna kwestia, czyli wymiar czasu jaki dana osoba powinna spędzić w areszcie w zależności od stopnia szkodliwości jej zachowania.
Dekret Rady Cesarstwa
w sprawie Cesarskiego OrtsikuNa podstawie Konstytucji Cesarstwa Teutonii z 18 marca 2021 roku, art. 3, ust. 1 Rada Cesarstwa w składzie Jej Cesarskiej Mości Joanny Izabeli oraz Namiestników Cesarskich Jego Łaskawości Jahna Dagobarda ik Thórn-Mákovskiego i Jego Łaskawości Vladimira ik Lihtenštána wydaje niniejszy dekret.
Art. 1. [Przedmiot dekretu]
Chcąc zapewnić przestrzeganie zwyczajowych zasad porządku publicznego ustanawia się Cesarski Ortsik, zwany dalej Ortsikiem, będący organem porządkowym Cesarstwa Teutonii.
Art. 2. [Zadania i organizacja]
- Ortsik monitoruje zachowania obywateli, mieszkańców i gości w przestrzeni informatycznej należącej do Cesarstwa Teutonii, do której zalicza się forum dyskusyjne, kanały Discord oraz strony internetowe.
- Zwierzchność nad Ortsikiem ma Rada Cesarska z Cesarzem na czele.
- Ortsik realizuje swoje zadania poprzez Cesarskich Šutsmanów, zwanych dalej Šutsmanami.
- Šutsmanów powołuje i odwołuje Cesarz w drodze postanowienia.
- Šutsmanem może zostać osoba posiadająca obywatelstwo teutońskie, która publicznie wyraża taką chęć.
Art. 3. [Uprawnienia]
- Ortsik egzekwuje przestrzeganie zwyczajowych zasad porządku publicznego poprzez:
a. upomnienie,
b. notę karną,
c. wniosek o areszt tymczasowy. - O przyjęciu bądź odrzuceniu wniosku, o którym mowa w punkcie c. ustępu 1. niniejszego artykułu decyduje Cesarz.
Art. 4. [Środki karne]
- W przypadku zachowań o niskiej szkodliwości wymienionych poniżej, stosuje się publiczne upomnienia, w których należy zawrzeć podstawę wystawienia:
a. spam,
b. przekleństwa nie kierowane w stosunku do osób lub instytucji,
c. zakłócanie uroczystości. - W przypadku zachowań o średniej szkodliwości wymienionych poniżej, stosuje się noty karne, w których należy zawrzeć podstawę wystawienia:
a. uzurpacja tytułów i stanowisk,
b. znieważanie osób i instytucji w sposób wulgarny,
c. niestosowanie się do upomnień organów porządkowych,
d. umyślne zakłócanie prac instytucji państwowych, - Uzyskanie trzech not karnych w ciągu jednego roku kalendarzowego, tj. 365 dni, skutkuje zastosowaniem środka karnego wymienionego w ustępie 5. niniejszego artykułu.
- Ortsik prowadzi publiczny rejestr not karnych w stosownym dziale forum dyskusyjnego.
- W przypadku zachowań o wysokiej szkodliwości wymienionych poniżej, stosuje się wniosek o areszt tymczasowy skierowany do Cesarza wraz ze stosowną argumentacją:
a. publiczne znieważanie Cesarskiego Domu Harmeliuszowsko-Hergolienowego, Regenta lub Namiestnika oraz teutońskiej kultury,
b. podżeganie do buntu przeciw władzom konstytucyjnym,
c. nieposzanowanie Konstytucji Cesarstwa Teutonii,
d. działania szkodliwe uderzające w struktury informatyczne Cesarstwa Teutonii wymienione w ustępie 1. artykułu 2.
e. tworzenie fałszywych tożsamości w strukturach informatycznych Cesarstwa Teutonii wymienionych w ustępie 1. artykułu 2.
Art. 5. [Odwołania]
Każda osoba wobec, której zastosowano środki karne wymienione w ustępie 2. i ustępie 5. artykułu 4. ma prawo do uargumentowanego odwołania się do Rady Cesarstwa z Cesarzem na czele w stosownym dziale Ortsiku.
Art. 6. [Zakończenie]
Dekret wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.
-
Wasza Łaskawość
Pomysl dobry jednak chcialabym zeby nasze zasady były jak najbardziej liberalne i obejmowały tylko rzeczy poważnie naruszające zabawe. Reszta niech bedzie w ramach rozstrzygania przez dzialania prywatne. Na razie jest nas malo ale może byc w takim wypadku Rada Cesarstwa później ewentualny organ, który będzie niezależny. I na Hergoliena nie karajmy za wulgaryzmy, każdemu może sie zdarzyc. Czyli głownie kary za spam, działania naruszajace system informatyczny, wykorzystywanie bledow systemu informatycznego, klonning ktory ma wplac np. na wybory (bo konta fabularne mi nie przeszkadzaja o ile sa one oznaczone). -
Wasza Łaskawość ik Thórn-Mákovski,
Mnie podoba się nazwa inkwizycja. Możemy przy niej pozostać, możemy też ją zmienić na bardziej teutońską, jak Ortsik.
Osobiście uważam też, że projekt jest bardzo dobrze przygotowany. Nie poprawiałbym w nim za dużo.
Idąc jednak w kierunku kompromisu, zaproponowałbym zintegrowanie pomysłu Jej Cesarskiej Mości dotyczącego tego, kto jest organem wymierzającym kary. W Artykule 2 dodałby punkt 6:
Art. 2. [Zadania i organizacja]
- Ortsik monitoruje zachowania obywateli, mieszkańców i gości w przestrzeni informatycznej należącej do Cesarstwa Teutonii, do której zalicza się forum dyskusyjne, kanały Discord oraz strony internetowe.
- Zwierzchność nad Ortsikiem ma Rada Cesarska z Cesarzem na czele.
- Ortsik realizuje swoje zadania Cesarskich Šutsmanów, zwanych dalej Šutsmanami.
- Šutsmanów powołuje i odwołuje Cesarz w drodze postanowienia.
- Šutsmanem może zostać osoba posiadająca obywatelstwo teutońskie, która publicznie wyraża taką chęć.
- W przypadku niepowołania żadnego Šutsmana zadania Ortsiku realizują członkowie Rady Cesarstwa.
Dzięki takiemu zapisowi zadania Ortsiku realizują członkowie Rady Cesarstwa, chyba że znajdzie się chętna osoba do tego, by pełnić funkcję Šutsmana.
Ja bym ponadto nie wprowadzał kary za "publiczne znieważanie [...] teutońskiej kultury". Brzmi to nieco jak kara za obrazę uczuć religijnych. Niekiedy dobrym bodźcem rozwoju kultury i sztuki jest właśnie podważanie zastanych norm, niekiedy nawet obrażanie tego, co powszechnie uchodzi za święte.
-
@vladimir-ik-lihtenštán Popieram. Tak samo zniewazenie - prosze was, nie wierzycie ze zniewazajacy bedzie mial latwo.
Za to do kar bym wprowadzila kary "naracyjnne" ;D
-
Ja mimo wszystko pozostawiłbym kary za wulgarny język wymierzony w osobę (niekoniecznie instytucję). Nie mam problemu z taki słowami w przestrzeni publicznej, jako formom emocjonalnej ekspresji, ale nie powinniśmy dawać przyzwolenia na obrażanie osób.
@joanna-izabela napisał w [Konsultacje] Cesarski Ortsik:
Za to do kar bym wprowadzila kary "naracyjnne" ;D
A jakie byłyby to kary na przykład? Rózga pod pręgierzem? Tydzień w lochu o suchym chlebie i wodzie? Nawet by mi się podobało!
-
@vladimir-ik-lihtenštán narracyjnie troche w innym znaczeniu - chodzi o to zeby osoba skazana narracyjnie cos zrobila czy np. wydala bal czy kolacje na czesc osoby ktora znieslawila. Wtedy nie musimy karac wszystkich brakiem dostepu do forum (w razie nie wywiazania sie z zadania oczywiscie taka dotkliwsza niz wczesniej zasadzona kara izolacji). Troche "25 lat wiezienia lub 100 zl grzywny"
-
@joanna-izabela był też chyba pomysł jakiejś koloni karnej czy innego więzienia. Zawsze można było by zacząć budowę odizolowanego kompleksu gdzieś na Loardzkich stepach, i zamiast wydać balu na cześć zniesławionej osoby można było by planować zemstę zza kratami :d
-
W kontekście wulgaryzmów to chciałem uniknąć sytuacji z Dreamlandu, który na pewien czas stał się kloaką z powodu nadmiernej ekspresji uczuć. Zresztą za rzucanie przekleństwami bezosobowo projekt przewiduje jedynie upomnienie więc to nic wielkiego. Może mogłem bardziej sprecyzować mój zamysł poprzez dodanie "nagminnie".
Co do punktu 6. w artykule 2. jestem jak najbardziej za. Jego Łaskawość jak zawsze czuwa! W kontekście znieważania kultury to może też wypadałoby sprecyzować. Tak jak w powyższym przypadku chodziło mi o wulgarne wyrażanie się o elementach kultury teutońskiej na dużą skalę. Krytykować można wszystko, ale chodzi o sposób w jaki się to robi.
Zaś system kar obligujący daną osobę do narracyjnego zadośćuczynienia na rzecz Teutonii jak najbardziej popieram. W sumie nie wpadłem na to, że w ten sposób można kreować aktywność. Koncepcja kolonii karnej też wydaje się obiecująca. Trzeba by tylko opracować jakiś fabularny projekt dla postulowanej "berezy".
-
@juarez napisał w [Konsultacje] Cesarski Ortsik:
Może mogłem bardziej sprecyzować mój zamysł poprzez dodanie "nagminnie".
Popieram. Warto doprecyzować. Niemniej to zawsze będzie kwestia interpretacji Ortsiku, co oznacza "nagminne".
W kontekście znieważania kultury to może też wypadałoby sprecyzować. Tak jak w powyższym przypadku chodziło mi o wulgarne wyrażanie się o elementach kultury teutońskiej na dużą skalę. Krytykować można wszystko, ale chodzi o sposób w jaki się to robi.
Również bym więc to sprecyzował. Może jedne punkt jako "publiczne znieważanie Cesarskiego Domu Harmeliuszowsko-Hergolienowego, Regenta lub Namiestnika" i drugi jako "publiczne i nagminne okazywanie braku szacunku teutońskiej kulturze, czego ewidentnym celem jest znieważenie Teutończyków i Teutonek".
-
Warto byście doprecyzowali kiedy koczy się zwykła krytyka wynikająca z wolności słowa i wypowiedzi. A zaczyna się celowe znieważanie Teutonii - bo tak to Inkwizycja zacznie samodzielnie interpelować zapisy...Chociaż nie wiem czy to da się tak słowo w słowo opisać.
-
@gotfryd-slavik-de-ruth Wykonawstwo prawa jest zawsze cudzą interpretacją, dlatego projekt przewiduje odwołanie do Cesarza. Cesarzem/Namiestnikiem Cesarstwa nie zostaje ktoś, komu nie zaufałoby społeczeństwo. Na tym zamierzamy oprzeć wymiar sprawiedliwości.
-
Jutro postaram się przedstawić parę rozwiązań dotyczących projektu w oparciu o wszystkie uwagi i spostrzeżenia. W kontekście wypowiedzi Gotfryda to projekt nowego dekretu ma stanowić tymczasowe rozwiązanie kwestii utrzymania porządku publicznego przystosowane do naszych obecnych realiów, głównie demograficznych. W przyszłości przewiduje stworzenie czegoś na wzór kodeksu karnego oraz rozbudowę systemu sądowniczego. Aktualnie byłaby to raczej przesada.
-
@juarez w sumie nie spodziwam sie nawet ze ktos bedzie chcial byc w koloni karnej. Chociaz moze narracyjnie w ramach ciekawosci.
-
@joanna-izabela zawsze można pomysł zarzucić jeśli się nie sprawdzi, ale moim zdaniem koncepcja jest dość ciekawa i warta rozbudowania. Wybaczcie opieszałość, ale miałem dość niespodziewany wyjazd służbowy w tym tygodniu.
-
Wybaczcie opieszałość, ale miałem dość niespodziewany wyjazd służbowy w tym tygodniu.
To nic. Realioza może złapać każdego.