Tło na stronie głównej
-
Chciałem się podzielić jednym spostrzeżeniem, jako że interesują mnie wszelkiego rodzaju aspekty historyczne, to moją uwagę przykuło tło na naszej stronie głównej, a konkretnie rycerze trzymający po środku tarczę zabarwieni na czerwono.... Od razu mówię, że nie to żebym miał coś przeciw, ale chciałbym może bardziej uświadomić wszystkich, że figury te znajdują się we Lwowie, osadzone na elewacji kamienicy Rohatyna. Jak wiadomo Lwów kiedyś był na wskroś przesiąknięty polskością, nie inaczej było z tymi figurami, które swój obecny kształt i wygląd (ten użyty na forum) zawdzięczają ukraińskiemu zakłamania rzeczywistości. Poniżej wklejam zdjęcie dla porównania jak to wygląda w czasach obecnych, oraz w oryginale zgodnie z projektem. Z tarczy usunięto herb Rzeczypospolitej - taka drobnostka i ciekawostka. Skoro jednak posługujemy się językiem polskim to promujmy i dbajmy o polską historię przedstawianą w należyty sposób.
-
Czy martyrologiczne spierdolenie musiało dosięgnąć mnie także i tutaj? Czy chodząc do szkoły podstawowej imienia obrońców poczty gdańskiej nie zostałem już wystarczająco doświadczony polskim cierpiętnictwem przez los i muszę dostawać swoją porcję w najmniej oczekiwanych momentach?
-
@Aluś-de-la-Ciprofloksja Niestety najwidoczniej.
-
Wstawki dydaktyczne o konieczności dbania bla bla bla – zupełnie zbędne, ale ciekawostka sama w sobie ciekawa, nie rozpoznałem.
-
Nie no nie spinajcie się i traktujcie to raczej w formie ciekawostki właśnie, odrobina wiedzy jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Peace!
-
Moja wina, moja wina, moja bardzo.
Znalazłem obrazek w gęstwinach internetu - licencja zezwala do używania go przez nas, było estetycznie w pytkę, więc wrzuciłem. Jakby nie patrzeć, wszystkie rzeczy są edytowalne i możemy te zmiany nanieść razem. Od razu jednak mówię, że nie mam czasu robić riserczu, coby zmierzyć się z wszystkich pragnieniami i niepokojami.
Podkreślę tylko, że jeśli polskość/ukraińskość naszych forumowiczów została/zostanie urażona to zdjęcie można zdjąć lada moment - wystarczy tylko rozpocząć dyskusję i zaproponować coś innego.
-
@AJP napisał w Tło na stronie głównej:
Nie no nie spinajcie się i traktujcie to raczej w formie ciekawostki właśnie, odrobina wiedzy jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Peace!
Jak na ciekawostkę to zbyt emocjonalnie to napisane.
-
@Aluś-de-la-Ciprofloksja Byłem rozemocjonowany tego dnia i dałem upust w niniejszym wątku