Nowe forum, nowa Teutonia.
-
@MvL Niby cichaczem i całkiem niewidoczny, ale jednak obecność odnotowana.
-
@MvL Mam nadzieję, że nie tylko. Zmiany ustrojowe są proponowane wiec chciałabym znać jak najwięcej opinii
-
Przeszedłem na v-emeryturę już +/- 6 lat temu. O tamtej chwili jestem tak bardzo "nie na czasie" z wydarzeniami, że wątpię aby moja opinia wpisywała się w obecne realia ;). Nawet jeśli od czasu do czasu zaglądałem, aby sprawdzić co w KT słychać.
-
No dobrze, skoro chcemy cesarstwa to chłodne pytanie z mojej strony... Jaka jest różnica pomiędzy prowincją, a później państwem stowarzyszonym w KS, a unionistami w związku z Baridasem, Dreamlandem i Sclavinią? Czy funkcjonując jako cesarstwo nie powinniśmy cieszyć się pełną autonomią? Tzn. wiem, że wszyscy sobie jesteśmy równi itp. ale jednak przeskoczyliśmy trochę z kwiatka na kwiatek. Dalej jesteśmy w związku, choć na innych regułach, które w sumie pozwalają na powstanie drugiego cesarstwa (bo ten pomysł zdecydowanie bardziej mi się podoba), ale jakby się zastanowić to wprowadzenie ustroju cesarstwa, teoretycznie również i było możliwe w KS. Z punktu widzenia narracyjnego jest to bardzo dobry moment na taką zmianę, potrzeba jednak wypracować konkretne reguły funkcjonowania nas jako cesarstwa w unii państw. Na razie nie jestem przekonany na 100%, czy właśnie cesarstwem powinniśmy się nazywać będąc w tejże unii?
-
Równica jest prosta; prowincja nie była niepodległa, państwo stowarzyszone nadal mentalnie miało nad sobą Sarmacje mimo iż było niepodległe, obecnie jesteśmy niezależni całkowicie. Celem Unii było żeby żadne z państw się nie wtryniało drugiemu. Jesteśmy taką Unią Europejską, Polska mimo iz w UE jest traktowana jako osobny twór i takim państwem jest Teutonia w Unii. Nie jesteśmy stowarzyszeni z nikim "większym".
-
Nawet w UE są państwa równe i równiejsze, zawsze jest ktoś kto próbuje narzucać swoją wolę, bo jest większy, silniejszy, wydaje mu się, że wie lepiej itp. W przełożeniu na nasze prędzej czy później ktoś zapragnie przedkładać swoje racje bo będzie miał więcej obywateli, większą aktywność, będzie wiedział lepiej itp. No i fundamentem jest (chociaż przyznaję, że nie miałem czasu jeszcze zapoznać się z całym nowym forum) czy i w jakim zakresie będziemy prowadzić wspólną politykę wewnętrzną i zewnętrzna? Czy każdy sobie rzepkę skrobie?
-
Polityka zewnetrzna jest wspólna, polityka wewnętrzna jest oddzielna ale postanowiliśmy nad wspólnym wojskiem i sądami ( z czym kodeksy karne są oddzielne więc sąd orzeka na podstawie kodeksu krajowego). Nadal każde państwo ma 1 glos w parlamencie i 1 głowę państwa w RM, nie da się nic zrobić bo "aktywniejszy" czy "silniejszy".
-
OK mam nadzieję, że w niedługim czasie wszystko zostanie odpowiednio zarysowane gdzieś na forum.
A dopytam jeszcze czy jest może jakiś plan przeniesienia / utworzenia instytucji, artykułów, uzbieranych znaczków lub libertów (przekonwertowania) z KS do UPN czy raczej traktować to jak i cały dorobek jako definitywny przepad?
-
Liberty są przenoszone, znaczków raczej nie możemy(prawa autorskie). Artykuły mamy zachowane, instytucje będą do utworzenia już w systemie (nie rozmawiałam o tym ale propozycja jest warta rozważania że może @Mateusz-Wilhelm zwolni z opłat za instytucje które były w KS). Generalnie mała poprawka z polityką zagraniczną, kraje mogą ją prowadzić, było małe nieporozumienie.
-
Mnie osobiście interesuje kwestia kontynuowania prac nad rozwojem języka teutońskiego. Zastanawiam się czy nie "przepisać" wszystkich materiałów z artykułów Vlada oraz wątków na forum KT i ALUL w jeden zbiór żeby wszystkie były pod ręką. Kopie gramatyki i podręcznika do samodzielnej nauki posiadam na swoim dysku w razie czego.
@Eugeniusz-Maat , nadal masz w sobie zapał lingwistyczny?
@Vladimir-ik-Lihtenštán , czy w razie "W" będzie można liczyć na Twoją pomoc/krytykę?
@Joanna-Izabela @Andrzej-Fryderyk , czy istnieje możliwość przeniesienia/odtworzenia słownika wraz z bazą tłumaczeń? -
@Juarez tak. Słownik jest całkowicie naszym oprogramowaniem i mam stosowne kopie. Postaram się w tym tygodniu ogarnąć.
-
@Juarez
Zapał to ja mam, gorzej z czasem. Muszę jeszcze wpisać coś około 50 słów do słownika. Zrobię to w weekend. Ponadto co do przepisywania artykułów (a raczej kopiuj-wklej ) to też dobry pomysł. Kiedyś chciałem to zrobić ale jakoś później zapomniałem o tym. -
@Eugeniusz-Maat z wpisywaniem poczekaj aż postawimy słownik na własnych serwerach
-
@Andrzej-Fryderyk
W takim razie pozbieram rzeczy związane z Teutońskim z Sarmacjii -
Osobiście mile widziałabym więcej życia "fabularnego" dla CT. Moglibyśmy organizować np. raz w miesiącu jakieś wydarzenie fabularne, czysto fikcyjne, wokół którego można byłoby toczyć więcej życia fabularnego, np. w formie artykułów prasowych, tematów fabularnych na forum, eventy tematyczne itp.
-
Poprosiłabym również dołączyć się do Grupy Teutonia aby była możliwość szybkiego oznaczania całości na forum.
-
Podczas robienia opisów na rajd znalazłam informacje, ze historycznym miejscem senatu było Ruhnhoff. Zastanawiam się czy nie warto, aby wrócić do tej tradycji aby wszystkie stuktury wazne dla państwa były rodzielone po miastach, narracyjnie wiezienie można by bylo zrobic w Zielyborze. ;D Kara to np. praca przy zniwach i renowacja zamku, szkoda ze @Wojciech-Hergemon porzucil swoje dobra bo moza było dolączyc 2h jego monologu ;D