Cesarstwo tak czy nie?
-
Przypomnę, że godło herbem nie jest. Godłem Teutonii byłby złoty lew na dwóch łapach patrzący się na zachód. Herbem za to jest ten sam Lew, ale na tarczy w czerwono-błękitną szachownice.
Szczerze, jest sens zmieniania symboliki?
-
@Cillian W kwestii formalnej opis godła może zawierać tynkturę na której je umieszczasz (choć nie pełen opis tarczy).
Co do samej zmiany symboliki - z tego co widzę do ludzi to przemawia, ale tez szukałbym nawiązania do poprzedniej symboliki - właśnie za pomocą lwa.
-
Nie zmieniałabym flagi ani samego lwa i kratownicy bardziej chodzi mi o elementy dodatkowe, trzymacze itd które można dodać chociażby w herbie wielkim
-
JKM @Joanna-Izabela ma rację. Ja również nie optowałbym za zmianą herbów i flagi. Bazowałbym na obecnych symbolach, dodając jedynie wstęgę lub cokół z motywem odzyskania niepodległości oraz koronę cesarską zamiast królewskiej. Tyle. Nie widzę większego sensu w przerabianiu całej symboliki na inną modłę w przypadku restauracji Cesarstwa.
-
Też jestem tego zdania.
Dla uporządkowania – obecne symbole:
Herb wielki
Flaga
Oraz ostatnio pokazywane przez Arcyksięcia:
Herb cesarstwa
http://zielnybor.teutonia.one.pl/herby/CT.png
(miecz – Slavia, klucz – Enderasja)Herb Jakoba:
Osobiście nie wywracałbym całej symboliki, ale jeśli już dodawał elementy – co zaznaczałem.
-
O i jest to coś wartego zastanowienia aby w herbie wielkim był klucz i miecz oraz oczywiście trzeba się zastanowić nad koronami i ich kolorem
-
Pamiętajmy jednak, że Teutonia się też rozrosła na Nową Teutonię (już ujętą w Herbie Wielkim) i Loardię.
-
Odpowiadając wszystkim i każdemu, każdej, z osobna.
Odczytałem cały wątek jako chęć wywrócenia godła i symboliki.
Dalej obstaję za tym, by nie odwoływać się do symboliki wyzwolenia. Jeśli chcemy pozostać przy Herbie Wielkim to podkreśliłbym przede wszystkim wspólnotę. Niejako podkreślając że w Herbie Wielkim Lwy wspólnie PODTRZYMUJĄ koronę cesarską.
Pomniejszyłbym więc korony nad herbami składowych I powiększył korone cesarską zmieniając ją na:
Zmieniłbym tylko kolor czerwony na purpurowy (analogicznie do korony w Herbie wielkim)
-
Zgadzam się, że bardzo subtelną i wartą uwagi zmianą była by korona w herbie. Pogrzebałem trochę w swoich magicznych księgach traktujących o heraldyce i kilka spostrzeżeń jest wartych zastanowienia i omówienia.
Generalnie zagadnienie koron jest w cholerę rozległe, a przez to dość ciekawe. Nawet w KS podczas awansów w hierarchii szlachty nad herbem były odpowiednio nadawane korony rangowe - co osobiście dla mnie było bardzo trafnym sposobem posiadania pewnego szlacheckiego atrybutu.
Na przykład korona Karola Wielkiego, została wykonana dla cesarza Ottona I, twórcy Świętego Cesarstwa Rzymskiego. Najpierw składała się z ośmiu dolnych segmentów, symbolizujących mury Rzymu. Wymowna jest tu także liczba osiem oznaczająca perfekcję i wieczne życie. Taką samą symbolikę proponuję wyszukać dla Teutoni. Można pod odpowiednim kątem przeglądnąć nasze źródła historyczne, których jest nie mało więc na szczęście mamy z czego czerpać i tym samym zinterpretować po swojemu naszą symbolikę i uwiecznić ją w nowej odsłonie korony cesarskiej...
Na przykład, od taki luźny pomysł korzystałem już kiedyś z podobnej strategii tworząc herb dla Loży Rycerzy Teutońskich, w którym to można znaleźć same odniesienia do legendy o Fulgencjuszu Walecznym, herb dla przypomnienia znajdziecie tutaj Loża Rycerzy Teutońskich. Chociaż dumny z niego nie jestem, bo była to w ogóle jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobiłem w programie graficznym. No i przepraszam, że podrzucam linki z KS
Niemniej jednak chciałem poprzez mą przydługą wypowiedź dać do zrozumienia, że śmiało można stworzyć coś naszpikowanego symboliką, która będzie miała znaczenie nie tylko w ładnym wyglądzie, ale również w aspekcie rzeczywistych odniesień historycznych Teutoni.
ps. Powyższa korona proponowana przez @Sereus-von-Ahabejż wydaje się być wzorowana na Wielkiej Koronie Cesarskiej Rosji używanej przez Katarzynę II, lub Heraldycznej Koronie Rudolfa II (Cesarza Rzymskiego). Jeśli bym mógł to sugerowałbym jednak usunąć krzyż z tej, jak i ze wszystkich innych koron, bo ni jak symbolika krzyża nie pasuje w mikronacji (chyba, że w Rotri). Żadnej władzy nad wiarą cesarz, czy też król nie posiada. Zastąpił bym to lwem lub dowolnym innym symbolem odnoszącym się do naszej historii. Tak na prawdę w koronach można doszukiwać się symboliki nawet w drogocennych kamieniach, ich ułożeniu, ilości, umiejscowieniu itp...
-
@AJP Gwoli wyjaśnienia, jest to cesarska korona heraldyczna używana HRE - przynajmniej tak podaje Wikipedia, z której zaczerpnąłem tę grafikę.
-
@AJP Jestem niesamowicie za, żeby stworzyć swoją koronę z właśnie odniesieniem do Teutonii tylko i wyłącznie. Jako ze wiemy, że znasz sie na temacie to bym chciala zobaczyć jaka symbolika jest uniwersalna tak żeby dopasowac do niej nasze elementy
-
Powracam z tematem bo mamy nowy ustrój. Pozostaje oprócz wyklarowania symboli również kwestia tytulatury.
-
Jeśli interesują Was korony rangowe to bardzo sensowny zbiór prezentuje rosyjska wikipedia, naprawdę polecam: https://ru.wikipedia.org/wiki/Геральдическая_корона
Moim zdaniem warto, abyście zwrócili uwagę także na mniej znaną i nigdy niezrealizowaną w klasycznej formie koronę Cesarstwa Niemieckiego:
https://en.wikipedia.org/wiki/Crown_(heraldry)#/media/File:State_Crown_of_the_German_Empire.svg
-
Propozycja Tytulatury jeżeli urzad będzie dziedziczny w obrębie rodu:
My, Joanna Izabela, cesarzowa Teutonii, potomkini Hergoliena, wielka księżna Slavii i Enderasji, wielka księżna Awii. księżna Sangrii, palatynka Weyr-Benden, hrabina Loardii, lady protektor Nowej Teutonii, pani Srebrnego Rogu i Złotego Grodu, władczyni wszystkich teutońskich wysp etc. etc ,
Teraz pytanie czy np. nie nadać wyzszego statusu Loardii zamieniajac je w Księstwo -
Powracając do tematu, który był dość ciekawie omówiony przez was, chciałabym podsumować, podjąć decyzje i przedsięwziąc dalsze kroki.
Zgadzam się co do tego, że mniej znaczy więcej, czyli starałabym się zmienić tylko tyle, ile jest konieczne.
Z dużych zmian życzyłabym sobie jednak ujęcia Loardii w herbie wielkim. Loardia chyba nie ma swojej symboliki, ale warto byłoby ją utworzyć i umieścić w herbie wielkim z jednej ze stron. Bo jednak zjednoczenie Teutonii i stworzenie Nowej Teutonii to wydarzenia tak zamierzchłej przeszłości, że chyba straciły na aktualności.
Zgadzam się co do tego, że należałoby wpisać w herb nową koronę - cesarską. Niestety nie znam się na koronach. Liczyłabym na wsparcie ekspertów - @AJP @Ametyst-Faradobus
Odrzuciłabym pomysł z wyzwoleniem. Lepiej nie odnosić się do tego tematu zbyt mocno, bo mógłby sobie jeszcze ktoś pomyśleć, że dotychczasowy ciemiężyciel cokolwiek dla nas oznacza dziś.
Rozważyłabym dopisanie klucza i miecza z herbu dawnego Cesarstwa oraz dopisanie daty, o czym pisał @VAT . To mogłoby ładnie wyglądać i zachęcać do zastanowienia.
-
Nie zgadzam się na zmianę obecnej symboliki zjednoczenia na nową. Symbolika Teutonii i Nowej Teutonii jest bardzo istotna. A przeszłość nie jest aż tak zamierzchła. W żaden sposób nie uważam, żeby przyłączenie Loardii miała tak symboliczne znaczenie niż zjednoczenie podzielonego przez siły zewnętrzne narodu.
Loardia ma swoją symbolikę. Jest nią korona hrabstwa (obecnie powinno być to księstwo).
Osobiście zgadzam się że zmiany powinny być minimalne i dotyczyć przede wszystkim korony. Szanowna namiestniczka zdaje się mówić, że zmiana konieczna oznacza zmianę wszystkiego, z czym się nie zgadzam.
-
To znaczy z tymi koronami rangowymi cesarzy to bywa różnie, bo na przykład w średniowieczu dzisiejsza korona królewska czyli zamknięta była właśnie wyróżnikiem cesarza, a potem wraz z upadkiem idei uniwersalizmu zaczęli ją przyjmować (fizycznie i heraldycznie) także inni królowie (u nas bodajże Zygmunt Stary). Wtedy wśród cesarzy upowszechniła się korona-infuła, ale też nie tak znowu konsekwentnie, bo na przykład cesarz Brazylii nosił koronę przypominającą zwykłą królewską. Podobnie król brytyjski jako cesarz Indii albo Napoleon I. Jeszcze inni cesarze (Napoleon III, Faustyn z Haiti, Hohenzollernowie) w XIX wieku bardzo często tworzyli sobie dziwadła wyłamujące się z konwencji albo po prostu podobne zupełnie do niczego.
Tu macie duży wybór: https://en.wikipedia.org/wiki/Crown_(heraldry)
Na Waszym miejscu wziąłbym własnie infułę (na przykład taką) zamieniając kolor czerwony na niebieski.
Inna sprawa, że moim skromnym zdaniem najdoskonalszą koronę cesarską miał Bokassa, ale niestety heraldycznie wygląda dosyć słabo.
-
Jeżeli patrze na korony tylko cesarskie to podoba mi się:
ale niestety jest za bardzo babska. Coś czuje, że sami bedziemy musieli ogarnąć ją w swoim stylu. Generalnie zrobiona korona cesarska może być odzwierciedleniem realnej korony noszonych przez cesarzy Teutonskich -
@joanna-izabela Niestety zauważyłam, że kompletnie nie mam wyczucia jeśli chodzi o estetykę koron i ta w ogóle nie wydaje mi się babska.
I aż zakręciło mi się w głowie od ilosci tych koron podrzuconych przez @Ametyst-Faradobus .
Mam nadzieję, że coś wybierzecie. Jeśli chodzi o przeróbki to na pewno znajdę kogoś do pomocy.
-
Acha, a co do uwag @Andrzej-Fryderyk - po wczorajszej rozmowie przychylam się do sugestii. Chciałabym jakoś ująć Loardię w herbie wielkim, ale nie koniecznie wyróżnioną na tyle, by była z jednej ze stron. Jednocześnie symboliczne "loardzkie cycki (XDDD haha)" odbiegają znacząco od etetyki teutońskich herbów. Trzeba będzie wsparcia kogoś kreatywnego i artystycznie obdarzonego, żeby wymyślić, co można z tymi cyckami zrobić, żeby lepiej wyglądały. @Heinz-Werner-Grüner może ty masz pomysł?